Mitä en halua tietää

Deborah Levy: Mitä en halua tietää

Päädyin viime vuonna lukemaan Deborah Levyn elämäkertatrilogian toisen osan Elämisen hinta ja tajusin vasta kirjaan tarttuessani, että se on sarjan toinen osa. Eipä mitään, ensimmäinen osa varaukseen kirjastosta ja odottelemaan, ja lopulta se saapui luettavaksi. Levyn teos on vastaus George Orwellin esseeseen Miksi kirjoitan (Why I Write, 1946).... Lue koko vinkki »
H niin kuin haukka

Helen Macdonald: H niin kuin haukka

H niin kuin haukka sattui silmiini kirjaston palautushyllystä omaperäisen kansikuvansa vuoksi. Kirja näyttää vanhemmalta kuin onkaan. Tarkempi syynäys paljasti Time-lehden nimenneen kirjan vuoden tietokirjaksi vuonna 2015 ja muitakin kehuja ja palkintoja on sadellut. Nappasin siis mukaani ja otin luettavaksi. Kannatti. Helen Macdonald kertoo kir... Lue koko vinkki »
Selliläppää vankilasta

Janne Raninen: Selliläppää vankilasta

Nyt oli kyllä niin läppä kirja, kun siis alunperin tartuin siihen malliin, että nyt vaan läppä lentää ja lensihän se, mutta pieni Janne Ranisen mentävä aukko sivistyksessä, etten tajunut, kenestä oikein on kyse? Niin, että se ei tule julki kirjassa vaan joutui tekemään vähän hakuammuntaa, kenestä oikein on kyse. Teksti kulkee liukkaasti eteenpä... Lue koko vinkki »
Muistista piirretty kaupunki

Jelena Tšižova: Muistista piirretty kaupunki

Tässäpä oikein elegantti muistelmateos, jossa käydään läpi henkilökohtaista historiaa, sukuhistoriaa ja Pietarin kaupungin historiaa neljän sukupolven ajalta. Venäjällä se tarkoittaa hyvin monipuolista ajanjaksoa tsaarinvallasta varhaisen kommunismin ja Stalinin vainojen kautta Neuvostoliiton hajoamiseen. Kaupunkiin liittyvistä historiallisista ... Lue koko vinkki »

Eero Huovinen: Äitiä ikävä

Helsingin emerituspiispa Eero Huovisen kaipauksen taival on pitkä. Seitsemänkymmentäviisivuotiaana hän toteaa, että kyllä, hänellä on äitiä ikävä. Tuolloin Aili-äidin kuolemasta on kulunut yli 65 vuotta. Lauri ja Aili Huovinen ehtivät olla naimisissa 11 vuotta, kunnes sairaus nujersi perheenäidin. Menetys oli Lauri-isälle valtava järkytys ja suruta... Lue koko vinkki »

Noah Van Sciver: One Dirty Tree

Noah Van Sciver on tunnettu ja viimeistään nyt voi kai jo sanoa, että menestynytkin yhdysvaltalainen sarjakuvataiteilija. Helppo ei matka tähän pisteeseen kuitenkaan ole ollut, kuten Van Sciverin omaelämäkerrallinen sarjakuva tunnustaa. Muistelma liikkuu kolmessa aikajanassa. Sciverin lapsuutta voi kuvailla lievästi sanottuna erikoiseksi. Piinal... Lue koko vinkki »

Jason: On the Camino

Norjalainen Jason on yksi suurista suosikeistani mitä tulee sarjakuvantekijöihin. Miehen omaperäiset, lakonista absurdiaa pursuavat tarinat eivät kerta kaikkiaan muistuta kenenkään muun töitä. On the Camino on kuitenkin Jasonin töiden joukossa poikkeus, sillä se on hänen ensimmäinen elämäkerrallinen sarjakuvansa. Tarkalleen ottaen On the Camino kuv... Lue koko vinkki »

Brian Fies: A Fire Story

Vuoden 2017 Kalifornian metsäpaloissa kuoli 44 ihmistä ja tuhannet ihmiset jouduttiin evakuoimaan liekkien tieltä. Sarjakuvataitelija Brian Fies oli yksi niistä ihmisistä, jotka menettivät katastrofissa koko omaisuutensa ja niinpä hän teki ainoan asian, jonka osasi: piirsi kokemuksistaan sarjakuvan. Alkuperäisen 18-sivuisen nettisarjakuvan Fies ... Lue koko vinkki »

Hannu Mäkelä: Muistan : Vapaus

Hannu Mäkelän (s. 1943) luontoiselle ikiliikkujalle ja menijälle ei välttämättä vapaa kirjailijaelämä ole terveellistä. Sitä tässä nyt kuitenkin eletään kahdenkymmenen vuoden Otavan työrupeaman jälkeen. Eikä olekaan. Mutta kirjallisesti tuottavaa vapauden aika kyllä on. Oma elämä, Leinon elämä, L. O. Onervan, Kiven, Casanovan, Uspenskin ja monen... Lue koko vinkki »

Hannu Mäkelä: Muistan : Otavan aika

Nytpä pääsemme tuotteliaan kirjailijan matkaan, silti melko vähän luettuun. Hyvä ettei miehen tuotanto livo ranskalaisen Simenonin liki puolentuhannen teoksen määrää, vähintään puolta kuitenkin. Muistan-sarja, jossa Hannu Mäkelä (s. 1943) käy läpi elämäänsä lapsuudesta alkaen, on viisiosainen. Otavan aika, jota tässä selvittelen, on numeroltaan ... Lue koko vinkki »

Emmi Valve: Armo

Emmi Valveen omaelämäkerrallinen sarjakuva Armo on raadollinen ja synkkä sukellus mielenterveysongelmaisen maailmaan. Kuten Valve itse heti sarjakuvan alussa kertoo, hän ei vieläkään ole oikein varma, mikä häntä oikein vaivasi. Varmaa vain on, että paha olo vyöryi päälle jo ihan pikkulapsesta asti. Valveen groteskit piirrokset sulaneesta ihosta, ve... Lue koko vinkki »
Toinen elämä

Pauliina Vanhatalo: Toinen elämä : muistiinpanoja

Muutama vuosi sitten Vanhatalolta ilmestynyt autobiografinen Keskivaikea vuosi puhutteli rehellisyydellään. Se oli suoraa tekstiä masennusdiagnoosin keskeltä. Nyt ilmestynyt Toinen elämä on luontevasti edeltäjänsä jatkumoa, avointa ja rohkeaa puhetta ihmisolon kivuista. Nyt valokeilassa ovat keski-ikäisyyden herättämät kysymykset. Nuoruuden valinna... Lue koko vinkki »
12 Years a Slave

Solomon Northup: Twelve Years a Slave

Solomon Northupin Twelve Years a Slave on kirjailijan vuonna 1853 julkaistu muistelma tämän vuosista orjana. Northup syntyi vapaana miehenä Pohjois-Yhdysvalloissa, jossa orjuus oli jo hänen isänsä aikana lakkautettu. Kirjailijalla oli kaikki, mitä tuohon aikaan voisi toivoa: työ, perhe ja katto pään päällä. Northup joutuu kuitenkin orjakauppiaid... Lue koko vinkki »
Kilpikonna ja olkimarsalkka

Tuula-Liina Varis: Kilpikonna ja olkimarsalkka

Löysin Pentti Saarikosken runoteoksen En soisi sen päättyvän (1968) lukiolaisena. Luin sitä ääneen luokkakaverilleni, jonka mielestä tekstit eivät olleet runoja laisinkaan. Minulle ne näyttivät arkipäivän absurdiuden ja kielellä leikittelyn taidon. Ihastuin. Kesti kuitenkin kauan, ennen kuin käsiini sattui Tuula-Liina Variksen muistelmaromaani Kilp... Lue koko vinkki »
Juoksuhiekka

Henning Mankell: Juoksuhiekka

Ruotsalaisen Henning Mankellin tuotanto on laajaa, vaikka hänet tunnetaankin Suomessa parhaiten Kurt Wallander -dekkarisarjastaan. Juoksuhiekka osoittaa, että Mankellin kynä tekee terävää ja syvää jälkeä monesta aiheesta. Mankell selviää säikähdyksellä vaarallisesta kolarista ja saa syövän. Asiat eivät liity suoranaisesti toisiinsa, mutta toimiv... Lue koko vinkki »
Rajoilla

Eva Wahlström: Rajoilla

Kivikovat hanskat käteen ja kehään! Naispugilisti. Herättää varmasti ristiriitaisia tuntoja vastaanottajissa: vilunväreitä, puistatuksia kuin myös tasa-arvoista hyväksyntää. Äiti lyömässä toista äitiä, vaikkei oman lapsen puolustamisesta edes ole kyse! – Akat tappelussa, tuhahtaa vanhan liiton lukumies. Mutta joutuu kyllä muuttamaan asenteens... Lue koko vinkki »
Fryn aikakirjat

Stephen Fry: Fryn aikakirjat

Kun 1970-luvun lopulla Stephen Fry vapautui nuorisovankilasta ehdonalaiseen ja onnistui pääsemään opiskelijaksi Cambridgen Queen's Collegeen, ei hän vielä osannut aavistaa, mitä hänellä olisi edessään. Alusta asti oli selvää, että hän ei paljoakaan vaivannut päätään sellaisilla turhuuksilla kuin luennoilla käymisellä, mutta sen sijaan opiskelijajär... Lue koko vinkki »

Kristin Ohlson ja Deborah Rodriguez: Kabulin kauneuskoulu

Afganistanista saa yleensä lukea vain vakavia kirjoja ja ikäviä uutisia. Tämä kirja on paikoin hulvattoman hauska. Se ei muuta tositapahtumia, mutta kirjoittaja on ilmeisen repäisevä tyyppi. Niin täytyy olla, kun amerikkalainen nainen, kampaaja (ja vanginvartija!) hylkää hulttiomiehensä, jättää kaksi poikaansa mummolaan ja lähtee syyskuun 11. päivä... Lue koko vinkki »