Paavo Haavikko: Muistelmat vuosilta 1931-1995

Paavo Haavikon omaelämäkerralliset teokset ilmestyvät ensimmäistä kertaa yksissä kansissa, mukana on Heikki Haavikon kirjoittamat jälkisanat, joissa hän kuvaa isänsä viimeisten vuosien vaiheita aina tämän menehtymiseen vuonna 2008 asti. Erinomaista, että teokset on saatu samoihin kansiin. Vuosien aurinkoiset varjot käsittää vuodet 1931–1966 ja Pros... Lue koko vinkki »
Ilmeitä isänmaan kasvoilla

Pentti Haanpää: Ilmeitä isänmaan kasvoilla

Pentti Haanpään elämäkerran rinnalla on ilmestynyt alkuperäisessä, Haanpään haluamassa muodossa tämä novellikokoelma. Mukana on 23 novellia, joista yhtä, "Herra tohtori, kirkko ja porvarin jäniskoira", ei ole koskaan julkaistu yhdessäkään Haanpään kirjassa. Tietokirjailija Matti Salminen teki löydön Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuusark... Lue koko vinkki »

Simo Sipola: Uuden Euroopan raunioilla

Simo Sipola ei itse ole aivan sen ikäinen, että muistaisi hyvin Kekkosen Suomen, YYA-sopimuksen sekä kylmän sodan aikakauden. Sen ajan nopean lopun hän kyllä näki läheltä ja eli itse – siitä varmasti on osittain poikinut tämä esseekokoelmakin eli maailman ja varsinkin Euroopan nopeasta ja hurjasta muutoksesta, mutta mihin suuntaan... Sipola poht... Lue koko vinkki »

Jope Pitkänen: Huivipakko

Muistatteko vielä Mummon ja sen siskon? Torpan, joka killui keskellä Helsinkiä nosturin nokassa? Ne ovat täällä taas! Tosin molemmat ovat vanhentuneet, partakin on kasvanut, mutta keskari maistuu sentään reippaasti. Lempi ja Lyyti ovat vanhentuneet kuin huomaamatta ja mummot törmäävätkin laiminlyötyyn vanhustenhoitoon, kun hätä on jo vaipoissa. Ei ... Lue koko vinkki »

Markku Koski: Sydän hihassa

Mukava yllätys, esseekokoelma populaarikulttuurin – no ei nyt ehkä helmistä, mutta vaikutuksista ja ilmenenismuodoista Suomessa, täällä pikku-Amerikassa. Kirjoittaja ruotii niin Big Brotheria kuin eri poliitikkojakin, ei kuitenkaan kovin räväkästi vaan pikemminkin rauhallisen analysoivasti ja piikikkäästi. Osansa saa muukin tv-tarjonta, lehdistö... Lue koko vinkki »

Silvo Kaasalainen: Virkanimitysruletti : Miksi sopivin voittaa parhaan?

Suomessa virkamiehet kuntien ja valtion kärkipaikoille nimitetään hyvin pienestä joukosta. Kahdeksan prosenttia kansalaisista kuuluu puolueisiin, mutta tuosta porukasta valitaan suuri osa korkeammista virkamiehistä. Kaasalainen kertoo tässä pamfletissaan, mihin poliittiset virkanimitykset johtavat. Julkiseen tehtävään ei Suomessa haeta pätevintä... Lue koko vinkki »

Annakaisa Iivari: Tyttöministeri

Iiris on ruotsinkielenopettaja, maailman tavallisin sellainen. Hän on tympääntynyt kaikkeen — hänellä on selkeä ongelma. Hän ei löydä elämälleen merkitystä, vaikka kaikki tarvittava siihen on tarjolla: taattu työpaikka, perhe ja omakotitalo, uusi punainen untuvatakki ja paljon muuta tärkeää. Hän on jotenkin tyytymätön sekä itseensä ja saamattomuute... Lue koko vinkki »

Hannu Jouhki: Demari ajaa Bemarilla : punakoneen viritysopas

Sdp:n tulee ottaa korkeasti koulutettu ja hyvin toimeentuleva keskiluokka uudeksi kohderyhmäkseen, ehdottaa tämä pamfletti, jossa Hannu Jouhki esittelee oman näkemyksensä demarien tulevaisuudesta. Ansiotyöllä elävä koulutettu keskiluokka ei kuulu mihinkään suojattuun eliittiin. Koulutetut asiantuntijat ovat yhtä lailla globalisaation armoilla ku... Lue koko vinkki »

Hannu Salama: Sydän paikallaan

Salaman alter ego, Hande, antaa edelleenkin koneensa laulaa. Vaikka Hande muuttaakin lähiöön, viina on muuttunut kahviksi ja liikunta kiinnostaa oudolla tavalla, ei mies silti ole muuttunut. Osansa saavat historiat haamut, hyvinkin tunnistettavat aidot henkilöt sekä menneisyyden kuvaaminen. Samalla hän tarttuu nykyhetkeen, ei säästä mitään eikä ket... Lue koko vinkki »

Leif GW Persson: Possujuhla

Kesällä julkaistu Possujuhla on Perssonin esikoisteos vuodelta 1978. Kirjan tapahtumat alkavat toukokuussa 1977 tehdystä Dalagatanin postiryöstöstä, jonka tutkimukset tyssäävät alkuunsa. Tukholman poliisin väkivaltayksikön tehokaksikko Jarnebring ja Johansson pääsevät kuitenkin jonkinlaisille jäljille. Johtolangat tuntuvat johtavan hieman liikaakin... Lue koko vinkki »

Johanna Rojola (toim.): Raivoa ja lamaannusta : Kiilan albumi 2010

Kulttuuriyhdistys Kiilan albumi vuonna 2010 leikkaa tämän hetken yhteiskunnallisen sarjakuvan läpi. Kiila on vasemmistolainen kulttuuriyhdistys, mikä luonnollisesti värittää albumin sisältöä, mutta tuloksena on sittenkin varsin moniääninen kokoelma yhteiskunnallista sarjakuvaa. Yhteiskunnallisuus ei ole pelkkää aatteen paloa ja politiikkaa, vaan ma... Lue koko vinkki »

Stanislaw Jerzy Lec: Vastakarvaan : Siistimättömiä mietelmiä

"Se mikä jää tekemättä on usein katastrofaalisesti vailla seurauksia." Puolalainen runoilija, kirjailija, kääntäjä ja lehtimies Stanislaw Jerzy Lec (1909–1966) tunnetaan parhaiten piikikkäistä aforismeistään, joita monet mietelausekokoelmat ovat pullollaan. Hän viihtyi Varsovan vanhan kaupungin kahviloiden hälinässä kirjoittelemassa pieniä, pari... Lue koko vinkki »