Päin elämää!

Panu Rajala: Päin elämää! : Muistelmani

”Päästiin kerran livahtamaan portista sisään alakerran Kirstin kanssa, hän kai johdatti, kuten niin usein olen naisten johdettavana harharetkille joutunut.” Tällainen virke jäi mieleeni vuonna 1945 syntyneen Panu Rajalan muhkean omaelämäkerran alkusivuilta, joissa hän kuvasi lapsuutensa edesottamuksia Helsingin Katajanokan telakalla. Rajalan persoo... Lue koko vinkki »
Hanurini muistoja

Veikko Ahvenainen: Hanurini muistoja

"Melkomoinen veikko", voisi sanoa, sanonnan varsinaisessa merkityksessä tästä savolaisesta hanuristista Ahvenaisen Veikosta (s. 1929) kirjan luettuaan. Tapahtumia ja sattumuksia on ollut pitkän elämän varrella omiksi tarpeiksi. Mutta onhan ollut elämääkin: kirjan ilmestyttyä vuonna 2014 ikävuosia jo 85. Ura sen kuin jatkuu yhä yli ysikymppisenä,... Lue koko vinkki »
Sielujen puolustaja

Eero Huovinen: Sielujen puolustaja : piispana Helsingissä

Eero Huovinen siirtyi yliopistomaailmasta Helsingin piispan virkaan vuonna 1991. Lähipiiristä kuului toppuuttelevia äänenpainoja. Hänen isänsä Lauri Huovisen, Turun tuomiorovastin, mukaan Helsingin piispan virka vaikutti vähän sivussa olevalta lääninrovastin viralta. Entinen esimies Seppo A. Teinonen puolestaan kehotti pysymään yliopistolla, sillä ... Lue koko vinkki »
Jyrki Kasvin kolme elämää

Jyrki J.J. Kasvi: Kasvin kolme elämää

Tämän kirjan luettuani huomasin tuntevani jonkinlaista suuttumusta tai katkeruuttakin: en suinkaan muistelmien kirjoittajaa kohtaan, vaan jotain korkeampaa voimaa, maailmankaikkeutta tai ties mitä sellaista kohtaan, koska näin aktiivisen, älykkään ja monitaitoisen ihmisen elämäntyö katkesi aivan liian aikaisin, vain 57-vuotiaana.  Jyrki Kas... Lue koko vinkki »
On syytä muistaa

M. A. Numminen: On syytä muistaa : Muistelmat II

M.A. Nummisen muistelmien toinen osa On syytä muistaa kattaa miehen uran vuodet 1990-luvun alusta nykypäivään saakka. Kaukana väijyy ystäviä -muistelma-avauksen tavoin myös tässä kirjassa tempo ja detaljien taso ovat hämmästyttäviä. Numminen käy läpi esiintymiskiertueitaan ja muita tekemisiään settilistojen tarkkuudella. Ihan kaikkea ei mitenkään m... Lue koko vinkki »
Tunnustan

Ian Gittins ja Rob Halford: Tunnustan : omaelämäkerta

Muistan ikuisesti – yhtenä monista keikkamuistoistani – vuoden 2011 Sauna Open Airin, jolloin lauantain pääesiintyjänä oli täyttä rautaa, tai siis täyttä metallia, oleva Judas Priest. Kokemus oli mahtava: maa jytisi, tuhannet ihmiset lauloivat mukana tai vain huitoivat rytmikkäästi ilmaa. Ja lavalle astui, ja myöhemmin jopa ajoi moottoripyörällä, k... Lue koko vinkki »
Mies joka rakasti uutisia

Staffan Bruun: Mies joka rakasti uutisia

Staffan Bruunista piti tulla näyttelijä. Teatterikorkeakoulun ovet eivät kuitenkaan auenneet, joten hänen äitinsä tuuppi Staffanin osallistumaan Svenska social- och kommunalhögskolanin journalistilinjan pääsykokeisiin. Ja niin menivät nuoren miehen unelmat uusiksi ja päämääräksi nousi Hufvudstadsbladet, tuttavallisemmin Husis. Ovien kerran auettua ... Lue koko vinkki »

Helge Herala: Elämää sateenkaaren alla

Koska pidän niin kovin taiteilijaelämäkerroista, tartuin nyt Helge Heralan elämään. Onnittelin kovin itseäni siitä, sillä kyseessä on aivan hupaisa opus. Nauroin monta kertaa, koska niin on armoitettu jutun kertoja. Nimenomaan kertoja, koska kuuntelin tämän äänikirjana ja Helge Heralan itsensä lukemana. Se ei kuulostanut lukemiselta vaan aivan k... Lue koko vinkki »

Ilkka Taipale: Mielisairaalassa : Lääkärin muistelmat

Otetaan alkuun heti niskalenkki, jottei tämä liukas luikku käsistä vallan karkaisi: Arvostelussa Ilkka Taipaleen Mielisairaalassa : Lääkärin muistelmat, jossa Taipale (s. 1942) tarinoi pitkän tarinan sopivan pieninä ja mielenkiintoisina palasina elämäntaipaleestaan lääkärinä vähäosaisten parissa. Lukija ei pääse nukahtamaan Ilkan käsissä, jos meina... Lue koko vinkki »
Rauhan siltaa rakentamassa

Helena Kekkonen: Rauhan siltaa rakentamassa

Viime aikoina luettavakseni on valikoitunut useita suomalaisten naisten omaelämäkertoja. Olen vaikuttunut heidän vahvasta halustaan tehdä elämästään omannäköisensä ja kulkea omaa valtavirrasta poikkeavaa polkuaan, joskus ankaran kritiikin ja vastustuksen uhallakin. Uteliaana ja suurin odotuksin tartuin myös Helena Kekkosen, rauhankasvatuksen grand ... Lue koko vinkki »
Minun lyhyt historiani

Stephen Hawking: Minun lyhyt historiani

Vähän aikaa sitten elokuvateattereissa pyöri Jane Hawkingin kirjaan perustunut elokuva Kaiken teoria. Samoihin aikoihin ilmestyi itse Stephen Hawkingin omaelämäkerta Minun lyhyt historiani. Kirjan nimi viittaa hänen populaariin vuonna 1988 suomennettuun Ajan lyhyt historia -kirjaansa, joka toi hänet suuren yleisön tietoisuuteen. Tietäen Kaiken t... Lue koko vinkki »
Muisteja

Peter von Bagh: Muisteja

Peter von Bagh (1943­–2014) oli vertaansa vailla oleva kulttuurihistoriallinen henkilö, todellinen renessanssi­-ihminen. Hänet saatetaan muistaa lähinnä radion ja television innostavana elokuvalähettiläänä, mutta tuohon monipolviseen elämään mahtui paljon muutakin: hän oli elokuvahistorioitsija, käsikirjoittaja, ohjaaja, kirjankustantaja, toimittaj... Lue koko vinkki »

Pekka Peltola: Päätä seinään : idealistin muistelmat

Pekka Peltola on ehtinyt olla monessa mukana. Muutettuaan Pohjanmaalta Helsinkiin opiskelemaan, oli yliopiston kuppilassa aina valmiita keskustelijoita ja organisoijia erilaisiin puuhiin. Kyllä Pekkakin valmistui, tosin melko myöhään... Hän oli perustavana jäsenenä Sadankomiteassa, ydinsodan varjostaessa varsinkin nuorten ajatuksia. Sadankomitea... Lue koko vinkki »
Last Living Slut

Roxana Shirazi: The Last Living Slut : Born in Iran, Bred Backstage

The Last Living Slut on omaelämäkerrallinen teos, joka kertoo Roxana Shirazin lapsuudesta Iranissa, teini-iästä Iso-Britanniaan saapuneena pakolaisena, ja myöhemmästä elämästä rocktähtiä jahtaavana bändärinä. Teos on kuin modernisoitu, rajumpi versio Pamela des Barresin kirjasta Kuumana bändiin – bändärin tunnustukset, ja sisältää niin runsaasti ra... Lue koko vinkki »

Diana Webster: Ikuisesti Suomi : Turku/Åbo 1952-1953

Kun nuori Diana Webster saapui Suomeen yhdeksäksi kuukaudeksi, hän ei tiennyt maasta yhtään mitään. Yhtä hyvin hän olisi voinut olla menossa Patagoniaan... Webster etsi vain lyhytaikaista työpaikkaa ulkomailta, koska matkustelu ja kirjoittaminen kiinnostivat häntä. Niinpä nuori Oxfordista valmistunut neiti sai työpaikan Suomesta British Councili... Lue koko vinkki »

Matti Klinge: Kadonnutta aikaa löytämässä : muistelmia 1936–1960

Näitä muistelmia onkin odotettu. Sen verran itsestään pitävä, elitistinen, mutta sivistynyt ja pätevä historioitsija Matti Klinge on, että häneltä myös voi odottaa näköistään kirjaa – tai varmaankin sarjan ensimmäistä osaa. Päästään oikeastaan vasta alkuun; Klinge kertoo paljon vanhemmistaan sekä heidän suvuistaan ja menetetystä omaisuudesta, jo... Lue koko vinkki »

Ellen Johnson Sirleaf: Tästä tytöstä tulee jotakin

Ellen Johnson Sirleaf syntyi Liberian pääkaupungissa, Monroviassa, poliitikon tyttäreksi. Isän saatua aivoinfarktin perhe alkoi nopeasti menettää omaisuuttaan. Ellen meni jo 18-vuotiaana naimisiin ja sai peräjälkeen neljä lasta. Avioliitto huononi sitä mukaa kun Ellen opiskeli. Ahkera ja päämäärätietoinen opiskelu USA:ssa johti aviomiehen väkivalta... Lue koko vinkki »

James Herriot: Kaikenkarvaiset ystäväni

Luulin, että James Herriot kirjoittaa lastenkirjoja. Kaikki muut, jotka ovat kertoneet lukeneensa Kaikenkarvaiset ystäväni, ovatkin lukeneet sen kohtuullisen nuorina, mutta mikään lastenkirja se ei ole. Heti ensimmäisellä sivulla eläinlääkäri kiskoo sontaisella navetan lattialla vasikkaa lehmän kohdusta narun avulla. Kirjan myötä tulee selväksi, et... Lue koko vinkki »