14. heinäkuuta

Éric Vuillard: 14. heinäkuuta

Bastiljin valtaus 14. heinäkuuta 1789 oli Ranskan vallankumouksen käänteentekevä hetki. (Menemättä enempää vallankumouksen myöhempiin vaiheisiin ja syvempään merkitykseen todettakoon, että Bastiljin valtauksen päivä on edelleen Ranskan kansallispäivä.) Valtava väkijoukko, jopa satoja tuhansia ihmisiä kerääntyi valloittamaan ja tuhoamaan itsevaltais... Lue koko vinkki »

Harri Tapper: Keisari ja kääpiöt

1700-luvun kääntyessä kohti seuraavaa vuosisataa oli Venäjällä nousemassa ennustusten povaama suuri tsaari Aleksanteri. Ranskanmaalla puolestaan suuri vallankumous työnsi eliitin päitä giljotiinin alle, mutta eipä mennyt montaakaan vuotta, kun kansa huomasi päätyneensä jälleen yhden itsevaltaisen hallitsijan, Napoleonin vallan alle. Ja kun jättiläi... Lue koko vinkki »
Kaksi kaupunkia

Charles Dickens: Kaksi kaupunkia

Tämä oli aikakausista paras ja pahin, se oli viisauden aikaa, se oli hulluuden aikaa, se oli uskon mutta samalla epäilyksen aikakautta, valon ja pimeyden aikaa, se oli toivon kevättä ja epätoivon talvea, ihmisillä oli edessään kaikki eikä mitään, oltiin menossa suoraa päätä taivaaseen ja toisaalta aivan päinvastaiseen suuntaan – lyhyesti sanottuna,... Lue koko vinkki »

Milja Kaunisto: Luxus

Kaikki tapahtuu Ranskassa. Kaikki henkilöt ovat ranskalaisia: kuningas Louis XVI:sta Robespierreen. Päähenkilöinä ovat aateluutensa, miehensä ja omaisuutensa menettänyt kreivitär Marie-Constance de Boucard, pyövelin apulainen Isidore Boreal sekä markiisi de Sade. Menossa on Ranskan vallankumous vuonna 1789. Koko ajan pysytään Ranskassa, ainoasta... Lue koko vinkki »