Valvojat

Pälvi Rantala: Valvojat : tutkimusmatka unettomuuden historiaan

Käsittelen unettomuutta ristiriitaisena ja moninaisena ilmiönä. Se voi olla kauheaa tai kaunista, vapaaehtoista tai pakotettua, ajoittaista tai jatkuvaa. Valvomisen syyt ja seuraukset voivat olla erilaisia: joillekin unettomuus on sairaus, joka johtaa mielenterveyden ongelmiin tai jopa kuolemaan, toiselle valvominen on luova tila, jossa voi kirjoit... Lue koko vinkki »

Darian Leader: Miksi emme saa unta?

Unettomuudesta ja muista unihäiriöistä on julkaistu viime vuosina suomeksikin huomattava määrä kirjoja, joista suurin osa on ollut kevyehkön tyylisiä self-help -oppaita. Puhutaan hyvästä unihygieniasta tai unenhuollosta: ei kofeiinia iltaisin, sopiva lenkki sopivaan aikaan iltapäivästä, viileä ja pimeä makuuhuone, some ja muutkin ruudut kiinni. Lis... Lue koko vinkki »

Virpi Kaarina Talvitie, Anna Sofia Urpila, Henna-Kaisa Wigren ja muut: Silmät kiinni, Silmu! : Asiaa unesta

Aina silloin tällöin ilmestyy lastenkirjoja, joiden pääasiallinen teema on, miten saada unen päästä kiinni. Silmät kiinni, Silmu! kuulostaa täsmälleen tällaiselta kirjalta, mutta tietokirjan sisältö on sen verran mielenkiintoista, että vaikutus taitaakin olla aivan päinvastainen. Nukkuminen on siitä mielenkiintoista puuhaa, että emme vieläkään t... Lue koko vinkki »

Anne Huutoniemi ja Markku Partinen: Uniterveyskirja : Nuku hyvin, voi hyvin

Uni ja nukkuminen ovat viime aikoina nousseet kovasti esille hyvän olon ja terveyden kulmakivinä. Asiasta on kirjoitettu useita kirjoja; viimeksi luin Taina Laanen teoksen Unen lahjoja, joka oli paljolti henkilökohtaiseen kokemukseen perustuva. Nyt käsillä oleva Uniterveyskirja on selvästi erilainen, ovathan sen kirjoittajat merkittäviä unitutkijoi... Lue koko vinkki »
Unen lahjoja

Taina Laane: Unen lahjoja : Kirjeitä hänelle, joka valvoo

Unesta ja nukkumisesta on puhuttu ja kirjoitettu viime vuosina paljon; onhan todettu, että suomalaisten nukkumisaika on fysiologiseen tarpeeseen nähden aivan liian lyhyt ja että urbaani 24/7 tapahtuva elämä rikkoo oikean ja aidon unirytmin. Agraarielämään ei tietenkään ole enää paluuta, mutta miten voisi rauhoittaa kiihkeää elämänmenoa, niin että e... Lue koko vinkki »
Sielu ei nuku

Kaija Juurikkala: Sielu ei nuku

Olen viime aikoina lukenut useita unettomuudesta ja hyvästä nukkumisesta kertovia kirjoja, ja nyt tähän seuraan on liittynyt elokuvaohjaajana tunnetun Kaija Juurikkalan Sielu ei nuku. Kirja etenee kronologisesti alkaen kirjailijan syntymävuodesta 1959 kohti nykypäivää. Juurikkalan elämä on ollut hektistä – siitä kertoo myös hänen viime vuonna ilmes... Lue koko vinkki »
Yö ei unohda

Katharina Hagena: Yö ei unohda

”Varjeleeko unennäkö unta vai uni unennäköä? Jos uni on lähempänä elämää kuin kuolemaa, niin silloin hereilläolo, täydellisen tietoisuuden saavuttaminen, on lähempänä kuolemaa kuin elämää.” Katharina Hagenan romaani Yö ei unohda pohtii paljon unta ja nukkumista, onhan sen keskeisenä henkilönä Ellen, keski­ikäinen somnologi, joka tutkii unen kul... Lue koko vinkki »
Hyvä yö

Björn Hedensjö: Hyvä yö : mitä uni on ja miten sitä saa?

Björn Hedensjö on tarttunut kirjassaan tärkeään ja viime aikoina paljon esillä olleeseen aiheeseen: mitä on uni? Nukummeko tarpeeksi? Miten unihäiriöitä voidaan korjata? Hyvä yö on tiivis tietopaketti näistä asioista. Siinä selitetään mielenkiintoisella tavalla sekä unen kulttuurihistoriaa, biologiaa että hyvän unen saamisen vinkkejä. Nukummeko ... Lue koko vinkki »