Voitto tai kuolema

Grigori Rodtšenkov: Voitto tai kuolema : Venäjän salainen dopingohjelma

Käry-dokumentissa katsojat tapaavat Moskovan antidopinglaboratorion johtajan Grigori Rodtšenkovin. Rodtšenkov on koiria rakastava joviaali herrasmies, joka tietää kaiken dopingista ja varsinkin siitä kuinka sen käytöstä ei jää kiinni. Dokumentin edetessä Rodtšenkov paljastaa erään urheiluhistorian suurimmista skandaaleista. Rodtšenkovin kirja Voitt... Lue koko vinkki »

Reinhard Kleist: An Olympic Dream : The Story of Samia Yusuf Omar

Vuonna 2008 somalialainen Samia Yusuf Omar seisoi Pekingin olympialaisissa lähtöviivalla valmiina todistamaan osaamistaan maailmalle. Vaikka palkintona oli jumbosija, ei se Samiaa lannistanut. Jos hän oli päässyt Pekingiin ilman ammattimaista valmennusta, välineitä ja oikeastaan ilman kunnon ruokavaliotakin, niin mihin hän voisi päästä, kun harjoit... Lue koko vinkki »
Urheilun mammuttitauti

Sami Kolamo: Urheilun mammuttitauti

Jalkapallon MM-kilpailujen alla julkaistaan usein kiinnostavaa alan kirjallisuutta, ja tapanani onkin ollut tutustua johonkin futisaiheiseen tietoteokseen kisatunnelmaa kohottaakseni. Tänä vuonna MM-kisat pelataan Venäjällä, ja julkisessa keskustelussa on ollut kisajärjestelyihin liittyvät epäkohdat, maailmanpoliittinen tilanne ja jopa boikottiuhat... Lue koko vinkki »
Urheilulajien synty

Juha Kanerva ja Vesa Tikander: Urheilulajien synty

Urheilulajeihin liittyy paljon aika mielivaltaisesti päätettyjä asioita: miksi juoksukisat juostaan stadionilla vastapäivään? Miksi jalkapallojoukkueessa on juuri 11 pelaajaa, kentän koko on tietty ja palloonkaan ei saa koskea käsin? Joku nämä asiat on jossain vaiheessa päättänyt ja jostain urheilulajit ovat syntyneet, joidenkin ihmisten kehittä... Lue koko vinkki »
Asterix olympialaisissa

René Goscinny ja Albert Uderzo: Asterix olympialaisissa

Asterix saa ystävineen kuulla, että Kreikassa on olympialaiset, johon roomalaiset aikovat osallistua. Gallialaiset haluavat mukaan, ja se onnistuu kyllä – ovathan hekin roomalaisia. Kerrankin siitä on iloa, että Caesar on valloittanut lähes koko Gallian. Roomalaiset eivät tietenkään ilahdu tästä. Etenkin lähivaruskunnan Akvariumin toivo Claudius... Lue koko vinkki »

Anton Rippon: Hitlerin olympialaiset 1936

Kansainvälinen olympiakomitea myönsi vuonna 1931 Berliinille pidettäviksi vuoden 1936 olympiakilpailut. Vain vajaata kahta vuotta myöhemmin Adolf Hitler nousi valtaan Saksassa, ja muuttunut tilanne toi epäilyksiä olympiakisajärjestelyjä kohtaan. Oliko olympiakomitea tehnyt kaikkien aikojen emämunauksen? Voisiko natsidiktatuuriin luisunut Saksa tode... Lue koko vinkki »
Musta rengas

Simo Pajunen: Musta rengas

Simo Pajusen dekkari Musta rengas sijoittuu Hämeenlinnaan, jossa järjes­tettiin vuoden 1952 olympialaisten nykyaikaisen 5-ottelun kilpailut. Kansain­välinen tapahtuma tuo paikalle varkaita ja sitten myös murhaajan: lääkäri Erik Wallberg löydetään kotoaan ammuttuna. Ensin epäillään itsemurhaa, mutta tekotapa paljastaa kuoleman murhaksi. Hämeenlinnan... Lue koko vinkki »

Jukka Pakkanen: 50-luvun sanakirja

Nostalgiaa jo kannesta alkaen. Mitä 50-luvulla tapahtui? Mitä nonareissa näytettiin – siis missä nonareissa? Kuka oli katsomassa Paul Ankaa? Entäpä mukana Helsingin olympialaisissa? Milloin olivat Eltsun ajot? Pieniä tunnelmapaloja 50-luvun elämästä nuorten ja hieman vanhempienkin silmin. Kirjoittaja on tavoittanut hyvin erilaiset ihmistyypit, j... Lue koko vinkki »