Viimeiset sanat

Benjamin Ferencz ja Nadia Khomami: Viimeiset sanat : miten elää elämä josta olla ylpeä

Pahin tyytyväisen olotilan este on vertailu. Hevosilla on silmälaput, jotta ne eivät näe mitä ympärillä tapahtuu; tämä pitää ne tyyninä. Toisinaan meidänkin on käytettävä silmälappuja. Meidän ei pidä antaa muiden ihmisten saavutusten estää meitä tuntemasta mielihyvää omista saavutuksistamme, ja aina on myös hyvä muistaa, ettei jonkun toisen ilo rii... Lue koko vinkki »
Sovitus

Ian McEwan: Sovitus

Alku on kuin mistä tahansa pukudraamasta: englantilainen maalaiskartano kuumana kesänä 1935, jonka 13-vuotias tytär Briony Tallis haaveilee kirjailijanurasta ja valmistelee kirjoittamaansa näytelmää serkkuvoimin esitettäväksi, kun aikuinen isoveli Leon on saapumassa kotiin rikkaan ystävänsä kanssa. Kotona ovat myös aikuinen isosisko Cecilia sekä Ta... Lue koko vinkki »
Kuormarengin sota

Martti Issakainen: Kuormarengin sota

Leppoisaa luettavaa sodasta. Niin voi sanoa heinäveteläisen Martti Issakaisen (s. 1943) romaanista, ja jopa sen, että sen seurassa viihtyi. Lukijana istun ikään kuin Urmas-nuorukaisen kanssa vanhan, kiltin Liinukka-hevosen kyytiläisenä: ei meillä tässä mitään hoppua, vaikka sotatantereilla kopsuttelemme. Välillä rahtaamme hiekkaa ajourille, välillä... Lue koko vinkki »
Taavi

Terhi Törmälehto: Taavi

”Menehän jo, ei historia voi tapahtumattakaan jäädä.” (kertoja Taaville) Taavi on romaani, jonka henkilöt pohjautuvat todellisiin samannimisiin henkilöihin. Taavin yksi kertojista on Taavi Törmälehto (1922-2007), hänet nimitettiin 19-vuotiaana Mannerheim-ristin ritariksi numero 41. Kaksi muuta kertojaa ovat Taavin äiti Ruusa ja pikkuveli Veikko.... Lue koko vinkki »

Jacques Tardi: I, Rene Tardi, Prisoner Of War In Stalag IIB

Jacques Tardin isä Rene Tardi virui toisen maailmansodan aikaan neljä vuotta ja kahdeksan kuukautta saksalaisessa sotavankileirissä nimeltään Stalag IIB. Katkerat muistot ja menetetty nuoruus eivät selkeästi jättäneet Reneä koskaan rauhaan, ja niinpä 1980-luvulla Jacques pyysi isäänsä kirjoittamaan muistonsa noista ajoista mahdollisimman tarkkaan y... Lue koko vinkki »
Saksalainen talo

Arnaldur Indriðason: Saksalainen talo

Kesällä 1941 liittoutuneiden joukot, ensin britit ja aivan viimeksi myös amerikkalaiset, miehittävät Islantia. Ennen sotaa vähäistä jalansijaa maassa saaneet natsimieliset ovat hiljenneet tai poistettu maasta. Sitten Reykjavikia kuohuttaa poikkeuksellinen murha. Nuori rikospoliisi Flóvent saa ensimmäiseksi henkirikoksekseen sangen hankalan tapaukse... Lue koko vinkki »
Sodalla ei ole naisen kasvoja

Svetlana Aleksijevitš: Sodalla ei ole naisen kasvoja

Toinen maailmansota ei säästänyt ketään, ei lapsia eikä naisiakaan. Venäjällä juhlitaan toukokuun 9:ntenä urheita miehiä, jotka vapauttivat maan fasistien kynsistä. Mutta näiden miesten joukossa oli suuri määrä naisiakin. Svetlana Aleksijevitš antaa äänen näille sodan epäinhimillisyyksien sekaan joutuneille. Sodalla ei ole naisen kasvo... Lue koko vinkki »
Sodan lieskat

Archie Goodwin: Sodan lieskat

Ensimmäisellä kerralla kirjastossa katselin tätä kirjaa, mutta päädyin laskemaan sen takaisin hyllyyn, lähinnä hirvittävän ruman kansikuvan vuoksi – olkoon kuinka Frank Frazettaa, susiruma se on. Annoin toisella kertaa kuitenkin kirjalle mahdollisuuden ja kas, sisältöhän pisti kansikuvaa paremmaksi. Sodan lieskat kokoaa yksiin kansiin 1960-... Lue koko vinkki »
Isänmaan tähden

Jenni Linturi: Isänmaan tähden

Vuonna 1941, ennen jatkosodan syttymistä, vapaaehtoisista suomalaismiehistä värvättiin pataljoonallinen sotilaita natsien Waffen-SS-joukkoihin. He palvelivat toisen maailmansodan itärintamalla kesään 1943 asti, jonka jälkeen heidät palautettiin Suomen asevoimien käyttöön. Jenni Linturin esikoisromaanin Isänmaan tähden näyttämö liikkuu näiden mieste... Lue koko vinkki »
Sotaromaani

Väinö Linna: Sotaromaani

Olipa vielä Tuntematon sotilas lukematta; kyseessä siis selvästi puutostila, joka on syytä paikata, kun muutenkin olen viime aikoina täydentänyt aukkopaikkoja kotimaisten klassikoiden tuntemuksessani (Alastalon salissa, Seitsemän veljestä). Helpoimmin käteen sattui Sotaromaani, vuonna 2000 ilmestynyt laitos, joka palauttaa Tuntemattoman sotilaan... Lue koko vinkki »

Max Hastings: Maailma tulessa : rivisotilaiden ja siviilien toinen maailmansota

Järkäle kirjaksi; 733 sivua tekstiä sekä lisäksi hakemisto ja karttoja. Tekijä kuljettaa kuitenkin sotahistoriaa hieman toisella tavalla kuin moni edeltäjänsä. Hän ei kumartele kuuluisuuksien (ei edes brittien) sanoja tai välttämättä saavutuksia; moni johtaja on epäröinyt päätöksissään, tehnyt virheellisiä arvioita eikä ole ottanut huomioon muun mu... Lue koko vinkki »

Antony Beevor: Toinen maailmansota

Toinen maailmansota on, ainakin toistaiseksi, kaikkine maailmanlaajuisine seurauksineen tuhoisin ihmisen aiheuttama katastrofi. Aiheesta on kirjoitettu varmasti tuhansia kirjoja, faktaa ja fiktiota, kirjasarjoja, kuvateoksia, tutkimuksia ja analyyseja. Tämän kirjoittajan näkökulma sotaan on kuitenkin hieman erilainen: hän oikeastaan liittää yhte... Lue koko vinkki »

Heller Joseph: Catch-22: Me sotasankarit

Ilmavoimien kapteeni Jossarianilla on toisen maailmansodan loppuvaiheissa suuri ongelma: hän ei halua kuolla. Kuitenkin hänen laivueensa päällikkö korottaa taistelulentojen määrää aina, kun sotilaiden lentokiintiöt alkavat täyttyä. Jossarian haluaisi vapautuksen taistelutehtävistä. Sellaisen saisi, jos olisi hullu ja pyytäisi itse vapautusta. Mutta... Lue koko vinkki »

Joanne Harris: Appelsiinin tuoksu

Joanne Harris on oivallista kesäluettavaa. Juoni etenee verkalleen kuin letkeät kesäpäivät mausteenaan sopivasti jännitystä ja herkullisia ruokia. Appelsiinin tuoksu on Harrisin niin sanotun ruokatrilogian kolmas osa. Kirjat ovat täysin itsenäisiä teoksia, mutta ruoka tai juoma esittää tärkeää osaa. Suklaapuodissa nautiskeltiin synnillisellä suklaa... Lue koko vinkki »