Salsaa ja mojitoa

Pirjo Toivanen ja Reijo Toivanen: Salsaa ja mojitoa

Kyllähän sitä miettii, miksi enää/vielä painaa kirjaksi matkat kun samoilta paikoilta eläviä kuvia kuvaruudut tulvillaan. Niin nytkin ajattelin tarttuessani Toivasten Salsaa ja mojitoa -matkakirjaan. Todella tartuin siihen, juutuin, viehätyin. Ja näin oli todistettu matkakirjan tarpeellisuus, eikä tahtonut Latinalaisesta Amerikasta päästä irtau... Lue koko vinkki »

Michael Palin: Pohjois-Korean päiväkirja

Kansalaisethan ne kiinnostaisivat, tavan kaduntallaajat, työläiset, maanviljelijät, metrossakulkijat, pyöräilijät. Vaan eipä heitä juuri tapaa Monty Pythonin koomikko-näyttelijä, maailmanmatkaaja, kirjailija Michael Palin kaksiviikkoisella matkallaan suljetussa 25-miljoonaisessa Pohjois-Koreassa, jossa hän filmiryhmän kanssa luvan perästä kuvaa maa... Lue koko vinkki »
Virginia Woolf: Päiväkirja 5

Virginia Woolf: Päiväkirja V

Virginia Woolfin merkillinen, levoton, luova ja kärsivä elämä on vääjäämättömästi lähestymässä loppuaan – senhän me lukijat tiedämme, ja kirjailija itsekin arvelee vuonna 1937, että hänellä on vain kymmenen vuotta elämää jäljellä, mikä sekin on jo optimistinen arvio... Joka tapauksessa Woolfilla on 1930-luvun loppuvuosina kaksikin kiihkeää kirjoitu... Lue koko vinkki »
Loskalauluja

Satu Rommi: Loskalauluja : Nurinkurinen matkakirja paluumuuttajille

Takaisin, takaisin! Ei, tämä ei ole runokirja, voitte realistitkin palata lukusille. Satu Rommi (45 vuotta) kertoo pienessä kirjasessaan, jonka luokittelen pamfletiksi, maailmalta paluun vaikeuksista tänne syrjänperälle eli Suomeen, Tuusulanjärven rannalle kotoutuessaan. 20 vuotta on lähdöstä kulunut. Lontoossa, Aasiassa on asuttu ja eletty suurin... Lue koko vinkki »
Virginia Woolf: Päiväkirja 4

Virginia Woolf: Päiväkirja IV

Kustannusyhtiö Savukeitaan suurtyö, Virginia Woolfin päiväkirjojen suomentaminen, on nyt ehtinyt neljänteen eli toiseksi viimeiseen osaan. On pakko myöntää, että ensimmäisten osien kahlaaminen tuntui enemmän tai vähemmän voimia kysyvältä, mutta nyt on luku-urakka huomattavasti helpottunut työn edetessä. Virginian ja Leonardin persoonat alkavat tull... Lue koko vinkki »

Mauri Kunnas: Kelipäiväkirja

Sataako siellä? Millaista keliä on luvattu juhannukselle? Sää on puheenaiheiden kestosuosikkeja, eikä ihme, sillä se vaikuttaa lähes jokaisen elämään. Kelipäiväkirjaan voi kirjata havaintojaan Mauri Kunnaksen hahmojen ollessa sivuilla hengessä mukana. Päiväkirjan täyttäminen on helppoa, sillä joka aukeaman vasemmalla sivulla on valmis viikkoruud... Lue koko vinkki »
Virginia Woolf: Päiväkirja 2

Virginia Woolf: Päiväkirja II

”Tajusin juuri, että harjoittelen kirjoittamista tässä päiväkirjassa: soitan asteikkoja & kokeilen tiettyjä keinoja”, kirjoittaa Virginia Woolf päiväkirjaansa vuoden 1924 lopulla. Hän on juuri saamassa valmiiksi yhden tunnetuimmista kirjoistaan eli Rouva Dallowayn ja on vähän aikaa sitten muuttanut Richmondista keskelle Lontoota. Päiväkirjoj... Lue koko vinkki »
Virginia Woolf: Päiväkirja 1

Virginia Woolf: Päiväkirja I

Virginia Woolf (1882–1941) oli yksi 1900-­luvun merkittävimpiä kirjailijoita; hänen asemaansa modernistina on verrattu muiden muassa James Joyceen. Savukeidas-­kustantamo on viime vuosina kunnostautunut Woolfin teosten kääntäjänä ja on nyt aloittanut merkittävän työn hänen päiväkirjojensa parissa. Woolfin päiväkirjat, jotka sisältävät yhteensä noin... Lue koko vinkki »

Polina Žerebtsova: Sodan sirpaleet : tytön päiväkirja Tšetšeniasta

Polina Žerebtsova oli vasta 14-­vuotias, kun toinen Tšetšenian sota alkoi vuonna 1999. Hänen asemassaan sotien täytyi tuntua erityisen vaikealta, koska hänen äitinsä oli venäläinen ja isä, joka tosin katosi kuvioista jo ennen tytön syntymää, tšetšeeni. Lähdettyään isän luota äiti halusi Polinalle oman venäläisen sukunimensä, josta tämä joutui sitte... Lue koko vinkki »

Lena Muhina: Piirityspäiväkirja

Lena Muhina on nuori, 16-vuotias tyttö, joka päiväkirjan edetessä ehtii täyttää 17 vuotta. Hän kuvaa elämäänsä Leningradin piirityksen aikana. Päällimmäiseksi nousee nälkä, lisäksi pelko ja kylmyys. Pelko, kun juostaan pommituksia suojaan ja kun talvella on niin kylmä. Lena on silti nuori ja uskoo tulevaisuuteen. Hän käy koulua ja on rakastunut.... Lue koko vinkki »

Anna Reid: Leningrad : piiritetyn kaupungin murhenäytelmä 1941-44

Anna reid on tehnyt tätä teostaan varten huolellista taustatyötä, kahlannut läpi dokumentteja, tavannut useita tutkijoita sekä saanut ikimuistoisimman lähdeaineiston: piirityksestä selvinneiden henkilökohtaisia haastatteluja sekä yksityisten päiväkirjojen otteita. Siksi tämä historiikki onkin harvinaisen mieleenpainuva. Reid käy läpi piirityksee... Lue koko vinkki »

Pekka Railo: Valkoisten vankina

Alaotsikoltaan Päiväkirja Kokkolan ja Tammisaaren punavankileireiltä 1918. Pekka Railo (1888–1975) kirjoitti muistelmansa Kokkolan ja Tammisaaren punavankileireiltä alunperin 1950-luvulla. Tuolloin hän yritti saada kirjaa julkaistuksi, mutta kustantajaksi ehdolla ollut Tammi hylkäsi sen liian epäkaupallisena. Kirjan toimittanut Pekka Tuomikoski ... Lue koko vinkki »

Ritva Hartzell: Roskankerääjän päiväkirja

Kansalaisaktivistin päiväkirja on pamfletinomaisessa muodossa kirjoitettu, omaperäinen kannanotto puhtaan luonnon puolesta roskaamista vastaan. Kirjaan on lähes päivittäin merkitty leidin juoksulenkit sekä yleensä myös ympäristöteot – milloin mitäkin, mutta aina luonnon puolesta. Lukemista ryydittävät muutamat vinkeät piirrokset, joita soisi ole... Lue koko vinkki »

Dick Forsman: Lintupäiväkirjat

Komea haahkakoiras oleilee kaikessa rauhassa luodolla, jota ympäröi monisävyinen vesi. Lintupäiväkirjat on paljon kantensa tyylinen kirja. Se tarjoaa leppoisaa tekstiä ja visuaalisesti hienoja maalauksia linnuista. Moni kuva antaa samalla määritys- tai käyttäytymistietoa eri lajeista. Dick Forsman on kansainvälisestikin arvostettu lintumies, jok... Lue koko vinkki »
Työpäiväkirjat

Leonardo da Vinci: Työpäiväkirjat

Renessanssiajan ehkä merkittävin mies Leonardo da Vinci (1452–1519) jätti jälkeensä merkillisen kirjallisen perinnön. Muistiinpanoja ja luonnoksia arvellaan olleen alun perin jopa 100 000 sivua, säilyneitä on 14 000. Näistä fragmentaarisista dokumenteista Laura Lahdensuu on poiminut ja suomentanut Työpäiväkirjat. Leonardo da Vinci, jolla ei ollu... Lue koko vinkki »