10 haavaa Amerikan sydämessä

Anna-Sofia Berner: 10 haavaa Amerikan sydämessä

Sitä kutsuttiin Kapteeni Kenguru -harjoitukseksi, ja siinä lapset oppivat hajaantumaan eri puolille luokkahuonetta niin, että ainakin osa selviäisi hengissä, jos ampuja tunkeutuisi luokkaan. Esikoinen oli harjoitellut sitä ensimmäisen kerran kolmevuotiaana. Harva suomalainen pääsee yhtä kattavasti tutustumaan Yhdysvaltoihin kuin suomalaisen med... Lue koko vinkki »
Maailman 50 vaarallisinta sukua

Hannu Sokala: Maailman 50 vaarallisinta sukua

Muutamia vuosia sitten ilmestynyt Juha-Pekka Raesten ja Hannu Sokalan Maailman 50 vaarallisinta yritystä osoitti miten vaarallisesti markkinavoimat ovat vieneet valtaa pois demokraattiselta järjestelmältä, ja kirja päätyi heittämällä vuoden parhaimpien kirjojen listalle. Sokalan yksin kirjoittama Maailman 50 vaarallisinta sukua jatkaa onnistuneesti... Lue koko vinkki »
Jumalakortti

Markus Tiittula: Jumalakortti : uskonnon ja politiikan epäpyhä liitto

Painovoima johtuu siitä, että Lentävä Spagettihirviö painelee meitä vuoron perään päästä alaspäin nuudelisilla ulokkeillaan. Lentävän Spagettihirviön maailman luomistyö on varmaan tehty aikanaan humalassa, koska maailmaan mahtuu niin paljon virheitä, kuten ripuli ja Céline Dion. Mutta onneksi pastafarien taivas on parempi kuin kristittyjen – s... Lue koko vinkki »
Öyhökratia

Johannes Koponen, Minea Koskinen ja Jussi Pullinen: Öyhökratia : Ketä kuunnellaan, kun kaikki puhuvat

Perinteisesti tiedonvälityksestä ovat olleet vastuussa pääasiassa toimittajat ja päätöksistä vaaleilla valitut poliitikot. Nyt nämä perinteiset vallan keskittymät ovat kuitenkin saaneet rinnalleen hajautetun vallankäytön järjestelmän, jota Johannes Koponen, Minea Koskinen ja Jussi Pullinen kutsuvat kirjassaan öyhökratiaksi. Se on järjestelmä, jossa... Lue koko vinkki »
Ukrainan historia

Johannes Remy: Ukrainan historia

Ukrainalaisen kansallisen identiteetin kehitykseen on olennaisesti vaikuttanut suhde Venäjään ja venäläisiin. Monen venäläisen mielestä Ukraina ja ukrainalaisuus on synnytetty keinotekoisesti ja Ukrainan pitäisi oikeastaan olla osa Venäjää. Välttämättä nämä ihmiset eivät kannata Ukrainan itsenäisyyden lakkauttamista, mutta asenne haittaa tasavertai... Lue koko vinkki »
Freezing Order

Bill Browder: Freezing Order

Bill Browderin edellinen kirja Red Notice kertoi Browderin painajaiseksi muuttuneesta työstä Venäjällä. Valtiollisen korruption seurauksena Browder joutui pakenemaan Venäjältä ja hänen asianajajansa Sergei Magnitski menetti henkensä. Kuolemansa jälkeen Magnitski tuomittiin postuumisti syylliseksi veropetokseen.  Freezing Order : Tositarina ... Lue koko vinkki »
Corruptible

Brian Klaas: Corruptible : Who gets power and how it changes us

Näinä aikoina ei voi välttyä ajatukselta, että johtajiksi päätyy usein aivan väärät ihmiset. Vallankahvassa tuntuu riittävän epäpäteviä ja korruptoituneita oman edun tavoittelijoita, joten onkin aika kysyä: korruptoiko valta, vai päätyykö valtaan alunperinkin epäkelvot yksilöt? Vai ovatko ongelmana sittenkin intituutiot itsessään ja suuri yleisö, j... Lue koko vinkki »
Merkel

Kati Marton: Merkel : Maailman vaikutusvaltaisimman naisen tarina

Ensin täytyi tarkastaa googlesta, kävikö Angela Merkel (s. 1954) Suomessa kertaakaan 16-vuotisen kansleriutensa aikana. Kävi ainakin kerran Stubbin kutsusta. Kati Martonin Merkel-kirjassa näet mainitaan Suomi vain kerran, suomalaisia nimiä ei kertaakaan. Merkelillä olivat isommat kalat pyydyksessä. Hänen aikansa kului maailman­politiikassa mikäl... Lue koko vinkki »
Taistelu totuudesta

Markus Tiittula: Taistelu totuudesta : Mikä salaliittoteorioissa koukuttaa ja miksi ne pitää ottaa vakavasti?

Kaikenlaista hörhöä se leipä elättää! Miten kukaan voi vakavissaan uskoa, että Hillary Clinton tukijoineen on joukkio lasten verta juovia pedofiileja, tai että holokaustia ei oikeasti koskaan tapahtunut, tai että koronavirusepidemia katoaa kuin taikaiskusta? Ihmisen saa melko vähällä vaivalla uskomaan täysin sekopäisiin asioihin, ja kun uskomus juu... Lue koko vinkki »
Suuri harppaus huipulle

Mikko Knuutila: Suuri harppaus huipulle : Kiinan tie urheilun supervallaksi

Usein sanotaan, että urheilua ja politiikkaa ei saisi sekoittaa. Kenties niin, mutta käytännössä ne ovat sitä kuitenkin aina tehneet, kuten reippaat sata vuotta sitten kun Hannes Kolehmainen juoksi Tukholman kesäolympialaisissa Suomen maailmankartalle. Myös Kiinalle urheilu on ollut osa taistelua saada kansainvälistä tunnustusta, ja vaikka nykyään ... Lue koko vinkki »
Yhden miehen enemmistö

Timo Soini: Yhden miehen enemmistö

- Kyllä se sittenkin paremmin herraseurassa, ulkomaalaisten, viihtyy kuin tavan ihmisten. Siihen tulokseen tulin lopetettuani Timo Soinin elämäkerran Yhden miehen enemmistö. Kaljoille ja illanistujaisiin pyrkii maailman vaikuttajien kanssa, sen sijaan äänestäjänsä tapaa vain toreilla ja katujen kulmissa. Pieneksi jää kadunkansalainen Soinin elä... Lue koko vinkki »
Venäjän vakoojaverkosto

Luke Harding: Venäjän vakoojaverkosto

Toimittaja Luke Hardingin politiikkaa, korruptiota ja vakoilua käsitteleviin kirjoihin tarttuu aina mielellään. Uusin, Venäjän vakoojaverkosto, kertoo Venäjän kaikkialle ulottuvista vaikutusoperaatioista. Venäjän synkkä varjo peittää myös Donald Trumpin, jonka edesottamuksia Harding kävi läpi myös edellisessä teoksessaan Salajuoni. Harding kuvai... Lue koko vinkki »
Yksi elämä

Emma Brockes ja Megan Rapinoe: Yksi elämä

Kaksi maailmanmestaruutta, olympiakulta, valinta MM-turnauksen parhaaksi pelaajaksi, FIFA:n Ballon d'Or ja niin edelleen. Lista Yhdysvaltain jalkapallojoukkueen Megan Rapinoen urheilusaavutuksista on pitkä, ja hän on tällä hetkellä yksi maailman kuuluisimmista – ellei jopa kaikkien kuuluisin – naisjalkapalloilijoista. Omaelämäkertakirjassaan Yks... Lue koko vinkki »
Keskiajan hirviöt

Miikka Tamminen: Keskiajan hirviöt

Harva asia on yhtä rikas kuin ihmisen mielikuvitus. Se on ensimmäinen asia, mikä minulle nousee mieleen Miikka Tammisen Keskiajan hirviöistä. Kirja käy lävitse mitä lennokkaampia uskomuksia aina päättömistä Blemmye-ihmisistä, eläinten sekoituksista vaikkapa tuttuun lohikäärmeeseen. Klassisistakin hirviöistä löytyy kerrottavaa, esimerkiksi lohikä... Lue koko vinkki »
Totuudenjälkeinen

Lee McIntyre: Totuudenjälkeinen

Paljon puhuttu "totuudenjälkeinen aika" on kirvoittanut jo monia erinomaisia kirjoja, mainittakoon vaikka loistava Totuuden jälkeen: Miten media selviää algoritmien ja paskapuheen aikana. Lee McIntyren lyhyehkö opas aiheeseen on silti tervetullut lisä, sillä sen näkökulma keskittyy erityisesti syihin, joista saamme kiittää nykyistä tilannetta. McIn... Lue koko vinkki »
Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia

Kai Myrberg: Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia

Ärsyttää harvinaisen paljon ja huokailuttaa: Miten tuo kaikki on mahdollista - yhä! Oman suvun ja eliitin ylellisyydessä rypeminen sekä koko kansan huiputus ja kurjuudessa pitäminen. Miten voi nykyaikana estää tiedonkulun noin tehokkaasti, ettei toisenlainen informaatio läpi pääse? Kimien Pohjois-Koreassa taas yhden kerran (Palin / Fifield) olla... Lue koko vinkki »
Kaakkois-Aasian historia

Marja-Leena Heikkilä-Horn: Kaakkois-Aasian historia

Tämä Kaakkois-Aasian historia onkin järeä teos: liitteet poislukien lähes 500 sivua ja paljon tekstiä sivulla. Kannattaa siis varautua vähän pidemmälle reissulle Kaakkois-Aasiaan. Eipä aluetta ihan tuosta noin vain voi läpi suhauttaakaan, asuuhan tuossa sinänsä melko pienessä maailmankolkassa yli 650 miljoonaa ihmistä, joten ei ihme, että alueen hi... Lue koko vinkki »
Missä Laura, siellä ongelma

Sakari Muurinen ja Juha Ståhle: Missä Laura, siellä ongelma

Onpahan taas teos käsissä! Joku yrittää ottaa selvää tuosta suorasuusta, peppipitkätossusta, jolla suodatin ei toimi tai joka suodatinta ei omista. Kaksi lehtimiestä Satakunnasta yrittää porautua satakuntalaisen perussuomalaisen europarlamentaarikon Laura Huhtasaaren (s. 1979) suosion syihin: omapäinen - "Minua ei voi määräillä, en siedä s... Lue koko vinkki »

Jari Lindström: Syvään päähän : muistelmani

Miksi tartuin kirjaan, niin ehkä suurin syy oli se, että Jari Lindström on aika lailla läheltä, samoilta nurkilta. Oli kiinnostavaa tietää, miten hän kuvaa meitä, ihmisiä ja paikkaa, jossa asumme. Hyvin, joten alku lähti ihan kivuttomasti käyntiin. Jari kertoo lapsuudestaan, vanhempiensa erosta ja koulunkäynnistä. Kun päästään armeija-aikoihin,... Lue koko vinkki »