Langanpäitä

O. E. Lönnberg: Langanpäitä

Langanpäitä on sivumäärässä mitattuna lyhyt, mutta muuten kovin runsas: sen sivuilta löytyy sata tarinaa. Kaikki asettuvat mitaltaan sadan ja kahdensadan sanan väliin, eli ei aivan raapalemittaa, mutta ei juuri enempääkään. Yleisenä teemana näissä on outous ja arvaamattomuus: osassa on suorempaa fantasia- ja science fiction -elementtiä, osassa o... Lue koko vinkki »
Nollameridiaani

Jussi Katajala: Nollameridiaani ja muita kosmisia tarinoita

Jussi Katajalan edellinen novellikokoelma Korpin silmät kaiken näkevät keskittyi kauhutunnelmiin. Nyt käsillä oleva kokoelma jakautuu kolmeen osaan: on vaihtoehtohistoriaa, sekalaisia scifitarinoita maan päältä ja lopuksi tiukkaa avaruusscifiä. Vaihtoehtohistoria leikittelee mielenkiintoisilla aiheilla. Herkullisin on Jotta taidat suomen kielen,... Lue koko vinkki »
Sotapuiston perikato

George Saunders: Sotapuiston perikato

Sotapuisto on Yhdysvaltojen sisällissodan aikaa kuvaava teemapuisto, joka on vaikeuksissa. Alueella kummittelee ja jengit terrorisoivat puistoa ja ahdistelevat sen vieraita. Tarinan päähenkilö yrittää ratkoa ongelmaa. Yhdessä pomonsa kanssa he löytävät ongelmaa ratkaisemaan uuden työntekijän, jolla on taustaa sotarikollisena Vietnamissa. Siitähä... Lue koko vinkki »
Tähtiviima

Shimo Suntila: Tähtiviima

Shimo Suntila on tuttu nimi erityisesti sadan sanan raapaleiden kirjoittajana, mutta on mukava lukea Suntilalta välillä vähän pidempääkin proosaa. Kovin pitkälliseksi ei sentään ole heittäydytty, Tähtiviima on novellikokoelma. Parisataa sivua, kahdeksan novellia, avaruutta alusta loppuun. Näissä novelleissa avaruus on tyly ympäristö, joka ei ihm... Lue koko vinkki »
Näkymättömät planeetat

Hannu Rajaniemi: Näkymättömät planeetat

Hannu Rajaniemi on tällä hetkellä kuumimpia nimiä suomalaisessa scifikirjallisuudessa – olkoonkin, että Rajaniemi kirjoittaa kirjansa englanniksi ja suomeksi ne ilmestyvät käännöksinä. Uutta romaania saadaan vielä odotella, se ilmestynee vuonna 2017, mutta sitä odotellessa voi nauttia tästä novellikokoelmasta. Kirjassa on parikymmentä novellia, ... Lue koko vinkki »
Pienen rasian jumala

Anne Leinonen: Pienen rasian jumala ja muita novelleja

En ole aikaisemmin tutustunut Anne Leinosen teoksiin, joten en tiennyt, mihin tartuin, kun avasin Leinosen uusimman novellikokoelman Pienen rasian jumala. Heti ensimmäinen novelli, Pienen rasian jumala avautuu leenakrohnimaiseen maailmanlopun maisemaan, jossa jokainen käänne muuttaa tilannetta vielä kummallisemmaksi. Hämmennyin mutta tykästyin. ... Lue koko vinkki »
Kummalinnun munia 1/2015

Christine Thorel (toim.): Kummalinnun munia 1/2015

Tänä vuonna Kummalinnun munia -raapalepalvelua ei voi tilata sähköpostiinsa, kuten viime vuonna. Raapaleet ilmestyvät suoraan neljänä antologiana vuoden mittaan. Antologiat taas julkaistaan ainoastaan e-kirjoina. Yhdellä paketilla on hintaa kolmisen euroa, joten kovin kipeäksi itseään ei näistä raapaleista tarvitse maksaa. Pienelle kirjallisuudelle... Lue koko vinkki »

Mixu Lauronen ja Christine Thorel (toim.): Kummalinnun munia 1

Osuuskumma-kustantamo tarjosi vuonna 2014 tilattavaksi Raapalepalvelun, jossa joka viikko sähköpostiinsa sai kaksi raapaletta, siis tasan sadan sanan novellia. Näistä raapaleista on nyt koottu Kummalinnun munia 1, 104 raapalenovellin antologia. Koska julkaisijana on Osuuskumma ja kirjoittajana Suomen spefi-fandomista tuttuja nimiä, tiedossa on e... Lue koko vinkki »
The Compass Rose

Ursula K. Le Guin: The Compass Rose

The Compass Rose on Ursula K. Le Guinin novellikokoelma, jossa on runsas kattaus luettavaa: kirjassa on kaikkiaan 20 novellia, jotka ovat ilmestyneet pääasiassa erilaisissa lehdissä 1970-luvun lopulla. Kokoelma on varsin sekalainen valikoima. Tuttuja hainilaisia maailmoja ei kartoiteta, vaan sen sijaan tarjolla on hyvinkin erikoisia näkökulmia. ... Lue koko vinkki »
Joen jumala

Anni Nupponen: Joen jumala

Joen jumala on Kuvastaja- ja Atorox-palkitun Anni Nupposen novellikokoelma. Tyylilaji on kotimaista spefiä, eli spekulatiivista fiktiota – helppoa "fantasia"- tai "scifi"-leimaa kaikille novelleille ei voi lyödä. Arkirealismista ollaan kuitenkin tukevasti erossa. Niminovelli "Joen jumala" on hieno tarina Milka-tytöstä, joka kohtasi lapsena Egypt... Lue koko vinkki »
Kuulen laulun kaukaisen

Petri Laine ja Anne Leinonen: Kuulen laulun kaukaisen

Sekä Petri Laine että Anne Leinonen ovat pitkän linjan ja kovan tason scifikirjailijoita. On siis syytä olettaa, että heidän yhteistyöstään syntyvät novellit peittoavat keskinkertaisuudet mennen tullen. Ja niin ne peittoavatkin. Kuoriaiskirjoilta ilmestyneeseen kokoelmaan Kuulen laulun kaukaisen on kerätty heidän kuudesta novellistaan viisi. Ne ... Lue koko vinkki »
Perhonen ja jaguaari

Aliette de Bodard: Perhonen ja jaguaari

Osuuskumman ensimmäisen käännösjulkaisun kirjailija on ranskalainen Aliette de Bodard, jolta on Kirjavinkeissä aiemmin arvosteltu omaperäinen ja mainio Servant of the Underworld. Tuon dekkarin asetelmana toimi atsteekkien Tenochtitlan, ja samanlaisia vaikutteita Perhosessa ja jaguaarissakin on. Novellikokoelma on jakautunut kahtia. Ens... Lue koko vinkki »

Markus Harju, Jussi Katajala ja Alpo Leppänen (toim.): Maailmanlopun kirjasto ja muita tuomiopäivän tarinoita

Tämä novellikokoelma ilmestyi digitaalisena versiona juuri ennen suurta päivää 20.12.2012. Antologia sisältää yksitoista hyvin erilaista novellia, joissa kaikissa on sama teema. Maailmanloppu ja millainen se on, joissakin myös ennakoidaan sen jälkeistä tilannetta sekä pelastautumista, selviytymistä ja elämän mahdollista jatkumista vaikka ilman tekn... Lue koko vinkki »

Saara Henriksson ja Erkka Leppänen (toim.): Huomenna tuulet voimistuvat

Oli ympäristökysymyksistä mitä mieltä tahansa, keskustelua ne vähintäänkin herättävät. Ympäristöön ja sen kehitykseen tulevaisuudessa liittyy todellisia uhkakuvia ja mahdollisuuksiakin, ja niitä pohtiva kirjallisuus on siksi tarpeellista. Osuuskumma osallistuu talkoisiin Huomenna tuulet voimistuvat -kokoelmalla, joka tarjoaa paketin ekoscifiä. N... Lue koko vinkki »
Steampunk!

Markus Harju ja J. S. Meresmaa (toim.): Steampunk! : Koneita ja korsetteja

Steampunk on kirjallisuudenlaji, jossa höyrykoneet pihisevät ja kellopelit tikittävät. Genre vie 1800-luvun teknologian uudelle tasolle. Toisaalta tyylilaji nojaa vahvasti viktoriaanisen ajan romantiikkaan. Steampunk on ollut suosiossa viime vuosina niin kirjallisuudessa kuin muussa mediassa ja Suomeenkin tyylilaji on tehnyt tietään. Steampunk! ... Lue koko vinkki »
Mannerheimin seikkailuja

Juri Nummelin: Mannerheimin seikkailuja

Eipä ole tainnut kukaan jo vuosikymmeniä sitten kuollut suomalainen olla tänä vuonna tapetilla samanlaisella kiivaudella kuin Mannerheim. Ja mikä jottei, moneen ehti mies eläessään, ja itse asiassa myös moneen, josta ei julkisesti ole puhuttu. Näitä salaisuuden verhon taakse piilotettuja asioita on päässyt tutkimaan kärkijoukko kotimaisia kirjoitta... Lue koko vinkki »