Tulit luokseni kutsumatta

Fiona ‘Elōne: Tulit luokseni kutsumatta

Noissa hetkissä hänen kipunsa pakenee suun kautta. Hän hyökkää silmittömästi ketä tahansa tielleen osuvaa kohti, mutta hän on itse oman surunsa suurin uhri. Hän ei tiedä, ettei minussa ole mitään, mikä ei olisi mennyt pirstaleiksi jo vuosia sitten. Olen hänelle tuntematon, mutta minä olen kantanut hänen pahaa oloaan mukanani jo vuosia. Esikoiski... Lue koko vinkki »
Miksi en enää puhu valkoisille rasismista

Reni Eddo-Lodge: Miksi en enää puhu valkoisille rasismista

Brittiläinen toimittaja Reni Eddo-Lodge kyllästyi puhumaan valkoisille rasismista, joten hän kirjoitti aiheesta blogikirjoituksen, jonka seurauksena hän on päätynyt puhumaan todella paljon valkoisille rasismista. Käytännöllistä! No, kaikesta tästä seurasi tämä oivallinen kirja, joka toivon mukaan vähentää tarvetta vääntää valkoisten kanssa rakentee... Lue koko vinkki »
Tuhkaan piirretty maa

Petra Rautiainen: Tuhkaan piirretty maa

Petra Rautiaisen esikoiskirja Tuhkaan piirretty maa on huikea kirja. Sitä se on niin teemojen, kerronnan kuin kielen ansiosta. Se on koskettava, kaunis, yllättävä, jopa jännittävä. Se sisältää tietoa sodanaikaisista vankileireistä Lapissa, suomalaisesta sodanaikaisesta rotuajattelusta, saamelaisten kohtelusta sekä saamelaisiin kohdistuneista ”suom... Lue koko vinkki »

Eeva Klingberg: Syvän maan juuret

Syvän maan juuret vie lukijansa Yhdysvaltoihin, 1930-luvun Alabamaan. Orjuus on poistunut jo edellisellä vuosisadalla, mutta tummaihoiset ovat yhä toisen luokan kansalaisia. Epätasa-arvoisuus näyttäytyy näkyvästi arjessa, eletään erillään ja värillisen osa on perheessä palvelijan osa. Takakansi lupaa kansainvälisen tason lukuromaania ja ensimmäinen... Lue koko vinkki »
Amerikan poika

Richard Wright: Amerikan poika

Olen ollut amerikkalaisen kirjailija Richard Wrightin fani siitä asti, kun luin hänen romantisoidun elämäkertansa Musta poika. Se kirja vaikutti suuresti elämääni. Ensimmäisen kerran pääsin etnisen vähemmistön pään sisään ja koin miten musertavan brutaalia rasismi voi olla. Voisi kuvitella Orwellin Vuonna 1984:n olevan kirja, joka parhaiten kuva... Lue koko vinkki »
Matkalla kotiin

Yaa Gyasi: Matkalla kotiin

Kaksi sisarpuolta päätyy brittien Cape Coastin linnoitukseen Afrikassa 1700-luvulla, tietämättä toisistaan ja hyvin erilaisiin asemiin. Effiasta tulee linnoituksen brittiläisen kuvernöörin jalkavaimo, Esi puolestaan lastataan orjalaivaan ja rahdataan Amerikkaan. Matkalla kotiin kertoo näistä naisista alkavien sukulinjojen tarinan. Sukulinjat vuo... Lue koko vinkki »
Aamuvirkkujen maassa

Paula Bulling: Aamuvirkkujen maassa

Ajankohtaista sarjakuvaa turvapaikanhakijoista. Aamuvirkkujen maa on tosin Saksa, tarkemmin Saksi-Anhalt, jossa sarjakuvapiirtäjä Paula Bulling tutustui turvapaikanhakijoihin vuonna 2012 osana Goethe-instituutin Comic-Transfer-ohjelmaa, jossa sarjakuvantekijät matkustivat Euroopassa ja Lähi-Idässä tutustuen turvapaikanhakijoiden tilanteeseen. ... Lue koko vinkki »
Matkalla kotiin

Julie Kibler: Matkalla kotiin

Isabella-neiti elää nuoruutensa 1930- ja 40-luvun ristiriidoissa. Säännöt, tai kiellot ovat selkeät ja ennakkoluuloja ei tarvita, kun rotusyrjintä kuuluu jokapäiväiseen elämään. Valkoisen on helppo olla puolueeton, mutta asioiden kyseenalaistaminen voi koitua kohtaloksi. Vuosikymmeniä myöhemmin Isabelle on vanha ja yksinäinen nainen joka on saan... Lue koko vinkki »

Jan Salminen: Äidinmaa

Rankka, rujo ja ajoittain jopa hiukan huonovointisuutta aiheuttava dystopia Äidinmaasta. Maasta, joka joskus on ollut Suomi. Nyt naiset hallitsevat, he ovat voittajia. Miehet ovat vailla oikeuksia, heidät on alistettu ja he asuvat eri seuduilla kuin naiset. Alueetkin ovat erilaisia: miesten alueet ovat ankeita, täynnä luhistuneita rakennuksia, saas... Lue koko vinkki »