Kurissa ja nuhteessa

Ville Ranta: Kurissa ja nuhteessa : Pilapiirroksia 2019–2022

Jos on olemassa jokin ammattiryhmä, jota nykyinen maailmantilanne suosii, niin tokihan sen täytyy olla pilapiirtäjäin ammattikunta. Ville Rannan ajoitus Iltalehden pilapiirtäjänä 2019 olikin tässä mielessä mitä osuvin: korona-pandemia, ilmastokriisi, Ukrainan sota ja siihen linkittyvät Nato-keskustelut, kotimaisia pikkukriisejä unohtamatta. Kurissa... Lue koko vinkki »
Punainen nyrkki

Katariina Heikkilä: Punainen nyrkki

Punainen nyrkki herätti kiinnostuksen, kun se voitti parhaan suomalaisen fantasiakirjan Kuvastaja-palkinnon. Nyt kun olen finalisteista lukenut kolme, olisin itse suonut voiton Juhani Karilan Pienen hauen pyydystykselle, mutta eipä tämäkään hullumpi teos ollut. Punainen nyrkki kuvaa neljää naista sotien repimässä Saintanian liittovaltiossa, joss... Lue koko vinkki »
Tahdon voimalla

Hillary Rodham Clinton: Tahdon voimalla

Hillary Rodham Clinton pyrki vuonna 2008 Yhdysvaltojen presidentiksi, mutta hävisi esivaaleissa Barack Obamalle. Myöhemmin presidentti Obama nimitti Clintonin ulkoministeriksi. Tahdon voimalla -kirjassa Clinton kertoo kokemuksistaan ministerinä. Clinton aloittaa ulkoministerin virkansa matkustamalla Aasiaan: Japaniin, Indonesiaan, Etelä-Koreaan ... Lue koko vinkki »
River of Stars

Guy Gavriel Kay: River of Stars

Tang-dynastian Kiinan mukaelmaan sijoittuva Under Heaven oli yksi alkuvuoden hienoimmista lukukokemuksista. River of Stars sijoittuu samaan maailmaan, satoja vuosia myöhemmin. Nyt Guy Gavriel Kayn jäljittelyn kohteena on Song-dynastia ja dramaattiset tapahtumat, joiden seurauksena Jin-dynastia nousi valtaan Pohjois-Kiinassa. Kaikki tämä katsotaa... Lue koko vinkki »
River of Gods

Ian McDonald: River of Gods

Jumalten joki on Ganges, hindujen pyhä joki. Sen varrella on Varanasi, jossa joen varrella kuoleminen on oikotie taivaaseen. Varanasiin sijoittuu myös valtaosa River of Godsin tapahtumista. Vuosi vain on 2047, sata vuotta Intian valtion perustamisesta, eikä Intiaa enää ole, tilalla on balkanisoitunut joukko pienempiä valtioita. Varanasi kuuluu Bhar... Lue koko vinkki »

Lindsey Hilsum: Hiekkamyrsky : Libyan vallankumous ja Gaddafin tuho

Keväällä 2011 Libyaa 40 vuotta hallinnut diktaattori Muammar Gaddafi ja hänen sukunsa syrjäytettiin vallasta kapinallistaistelijoiden ja Naton avulla. Osa Gaddafin suvusta pääsi pakoon Libyasta, mutta Muammar Gaddafi kohtasi matkansa pään omien kansalaistensa käsissä ja hänen seuraajakseen kaavailtu Saif al-Islam vangittiin odottamaan oikeudenkäynt... Lue koko vinkki »

Simo Sipola: Uuden Euroopan raunioilla

Simo Sipola ei itse ole aivan sen ikäinen, että muistaisi hyvin Kekkosen Suomen, YYA-sopimuksen sekä kylmän sodan aikakauden. Sen ajan nopean lopun hän kyllä näki läheltä ja eli itse – siitä varmasti on osittain poikinut tämä esseekokoelmakin eli maailman ja varsinkin Euroopan nopeasta ja hurjasta muutoksesta, mutta mihin suuntaan... Sipola poht... Lue koko vinkki »

Pertti Jarla: Fingerpori : Kamppailuni

Kamppailuni-kokoelman kannessa Heimo Vesa kompastuu Hitlerin jalkaan, ja sisäkannet on koristeltu SS-kypärään sonnustautuneen Heimon iloisesti hymyilevillä, lapsenpyöreillä naamoilla. Esipuheen on kirjoittanut itseoikeutetusti Roman Schatz. Kamppailuni on tavallisia Fingerpori-kokoelmia pienikokoisempi, ja valittujen strippien aihepiirit liikkuv... Lue koko vinkki »
Mussolini

Göran Hägg: Mussolini

Tämä kirja kertoo erään totuuden siitä, miten vasemmistososialistisesta lehtimiehestä tuli ensimmäisen maailmansodan tappion jälkeen omalaatuinen, kansalliskiihkoinen poliittinen johtaja. Mustapaitojen valtaannousu Italiassa oli muuten miltei veretön. Poistettavien listalle joutunut maailmankuulu runoruhtinas D'Annunzio olisi ehkä pystynyt ottamaan... Lue koko vinkki »