Öyhökratia

Johannes Koponen, Minea Koskinen ja Jussi Pullinen: Öyhökratia : Ketä kuunnellaan, kun kaikki puhuvat

Perinteisesti tiedonvälityksestä ovat olleet vastuussa pääasiassa toimittajat ja päätöksistä vaaleilla valitut poliitikot. Nyt nämä perinteiset vallan keskittymät ovat kuitenkin saaneet rinnalleen hajautetun vallankäytön järjestelmän, jota Johannes Koponen, Minea Koskinen ja Jussi Pullinen kutsuvat kirjassaan öyhökratiaksi. Se on järjestelmä, jossa... Lue koko vinkki »
Ukrainan historia

Johannes Remy: Ukrainan historia

Ukrainalaisen kansallisen identiteetin kehitykseen on olennaisesti vaikuttanut suhde Venäjään ja venäläisiin. Monen venäläisen mielestä Ukraina ja ukrainalaisuus on synnytetty keinotekoisesti ja Ukrainan pitäisi oikeastaan olla osa Venäjää. Välttämättä nämä ihmiset eivät kannata Ukrainan itsenäisyyden lakkauttamista, mutta asenne haittaa tasavertai... Lue koko vinkki »

Ian McEwan: Kaltaiseni koneet

Päähenkilö Charlie hankkii robotin, joka on ulkonäöltään hyvin ihmisen kaltainen ja jonka asetuksiin voi laittaa vaikka omia ajatuksiaan. Aluksi Aatami on kuin "pelkkä" robotti, mutta hetken päästä jotain aivan muuta. Ajankohtainen aihe saa aivan toisen tason kuin keskusteltaessa tekoälystä tai robotti-imureista. McEwanin kirjojen tapaan tarina kas... Lue koko vinkki »

Pertti J. Rosila: Herrahissin vauhdissa

Pertti J. Rosila työskenteli lähes kolmenkymmenen vuoden ajan eduskunnassa, viimeiset kaksikymmentä vuotta eduskunnan talouspäällikkönä. Muisteltavaa pitkältä työuralta kertyi niin, ettei kaikki suinkaan mahtunut huhtikuussa vuonna 2018 ilmestyneeseen kirjaan Arkadianmäen kirstunvartija. Uudessa kirjassaan Rosila jatkaa kursailemattomaan tyyliinsä ... Lue koko vinkki »
Jumala ja valtio

Mihail Bakunin: Jumala ja valtio

Mihail Bakuninin vuonna 1882 julkaistu Jumala ja valtio on yksi merkittävimmistä anarkistisista manifesteista. Bakunin argumentoi tässä lyhyessä ja kesken jääneessä kirjassaan, että monoteistinen jumala ja ylipäätänsä jumalausko ovat pohja hierarkkiselle yhteiskuntajärjestykselle. Tämän takia jumaliin ei pidä uskoa. Bakunin tiivistää tämän lause... Lue koko vinkki »
Välityö

Turo Kuningas: Välityö

Miksi me teemme työtä? Mittaako ihmisen tekemä työ ihmisen arvon? Toteutuuko ihminen sen mukaan, mitä hän tekee työkseen? Vai onko se vain tapa tienata rahaa. Turo Kuninkaan ensimmäinen romaani Välityö käsittelee työelämää hengästyttävän monesta näkökulmasta. Maailma pyörii sinnepäin tehdyllä työllä, jota kohtaan ei tunneta mitään kiinnostuksen... Lue koko vinkki »
Äärioikeisto Suomessa

Li Andersson, Mikael Brunila ja Dan Koivulaakso: Äärioikeisto Suomessa

Luin tämän kirjan jo vuonna 2012. Vaikka olin silloin suorittamassa lukiota loppuun, en ollut vielä yhtä poliittisesti orientoitunut kuin nyt. Moni kirjassa kerrottu asia unohtui ja myöhemmin sitten sain tietää, että kirjan on kirjoittanut joukko ammattivasemmistolaisia, mikä pani minut miettimään, miten vakavasti otettava koko teos edes on? Kos... Lue koko vinkki »
Ompelijatar

Ville Suhonen: Ompelijatar : Martta Koskisen kuolema ja elämä

"Että se [oma mielipide] niin paljon poikkeaa yhteiskunnan mielipiteistä ei ole totuuden vika, sillä totuus on olemassa, se on muuttuvaista tietoa, joka on avoimena kaikkien hankittavissa." Nyt on käsissä teos, joka jopa pelottaa. Asiasta olen kuullut, mutta Ompelijatar-elokuvaa, joka viimeisestä suomalaisesta naisteloitetusta Martta Koskisesta... Lue koko vinkki »
Viimeinen taisto Varsovassa

Matti Hoviseppä: Viimeinen taisto Varsovassa

Vasta Puolassa käväisseenä innolla astuin Puolan-tuntijan kelkkaan eli paneuduin Matti Hovisepän romaaniin maasta, jossa tekijä on työskennellyt toimittajana vuosikymmenet – myös silloin, kun Walesa joukkoineen muutti maata Gdanskin telakalla. Kirja kertoo kuusikymppisestä surkeuttaan valittavasta toimittajasta, joka palailee aikoihin, jolloin k... Lue koko vinkki »
Punainen mies

Joel Lehtonen: Punainen mies

Sorron lapsien (1923) jatko Punainen mies (1925) Joel Lehtoselta: Isidorin ja Julian luvaton rakkaustarina kangertelee ja yskii yhtä tuskallisena kuin ympäröivä itsenäistymistä kohti puskeva yhteiskunta. Venäjän, tuon kumman valtion, vallasta irti pyristelee autonominen Suomi; Julian, tuon kumman naisen, vallasta irti pyristelee Isidor. Liian... Lue koko vinkki »

Amos Oz: Fima

"Psalmien kirjassa on säe, jossa sanotaan: Minun sieluni itkee murheesta. Sitä se suunnilleen on. Sieluni itkee. Riudun. Joskus minulla ei ole aavistustakaan siitä, miksi yhä roikun täällä kuin sulamaton mennätalven kinos. Tulen ja menen. Kirjoitan ja pyyhin yli. Täyttelen lomakkeita toimistossa. Puen vaatteet ylleni ja riisun ne taas. Soittelen pu... Lue koko vinkki »

Simo Sipola: Uuden Euroopan raunioilla

Simo Sipola ei itse ole aivan sen ikäinen, että muistaisi hyvin Kekkosen Suomen, YYA-sopimuksen sekä kylmän sodan aikakauden. Sen ajan nopean lopun hän kyllä näki läheltä ja eli itse – siitä varmasti on osittain poikinut tämä esseekokoelmakin eli maailman ja varsinkin Euroopan nopeasta ja hurjasta muutoksesta, mutta mihin suuntaan... Sipola poht... Lue koko vinkki »

Pekka Hiltunen: Vilpittömästi sinun

Lia, oikeammin Lea, asuu Lontoossa ja työskentelee graafikkona pienessä laatulehdessä. Elämä on kuitenkin yksinäistä eikä paluu kotimaahankaan innosta. Lenkkeily on lähes ainoa harrastus ja unohdettujen patsaiden puisto on hänen lempipaikkansa. Syntymäpäivänään, pubissa työkavereiden kanssa juhliessaan, hän tapaa Marin. Toisen suomalaisen, josta lo... Lue koko vinkki »

Johanna Rojola (toim.): Raivoa ja lamaannusta : Kiilan albumi 2010

Kulttuuriyhdistys Kiilan albumi vuonna 2010 leikkaa tämän hetken yhteiskunnallisen sarjakuvan läpi. Kiila on vasemmistolainen kulttuuriyhdistys, mikä luonnollisesti värittää albumin sisältöä, mutta tuloksena on sittenkin varsin moniääninen kokoelma yhteiskunnallista sarjakuvaa. Yhteiskunnallisuus ei ole pelkkää aatteen paloa ja politiikkaa, vaan ma... Lue koko vinkki »

Henrik Jansson: Otteita kumouksellisista kokouksista

Miten suomenruotsalainen opiskelijapolitiikka vaikutti Turussa 1970-luvulla ja mitä tapahtuu 2000-luvulla samoille henkilöille? Miten maailma ja maailmankatsomus on muuttunut? Onko nähtävissä moraalista krapulaa? Mainio aikalaisromaani vasemmistoaktivistiryhmän sisäisistä suhteista, toimintaperiaatteista ja –tavoista. Kirjailija vie lukijansa vä... Lue koko vinkki »

Anna-Lena Laurén: “Hulluja nuo venäläiset” : Tuokiokuvia Venäjältä

Jo vuosia Venäjällä toimittajana työskennellyt Laurén kertoo elämästä nyky-Venäjällä sellaisena kuin hän sen näkee ja kokee joka päivä. Kirjassa on tarinoita Moskvajoen rannoilta ja muualta maasta, täynnä ihmisten mielipiteitä, ihmetystä, vihaa, korruptiota, jonotusta, kiirettä ja tyytymättömyyttä. Joskin sitten välillä, toisin sanoen lähes aina... Lue koko vinkki »
Jalkapallon maailmanselitys

Franklin Foer: Jalkapallon maailmanselitys

Euroopassa jalkapallo on peli, jossa palloa potkitaan jaloilla. Amerikassa jalkapallo on peli, jossa soikiota kannetaan käsillä. Tästä huolimatta amerikkalaisjournalisti Franklin Foer on onnistunut kirjoittamaan loistavan kirjan nimenomaan eurooppalaisesta jalkapallosta ja jalkapallon yhteiskunnallisesta merkityksestä. Kirkkokuntien väliset jännitt... Lue koko vinkki »
Kertomus näkevistä

José Saramago: Kertomus näkevistä

Ollaan samassa kaupungissa, jossa neljä vuotta aikaisemmin ihmiset yksi toisensa jälkeen sokeutuivat (Kertomus sokeudesta). He saivat kuitenkin näkönsä takaisin, ja ikävä episodi kaupungin menneisyydessä yritetään unohtaa. Nyt tässä kaupungissa pidetään kunnallisvaalit – ja ne tuottavat enimmäkseen tyhjiä äänestyslippuja. Vaalit uusitaan, mutta ... Lue koko vinkki »