Kun on tunteet / Tyttö ruusutarhassa

Maria Jotuni: Kun on tunteet / Tyttö ruusutarhassa

Maria Jotuni (1880–1943) oli suomalainen kirjailija ja näytelmäkirjailija, joka tunnetaan näytelmistään, novelleistaan ja 20 vuotta kuolemansa jälkeen julkaistusta romaanista Huojuva talo. Tähän kirjaan on koottu kokoelmat Kun on tunteet (Kirja, 1913) ja Tyttö ruusutarhassa ynnä muita novelleja (Otava, 1927). Kokoelman esipuheen on kirjoittanut Irm... Lue koko vinkki »
Yöuinti ja muita novelleja

Terhi Rannela: Yöuinti ja muita novelleja

Terhi Rannela on monipuolinen kirjoittaja, joka on kirjoittanut erityisesti nuortenkirjoja, mutta myös historiallisia romaaneja aikuisille ja tietokirjoja. Yöuinti ja muita novelleja on Rannelan toinen novellikokoelma, edellinen oli vuonna 2012 ilmestynyt Yhden promillen juttuja, joka käsitteli suomalaista alkoholikulttuuria. Tämän kokoelman tee... Lue koko vinkki »
Selkounien käsikirja

Johanna Holmström: Selkounien käsikirja

Luettuani tämän kirjan mieleni oli hyvin kahtalainen. Teos sisältää kymmenen melko lyhyttä novellia, jotka sijoittuvat nykyhetkestä kauas tulevaisuuteen. Niissä kuvataan tarkkanäköisesti eri-ikäisten naisten toimintaa ja varsinkin sielunliikkeitä, pieniä ajatuksen häivähdyksiä ja mielen liikahduksia. Siitä pidin kovin paljon. Ehkä eniten näistä ... Lue koko vinkki »
Köyhiä sukulaisia

Ljudmila Ulitskaja: Köyhiä sukulaisia

Olen aikaisemmin lukenut Ljudmila Ulitskajalta yhden novellikokoelman, Naisten valheet, ja samankaltaista tavaraa tämäkin on: pääasiassa naisten elämän ympärillä pyöriviä novelleja elämästä Venäjällä ja Neuvostoliitossa, venäjänjuutalaisella värityksellä. Ulitskaja on oivallinen novellisti, jonka tarinoissa ihmisten pienet elämät piirtyvät kirkk... Lue koko vinkki »
Vaarin onkivapa

Gao Xingjian: Vaarin onkivapa

Tie kiinalaisen kirjallisuuden parissa jatkuu. Edellinen Gao Xingjianilta lukemani kirja, Vapaan miehen raamattu, ei täysin maistunut, mutta päätin silti tarttua Vaarin onkivapaan, koska suomennettua kiinalaista kirjallisuutta ei liiaksi asti ole ja kiinalaisuuden ymmärtäminen kiinnostaa. Niinpä siis rohkeasti kohti Kiinaa! Vaarin onkivapa on no... Lue koko vinkki »
Ilta paratiisissa

Lucia Berlin: Ilta paratiisissa ja muita kertomuksia

Siivoojan käsikirja nosti Lucia Berlinin uuteen kukoistukseen, joten Berlinin novelleista koottiin vielä toinen kokoelma, Ilta paratiisissa. Nyt sekin on saatu suomeksi (kolmantena suomennettuna Berlin-kokoelmana, koska Siivoojan käsikirja julkaistiin meillä kahdessa osassa). Jos olet lukenut Berlinin aikaisempia novelleja, tiedät täsmälleen, mi... Lue koko vinkki »
Uskollinen ystävänne

Jane Austen: Uskollinen ystävänne : kootut kertomukset

Uskollinen ystävänne kokoaa samoihin kansiin muutaman Jane Austenin kirjeromaanin. Pääateriana on pienoisromaani Lady Susan ja sen seuraksi novellimittaiset, osin keskeneräiset Rakkaus ja ystävyys, Kolme sisarta ja Lesleyn linna. Kokonaisuuden täydentää suomentaja Inkeri Koskisen taustoittava esipuhe. Kaikki kertomukset rakentuvat kirjeromaanein... Lue koko vinkki »
Maan tomua

Annie Proulx: Maan tomua : Kertomuksia Wyomingista 2

Toinen osa Annie Proulxin Wyoming-kertomuksia vie lukijan Elk Toothiin, 80 asukkaan pikkukylään, jonka olennaisinta antia ovat kylän kolme baaria. Elk Toothissa jokainen pyrkii olemaan omalla tavallaan erikoinen ja jossain määrin onnistuukin siinä. Ei tarvitse kuin olla pennitön, itsetietoinen, nokkela ja potkia kaikin voimin sivistyneen yhteiskun... Lue koko vinkki »
Kaikki on mahdollista

Elizabeth Strout: Kaikki on mahdollista

Tutustuimme köyhistä oloista ponnistaneeseen kirjailija Lucy Bartoniin teoksessa Nimeni on Lucy Barton. Nyt pääsemme palaamaan Bartonin elämän pariin, kun novellikokoelma tai episodiromaani Kaikki on mahdollista vie meidät Amgashiin, Illinoisiin, Bartonin kotiseuduille. Kirja koostuu yksittäisistä tarinoista, jotka kertovat Amgashin asukkaista, ... Lue koko vinkki »
Siivoojan käsikirja

Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia

Lucia Berlin (1936–2004) oli amerikkalainen kirjailija ja kirjallisuuden opettaja, joka kirjoitti vähänlaisesti ja pelkästään novelleja. Elinaikanaan Berlin nautti pientä, mutta tasaista suosiota, mutta varsinainen menestys antoi odottaa itseään. Vuonna 2015 ilmestyi tämä Stephen Emersonin toimittama novellikokoelma, joka teki Berlinistä kuuman nim... Lue koko vinkki »
Jupiterin kuut

Alice Munro: Jupiterin kuut

Huomasin lukeneeni Alice Munroa viimeksi yli kolme vuotta sitten. Miten aika onkaan mennyt nopeasti! Vastahan hän sai Nobelin palkinnon – niin, siitä on se reilut kolme vuotta. Jupiterin kuut on ilmestynyt jo vuonna 1982, mutta suomeksi se tuli vasta nyt, 35 vuotta myöhemmin. Mikäpä siinä, parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Ja sainpa taas hyvän s... Lue koko vinkki »
Paskiaiset

Timo Teräsahjo: Paskiaiset

Psykologina kuntoutustyössä työskentelevä Timo Teräsahjo lienee kohdannut työssään rikkinäisiä ihmisiä. Näkemystä tuntuu olevan, sen verran ihon alle Paskiaiset päähenkilöihinsä pääsee. Novellikokoelma kertoo eri tavalla rikkinäisistä ihmisistä. Niminovelli, esimerkiksi, kertoo pojasta, jolta perhe romahtaa ympäriltä. Äiti hullaantuu, isä masent... Lue koko vinkki »
Novelleja 1965-2015

Johan Bargum: Novelleja 1965–2015

Tutustuin Johan Bargumin tuotantoon puolisattumalta pari vuotta sitten. Luin pari pienoisromaania sekä novelleja. Tai paremminkin ahmaisin, sillä nyt lukijaa vietiin. Niinpä olinkin valmiiksi innoissani, kun tänä syksynä ilmestyi peräti 23 Bargumin novellia yksiin kansiin kokoava Novelleja 1965–2015. Lakonisesti nimetty kokoelma antaa, mitä lupa... Lue koko vinkki »
Nuoruudenystävä

Alice Munro: Nuoruudenystävä

Kun joitakin vuosia sitten luin ensimmäisen Munroni, olin valloittunut. Tuo teos, joka kantoi nimeä Liian paljon onnea, oli pysäyttävä monella tapaa. Ensinnä se teki minulle lukijana suuren palveluksen; se johdatteli minut novellien maailmaan, sai minut huomaamaan, kuinka vaikuttavia nuo pienet tarinat onnistuessaan voivat ollakaan. Ja nuo todel... Lue koko vinkki »
Eilan, Rampen ja Likan parhaat

Sinikka Nopola: Eilan, Rampen ja Likan parhaat

Eilan, Rampen ja Likan parhaat on kokoelma viiden aikaisemman kirjan parhaista paloista. Tekstit ovat kirjailijan itsensä valitsemia. Meillä on näköjään jossain määrin samanlainen maku, koska tässä oli aika paljon samoja tekstejä, joita olen itse pitänyt parhaimmistoon kuuluvina. Kokoelmasta näkee aika hyvin sen, miten tämä hämäläisperhe on vuos... Lue koko vinkki »
Vastenmielisten tyyppien lyhyitä haastatteluja

David Foster Wallace: Vastenmielisten tyyppien lyhyitä haastatteluja

Pyörittelin joskus Infinite Jestiä käsissäni, omistinkin tämän tiiliskiven jonkun aikaa. Jäi sitten lukematta. David Foster Wallace on ilmiönä kuitenkin sen verran kiinnostava, että Vastenmielisten tyyppien lyhyitä haastatteluja oli yksinkertaisesti pakko napata kirjaston hyllystä mukaan, kun siihen sattumalta törmäsin. Kirja... Lue koko vinkki »
Kallis elämä

Alice Munro: Kallis elämä

Kallis elämä on vuoden 2013 kirjallisuuden nobelistin Alice Munron viimeinen kokoelma. 82-vuotias Munro on päättänyt lopettaa. Aloitin Munron tuotantoon tutustumisen luontevasti tästä viimeisestä. Kirjan lopusta löytyy Finaaliksi nimetty osio, neljä omaelämäkerrallista katkelmaa, jotka kertovat Munron elämästä. Isä, jonka turkistarhaushanke epäo... Lue koko vinkki »
Jäähyväisiä

Johan Bargum: Jäähyväisiä : viisi kertomusta

Viimeksi kuluneen vuoden aikana olen löytänyt kunnolla lyhytproosan. Kun lukemiseen käytettävissä oleva aika on vähentynyt, arvostaa tiivistä ilmaisua. Monia hienoja novellikokoelmia onkin tassuihini tarttunut, ja ilokseni olen huomannut, että Suomesta löytyy loistavia novellisteja. Yksi heistä on Johan Bargum. Ensitapaamiseni Bargumin kanssa Sy... Lue koko vinkki »

Jari Järvelä: Nuorikko ja muita novelleja

Jari Järvelän novelleja lukiessaan on oltava tarkkana. Napakkarytminen teksti paljastaa juonenkäänteensä nopeasti ja yllättäen. Järvelälle tyypillistä on syöksyä keskelle toimintaa, oikeastaan aloittaa dramaattisesta ratkaisusta, ja taustoittaa tapahtumat myöhemmin takaumien avulla. Niinpä Järvelän lyhyehköissä tarinoissa on mainio imu. Ilman muuta... Lue koko vinkki »
Paljon on Afrikasta kertomatta

Jari Järvelä: Paljon on Afrikasta kertomatta

Onko Afrikka tuo suuri tuntematon, jossa tohtori Livingstone katoaa kaiken sivistyksen tavoittamattomiin? Miten päästä alkuvoimaisen, salaperäisen ja tutkimattoman alkulähteille? Jari Järvelän novelleissa osoitetaan, että useimmiten riittää, kun katsoo lähelle, omiin lähimmäisiinsä. Paljon on Afrikasta kertomatta on yhdentoista novellin kokoelma... Lue koko vinkki »