Hallan vaara

Jussi Förbom: Hallan vaara : Merkintöjä maahanmuuton puhetavoista

Jussi Förbomin Hallan vaara : Merkintöjä maahanmuuton puhetavoista on vuonna 2010 julkaistu pamfletti sen aikaisesta maahanmuuttokeskustelusta. Förbomin pamfletin pääargumentti on, että Perussuomalaiset ja muut maahanmuuttokriitikoiksi itseään kutsuvat tahot eivät tarjoa mitään uutta maahanmuuttokeskustelussa. Kirjailijan mukaan maahanmuuttokrii... Lue koko vinkki »
Jumala ja valtio

Mihail Bakunin: Jumala ja valtio

Mihail Bakuninin vuonna 1882 julkaistu Jumala ja valtio on yksi merkittävimmistä anarkistisista manifesteista. Bakunin argumentoi tässä lyhyessä ja kesken jääneessä kirjassaan, että monoteistinen jumala ja ylipäätänsä jumalausko ovat pohja hierarkkiselle yhteiskuntajärjestykselle. Tämän takia jumaliin ei pidä uskoa. Bakunin tiivistää tämän lause... Lue koko vinkki »
Muutaman töhryn tähden

Mikael Brunila, Kukka Ranta ja Eetu Viren: Muutaman töhryn tähden

Mikael Brunilan, Kukka Rannan ja Eetu Virenin Muutaman töhryn tähden on vuonna 2011 julkaistu tietokirja Helsingin kaupungin graffitien vastaisesta sodasta vuosilta 1998–2008. Ennen vuotta 1990 graffiteja ei nähty suurena ongelmana, vaan osana kaupunkikulttuuria, mutta kaikki muuttui, kun USA:sta rantautuivat ideat rikottujen ikkunoiden teoriast... Lue koko vinkki »
Kaikki tasan!

Inari Juntumaa, Jenni Korkeaoja, Rosa Meriläinen ja muut (toim.): Kaikki tasan! : pamfletti epätasa-arvosta

Onko tasa-arvo Suomessa jo valmis? Tai jos tasa-arvokysymykset ovat muualla maailmassa paljon huonommalla tolalla, pitäisikö meidän täällä Pohjolassa olla vain tyytyväisiä? Ei pitäisi, todetaan Kaikki tasan! -kirjassa. Siinä suomalaiset eturivin feministit kirjoittavat poleemisesti tasa-arvosta perheessä ja työelämässä. Lasikatot ovat todelli... Lue koko vinkki »
Raha

Ville Iivarinen: Raha : Mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla?

Heti alkuun tyhmältä kuulostava kysymys: mitä raha on? Osaatko vastata? Entäs jos "vaihdon väline" ei kelpaa vastaukseksi? Entäs pankit sitten? Tiedätkö mitä tapahtuu, kun talletat rahaa pankkiin? Mitä pankki rahoillesi tekee ja ovatko ne enää sen jälkeen sinun rahojasi? Nämä ovat hyviä kysymyksiä, joihin monikaan ei tiedä oikeita vastauksia.... Lue koko vinkki »
Ne

Leena Sharma: Ne : kohtaamisia perus-Suomessa

Leena Sharma on politiikan toimittaja, joka on puoliksi ulkomaalainen. Kirjassa hän yrittää selvittää itselleen ja lukijoilleen, mistä perussuomalais-ilmiössä on oikein kyse. Kirja on ajankohtainen nyt eduskuntavaalien tullessa, vaikkei vielä tiedetäkään, tekevätkö perussuomalaiset uuden jytkyn. Kirjassa tavataan puolueen edustajia europarlament... Lue koko vinkki »
Herää, koulu!

Maarit Korhonen: Herää, koulu!

Peruskoulun opetussuunnitelman perusteet uudistuvat vuodesta 2016 alkaen. Toisen asteen koulutus seuraa perästä. Keskustelu koulutuksen sisällöistä ja painotuksista on aina runsasta, koulu kun tuntuu olevan aihepiiri, josta kaikilla on oma mielipiteensä – kuinka perusteltu ja minkälaiseen tutkimukseen nojaten, onkin sitten eri asia. Julkisen taloud... Lue koko vinkki »

Juha Drufva: Köyhät ansassa

Juha Drufvan lyhyet puheenvuorot ilmestyivät vuosina 2011–2012 Kansan Uutisten verkkolehdessä neljänä nimettynä sarjana: Kapitalismin perustekijät, Jäähyväiset sivistykselle, Köyhät ansassa sekä Taivastelun valtakunnailla. Puheenvuoroja nimitetään myös ilmiannoiksi ja syy tähänkin löytyy viimeistään lukijan korvien välistä. Drufva ilmiantaa tosi... Lue koko vinkki »
Perustulon aika

Johanna Perkiö ja Kaisu Suopanki: Perustulon aika

Varmaan jokainen meistä on kuullut termin perustulo ja onpa useimmilla asiasta mielipidekin. Itse olen seurannut perustulokeskustelua kiinnostuneena, mutta täytyy tunnustaa että kokonaiskuva oli sanomalehtien perusteella jäänyt melko epäselväksi. Nyt se puute on korjattu, sillä Perustulon aika -kirjan avulla lukija saa muodostettua monipuolisen kuv... Lue koko vinkki »

Maarit Korhonen: Koulun vika?

Kolme vuosikymmentä luokanopettajana toiminut Maarit Korhonen on kyllästynyt kuulemaan, että yhteiskunnan ja nuorison ongelmat johtuisivat koulujärjestelmästä. Opettajat tekevät parhaansa, mutta kaikkeen eivät yhden ihmisen resurssit riitä, kun luokassa on 25 karjuvaa lasta omine erityistarpeineen — maahanmuuttajia, huostaanotettuja, keskittymishäi... Lue koko vinkki »

Seppo Konttinen: Suomalainen ruokalasku

Kirjoittaja puuttuu tässä pamfletissaan ajankohtaiseen aiheeseen eli ruuan hintaan Suomessa. Tätä kirjoittaessani julkistettiin ennuste, että ruoan hinta nousee vuoden 2012 aikana ainakin 6 %. Julkisuudessa kuitenkin toistetaan merkillisiä selityksiä kotimaisen ruuan edullisuudesta, alkuperäisyydestä, puhtaudesta, terveellisyydestä ja muusta mukava... Lue koko vinkki »

Silvo Kaasalainen: Virkanimitysruletti : Miksi sopivin voittaa parhaan?

Suomessa virkamiehet kuntien ja valtion kärkipaikoille nimitetään hyvin pienestä joukosta. Kahdeksan prosenttia kansalaisista kuuluu puolueisiin, mutta tuosta porukasta valitaan suuri osa korkeammista virkamiehistä. Kaasalainen kertoo tässä pamfletissaan, mihin poliittiset virkanimitykset johtavat. Julkiseen tehtävään ei Suomessa haeta pätevintä... Lue koko vinkki »

Ritva Hartzell: Roskankerääjän päiväkirja

Kansalaisaktivistin päiväkirja on pamfletinomaisessa muodossa kirjoitettu, omaperäinen kannanotto puhtaan luonnon puolesta roskaamista vastaan. Kirjaan on lähes päivittäin merkitty leidin juoksulenkit sekä yleensä myös ympäristöteot – milloin mitäkin, mutta aina luonnon puolesta. Lukemista ryydittävät muutamat vinkeät piirrokset, joita soisi ole... Lue koko vinkki »

Hannu Jouhki: Demari ajaa Bemarilla : punakoneen viritysopas

Sdp:n tulee ottaa korkeasti koulutettu ja hyvin toimeentuleva keskiluokka uudeksi kohderyhmäkseen, ehdottaa tämä pamfletti, jossa Hannu Jouhki esittelee oman näkemyksensä demarien tulevaisuudesta. Ansiotyöllä elävä koulutettu keskiluokka ei kuulu mihinkään suojattuun eliittiin. Koulutetut asiantuntijat ovat yhtä lailla globalisaation armoilla ku... Lue koko vinkki »

Roope Mokka ja Aleksi Neuvonen (toim.): Olimme kuluttajia

Pamfletin alaotsikkona on Neljä tarinaa vuodesta 2023. Kirjoittajat ovat taustaryhmänsä kanssa tehneet mielenkiintoisen kirjan, joka varmasti herättää ajatuksia. Alussa käydään läpi kuluttamisen lyhyt historia, siten kuin se nyt on nähtävissä. Nelikenttäanalyysin pohjalta on sitten kehitetty neljä erilaista näkymää kuluttamisesta vuonna 2023. Nä... Lue koko vinkki »
Paskaduunista barrikadille

Anna-Reetta Korhonen, Jukka Peltokoski ja Miika Saukkonen: Paskaduunista barrikadille : Prekariaatin julistus

Tämä pamfletti kertoo elämästä joustavilla ja pirstaleisilla työmarkkinoilla. Paskaduunien yhteiskunnassa, jossa työnantajia ja työpaikkoja suojellaan työntekijöiden kustannuksella. Varoituksena kirjassa jo mainitaan, että se sisältää tositarinoita! Kumman vähäinen keskustelu pätkätöistä ja joustavista työmarkkinoista on varmaankin eräs syy kirj... Lue koko vinkki »

Jera Hänninen ja Jyri Hänninen: Kallis köyhyys

Tässä pamfletissa, alaotsikoltaan Eli kuinka hyvinvointivaltio purettiin ja köyhyydestä tehtiin bisnestä, pureudutaan ärhäkän provosoivastikin tärkeään asiaan, köyhyyteen. Kirja ilmestyi vuoden 2008 puolella, mutta tätä lukiessa kaikkien tietojen mukaan tilanne on vielä hankaloitunut entisestään joukkoirtisanomisten ja lomautusten takia. Kirjoit... Lue koko vinkki »