Kuuden Katariinan jäljillä

Jenna Kostet: Kuuden Katariinan jäljillä

Turun linnan historiasta puhuttaessa mainitaan usein Katariinat, joista myös C. J. Gardberg on kirjoittanut kuuluisan kirjan Turun linnan kolme Katariinaa. Tähän kolmikkoon kuului Kaarina Hannuntytär, Kustaa Vaasan pojan Juhana Vaasan pitkäaikainen jalkavaimo ja Turun linnan emäntä vuosina 1556-1561. Hänet lopulta "korvasi" asemaltaan ylhäisempi Ka... Lue koko vinkki »
Päivien valo

Judy Batalion: Päivien valo : Hitlerin gettojen vastarintanaiset

Historiasta puhuttaessa herää aina kysymys keiden tarinoita oikein kerromme ja ketkä puolestaan jäävät syystä tai toisesta unohduksiin. Suurmieshistoria sivuuttaa lukemattomien tavallisten ihmisten kokemukset, siinä missä miesten kokemukset muistetaan useammin kuin naisten. Holokaustista puolestaan muistetaan pikemminkin keskitysleirit kuin vastari... Lue koko vinkki »
Yhdeksän

Gwen Strauss: Yhdeksän : Vastarintanaisten pakomatka Natsi-Saksan halki

Kun kävin Zinkan luona viimeisen kerran, hän oli jo hyvin sairas ja sanoi yhtäkkiä, pidettyään sitä ennen pitkän tauon: Tiedäthän sinä, että meistä tuli muukalaisia, ja niinhän se oli. Me olimme yhä muista vieraantuneita, erilaisia kuin muut ihmiset. Toisen maailmansodan viimeisinä hetkinä Gwen Straussin isotäti Helene Podliasky johti yhdeksän n... Lue koko vinkki »
Ninon, rakkauden mestari

Riikka-Maria Rosenberg: Ninon : Rakkauden mestari

Ninon de Lenclos oli ranskalainen älykäs ja sivistynyt kurtisaani, joka piti 1600-luvulla Pariisissa salonkia ja rakasti sekä henkisiä että ruumiillisia nautintoja. Riikka-Maria Rosenberg kertoo Ninonin elämästä kaunokirjallisessa romaanissaan Ninon.  Ninon de Lenclos kasvaa äitinsä kanssa Pariisissa. Perheen isä, köyhä aatelinen, on lähten... Lue koko vinkki »

Maria Pettersson: Historian jännät naiset : Merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja

Ajattelin alun perin, että en lukisi tätä kirjaa lainkaan. Onhan tällaisia naisten minielämäkertoja kokoavia kirjoja ilmestynyt viime aikoina paljonkin, ja ajattelin, että tuskinpa kirjassa mitään erityisen uutta on. Jouduin kuitenkin pyörtämään päätökseni, kun pääsin selaamaan itse kirjaa. Oli nimittäin heti selvää, että Maria Pettersson ei ole ty... Lue koko vinkki »
Piikojen valtakunta

Tiina Miettinen: Piikojen valtakunta

Piikojen valtakunta on hyvä vaan ei erinomainen tietokirja 1600- ja 1700-luvun Suomesta ja erityisesti naisten asemasta. Alaotsikko kuuluu Nainen, työ ja perhe 1600-1700-luvuilla, mutta näkökulma on aika kapea: koko Suomen sijasta keskitytään Hämeeseen ja erityisesti Hauhon seudulle, koska kirjoittajan väitöskirja käsitteli tätä aluetta ja teoksess... Lue koko vinkki »
Markiisitar de Sévignén kirjeet

Marie de Rabutin-Chantal, Riikka-Maria Rosenberg ja Ulla Tuomarla: Markiisitar de Sévignén kirjeet 1648-1696

Viime syksynä ilmestyi erinomainen Korsetti ja krusifiksi : Vaikutusvaltaisia barokin ajan pariisittaria, joka esitteli lukijalle muiden muassa kuuluisan markiisitar de Sévignén, jonka kirjeenvaihto on noussut klassikon asemaan ranskalaisessa kirjallisuudessa. Vaikka Korsetti ja krusifiksi käsittelikin ansiokkaasti myös kirjeiden sisältöä, niin its... Lue koko vinkki »

Hallie Rubenhold: Viisi : Viiltäjä-Jackin tuntemattomat uhrit

Onkohan kenestäkään murhaajasta kirjoitettu niin paljon kuin Viiltäjä-Jackistä? Aiheesta tuntuu löytyvän loputtomasti kirjallisuutta, mutta siitä huolimatta eräs seikka murhiin liittyen on jäänyt omituisen vähälle huomiolle – nimittäin itse uhrit. Itse muistan lukeneeni uhreista oikeastaan vain sen, että he olivat prostituoituja, mutta Hallie Ruben... Lue koko vinkki »

Rose-Marie Peake ja Riikka-Maria Rosenberg: Korsetti ja krusifiksi : vaikutusvaltaisia barokin ajan pariisittaria

Arjen historia sekä sosiaalihistoria ovat aina kiinnostaneet minua, niinpä Korsetti ja krusifiksi : vaikutusvaltaisia barokin ajan pariisittaria herättikin heti mielenkiintoni. Rose-Marie Peake ja Riikka-Maria Rosenberg tarkastelevat kirjassaan naisten silmien kautta 1600-luvun ranskalaista eliittikulttuuria. Aikakausi oli pariisilaisille naisille ... Lue koko vinkki »

Nancy Goldstone: Daughters of the Winter Queen

Eräs tarina loppui ja toinen alkoi, kun Maria Stuart Skotlannin kuningatar mestattiin Elizabeth I:n käskystä vuonna 1587. Vaikka Maria Stuart ei koskaan noussut Englannin kunigattareksi ja häviö näytti täydelliseltä, tuli hänen lapsenlapsestaan Elizabeth Stuartista, niin kutsutusta Talvikuningattaresta, kaikkien myöhempien brittimonarkkien esiäiti.... Lue koko vinkki »
Kiinan viimeinen keisarinna

Jung Chang: Kiinan viimeinen keisarinna

Cixin, Kiinan viimeisen keisarinnan uraputki on komea: hän aloitti 16-vuotiaana keisarin jalkavaimona, mutta kohosi asemaan, jossa hallitsi kolmasosaa maailman väestöstä. Jung Changin kirjassa käydään läpi hänen elämäntarinansa. Jaana Iso-Markun suomennos on taitava ja vivahteikas. Cixi syntyy vauraaseen virkamiesperheeseen vuonna 1835. Hän on j... Lue koko vinkki »