Tuntematon mieli

Michael Pollan: Tuntematon mieli : Mitä uusi psykedeelien tutkimus opettaa

Olipa kiehtova mutta vaikeasti arvosteltava kirja! Psykedeelien historia on jo itsessään mielenkiintoinen aihe, mutta en kirjaa aloittaessani aavistanut miten kiinteästi aihe liittyy aivojen tietoisuustutkimukseen, ja jopa kysymykseen siitä onko "minuus" lopulta vain aivojen tuottama harha. En myöskään arvannut aiheen liittyvän läheisesti ihmisten ... Lue koko vinkki »

Lauri Nummenmaa: Tunnekartasto : Kuinka tunteet tekevät meistä ihmisiä

Järki ja tunteet sekä niiden vastakkainasettelu on ollut länsimaisessa historiassa varsin yleistä, mutta kuinka oikeutettu tällainen vastakkainasettelu oikeastaan on? Aivotutkija Lauri Nummenmaan Tunnekartasto kertoo tunteiden merkityksestä ja vaikutuksesta elämäämme muun muassa onnen, inhon, rakkauden ja pelon kautta. Miksi tunteet vaikuttavat mei... Lue koko vinkki »

Jukka Häkkinen: Mielen oudot maisemat : hallusinaatioiden psykologiaa

Hallusinaatioilla on huono maine, sillä ne usein liitetään joko psykoosiin tai huumeiden käyttöön. Ilmiöön liittyy siis paljon väärinkäsityksiä, sillä havaintopsykologian tutkija Jukka Häkkinen osoittaa mielenkiintoisessa kirjassaan, miten hallusinaatiot ovat itse asiassa paljon tavanomaisempia kuin kuvitellaan ja niitä esiintyy myös aivan tavallis... Lue koko vinkki »

Markus Heilig: Naisen aivot, miehen aivot : onko aivoilla sukupuolta?

Professori Markus Heilig tarttuu varmasti joillekin ihmisille arkaan aiheeseen, eli mitä tiede sanoo aivojen sukupuolieroista ja mitä merkitystä näillä eroilla on liittyen tasa-arvokeskusteluun ja yhteiskuntaan. Heilig selvästi pelkää saavansa suoraan kaviosta, sillä hän vakuuttaa jopa vähän huvittavuuteen asti, että on ehdottomasti tasa-arvon k... Lue koko vinkki »