Yhden miehen enemmistö

Timo Soini: Yhden miehen enemmistö

- Kyllä se sittenkin paremmin herraseurassa, ulkomaalaisten, viihtyy kuin tavan ihmisten. Siihen tulokseen tulin lopetettuani Timo Soinin elämäkerran Yhden miehen enemmistö. Kaljoille ja illanistujaisiin pyrkii maailman vaikuttajien kanssa, sen sijaan äänestäjänsä tapaa vain toreilla ja katujen kulmissa. Pieneksi jää kadunkansalainen Soinin elä... Lue koko vinkki »
Totuudenjälkeinen

Lee McIntyre: Totuudenjälkeinen

Paljon puhuttu "totuudenjälkeinen aika" on kirvoittanut jo monia erinomaisia kirjoja, mainittakoon vaikka loistava Totuuden jälkeen: Miten media selviää algoritmien ja paskapuheen aikana. Lee McIntyren lyhyehkö opas aiheeseen on silti tervetullut lisä, sillä sen näkökulma keskittyy erityisesti syihin, joista saamme kiittää nykyistä tilannetta. McIn... Lue koko vinkki »
Missä Laura, siellä ongelma

Sakari Muurinen ja Juha Ståhle: Missä Laura, siellä ongelma

Onpahan taas teos käsissä! Joku yrittää ottaa selvää tuosta suorasuusta, peppipitkätossusta, jolla suodatin ei toimi tai joka suodatinta ei omista. Kaksi lehtimiestä Satakunnasta yrittää porautua satakuntalaisen perussuomalaisen europarlamentaarikon Laura Huhtasaaren (s. 1979) suosion syihin: omapäinen - "Minua ei voi määräillä, en siedä s... Lue koko vinkki »

Merete Mazzarella: Emmekö voisi elää sovussa? : Esseitä ajastamme

Onko utopistista ajatella, että myös me erilaisissa kuplissa elävät suomalaiset voisimme oppia ajattelemaan asioita enemmän "yhtäläisyyksien, yhteisten päämäärien ja keskinäisen riippuvuuden" kannalta? Tämä vaatisi toisenlaista keskustelua kuin nykyinen - median suosima - keskustelu, jossa vastakkaiset mielipiteet törmäävät yhteen, mutta ennen muut... Lue koko vinkki »

Asta Leppä: Sävyttömät sanat : kun vastakkainasettelut saivat vallan

Mustavalkoinen ajattelu ja vastakkainasettelu, siinä tuntuu olevan kaksi ajallemme ominaista ongelmaa. Miksi nykyaikana on niin helppo kärjistää, haastaa riitaa ja liioitella, ja miksi netti ja some tuntuvat kaikin puolin vain pahentavan asiaa? Aihe ei ole helppo, itse asiassa Asta Lepän äitikin epäilee heti alkajaisiksi, etteikö kirjaa voisi suosi... Lue koko vinkki »
Valkokaavuista punahattuihin

Markus Tiittula: Valkokaavuista punahattuihin

Markus Tiittula on USA:n Washingtonissa asuva suomalaistoimittaja, joka lähti ottamaan selvää, mitä amerikkalaisia oikeistolaisia oikein vaivaa, kun he äänestivät presidentiksi autoritaarisen sekopäisen rasistin. Tästä asetelmasta käsin kirjailija haastattelee niin tavallisia republikaaneja, psykiatreja, historioitsijoita kuin äärioikeistolaista “r... Lue koko vinkki »
Totuuden jälkeen

Jarno Hartikainen, Hannu-Pekka Ikäheimo, Olli Seuri ja muut: Totuuden jälkeen : Miten media selviää algoritmien ja paskapuheen aikana

Internetin ja sosiaalisen median piti yhdistää ihmiset, vahvistaa kansanvaltaa ja tuoda koko maailman tieto jokaisen näppäimistön äärelle, vaan toisin kävi. Termi totuudenjälkeinen aika on viime aikoina noussut suorastaan käsitteeksi; totuudenjälkeisellä ajalla viitataan siis siihen, että tunteet ja suoranaiset valheet ovat syrjäyttäneet faktat jul... Lue koko vinkki »
Alt Right : From 4chan to the White House

Mike Wendling: Alt-Right : From 4Chan to the White House

Mike Wendlingin Alt-Right: From 4Chan to the White House on vuonna 2018 julkaistu tietokirja modernista amerikkalaisesta äärioikeistosta. Wendling on BBC:n toimittaja, joka on erikoistunut poliittisiin ääriliikkeisiin, joten on luonnollista, että hän tutkii nykyään koko maailmaa riivaavaa amerikkalaista tautia nimeltä ”vaihtoehtoinen oikeisto”. ... Lue koko vinkki »
Sydänmaiden kapina

Markku Ruotsila: Sydänmaiden kapina : Donald Trump, amerikkalainen konservatismi ja äärioikeiston nousu

Olin selaamassa Helsingin kirjamessujen ohjelmaa, kun törmäsin tähän Markku Ruotsilan uutuuskirjaan Sydänmaiden kapina : Donald Trump, amerikkalainen konservatismi ja äärioikeiston nousu. Kirjan otsikko jo selittää, miksi meni lukulistalle. Ruotsila lähtee siitä lähtökohdasta, että oikeastaan USA on paljon konservatiivisempi kuin yleinen mieliku... Lue koko vinkki »

Markus Tiittula: Trumpin jälkeen

Markus Tiittula on Washingtonissa asuva toimittaja, joka on kahden viime vuoden aikana paneutunut seuraamaan Donald Trumpin poliittista uraa ja hänen vaikutustaan Yhdysvaltain presidentti-instituutiolle. Pureva ja pessimistinen kirja ei hengähdystaukoja hirveästi anna, Trumpin jälkeen on läpileikkaus Trumpin valtakaudelle ja paljon kerrottavaa siin... Lue koko vinkki »
Euroopan radikaali oikeisto

Jouko Jokisalo: Euroopan radikaali oikeisto

Jouko Jokisalon Euroopan radikaali oikeisto käsittelee kaikkia hulluja rasistisia, syrjiviä tai autoritaarisia oikeistolaisia ryhmittymiä ja puolueita. Nämä kaikki liikkeet on luokiteltu yhteisen ”radikaali oikeisto” -kattonimityksen alle. Äärioikeistosta tulevat mieleen vain natsit, eivätkä nämä liikkeet kannata kansallissosialismia tai fasismi... Lue koko vinkki »
Kuolemantanssi

Heikki Aittokoski: Kuolemantanssi : Askeleita nationalismin Euroopassa

Kuolemantanssi, danse macabre, on 1400-luvulta asti tunnettu maalausmotiivi, joka esiintyy erityisesti katolisten kirkkojen seinämaalauksissa sekä hautausmailla. Niitä on säilynyt eri puolilla Eurooppaa useita; Suomen ainoa Kuolemantanssi löytyy Inkoon kirkosta. Maalauksen aihe ei ole kovinkaan kaunis: siinä luurangot tanssittavat kaikkien kas... Lue koko vinkki »