Lalli : kansallismurhaajan muotokuva

Tuomas Heikkilä: Lalli : kansallismurhaajan muotokuva

Kansanperinteen mukaan Lalli tappoi kristinuskoa levittäneen piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä joskus 1150-luvulla. Tapahtunutta on vuosisatojen mittaan tulkittu monella tavalla, mutta nykyään yleinen ajatus on, että Lalli edusti nimenomaan jotain suomalaista, miestä joka puolusti kotiaan ja omaa pakanallista uskoaan. Vetävässä ja suositussa ... Lue koko vinkki »
Tiu tau tilhi

Juha Hurme: Tiu tau tilhi

Kaikki tuntevat Tiu tau tilhi -lastenlaulun, mutta mistä se on peräisin? Juha Hurme havahtui tutkimaan tutun sävelmän historiaa, kun hän tunnisti oman 2-vuotiaan lapsensa hyräilevän sitä. Siispä kotikirjahyllylle (joillakin on yhä sellainen!) ja vanha kansakoulun laulukirja esille. Sieltähän se löytyi, Wilho Siukosen alkujaan vuonna 1929 kokoamasta... Lue koko vinkki »
Vitutuksen voima

Timo J. Tuikka: Vitutuksen voima : Suomalaisen katkeruuden historia

Noni, nyt oli käsissäni aivan huikea katsaus historiaan. Nimenomaan asioihin ja tapahtumiin, missä on vituttanut ja raskaasti ja mitä siitä on seurannut. Voisin ihan äkkiä kuvitella, jopa olettaa, kuinka moni kavahtaa, kun puhutaan vitutuksesta, ettei voisi tarttua kirjaan ollenkaan. Silti tiedän, että on porukkaa, jotka juuri sen takia kiinnostuva... Lue koko vinkki »
Niemi

Juha Hurme: Niemi

Jos aikoo kertoa kulttuurihistoriaa alueesta, jonka me tunnemme Suomena, kannattaa aloittaa ihan alusta. Juha Hurme vie lukijat mukaansa miljardien vuosien taakse alkuräjähdykseen asti, josta tarinalankoja aletaan vähitelllen keriä lähemmäs nykypäivää. Niemi on kaunokirjallisuuden keinoin kerrottu yleisesitys kulttuurihistoriasta niin kuin Juha Hur... Lue koko vinkki »
Mahdoton menestys

Jorma Ollila ja Harri Saukkomaa: Mahdoton menestys : kasvun paikkana Nokia

Mahdoton menestys ei ole varsinaisesti Jorma Ollilan elämäkerta eivätkä muistelmat. Ollilan tarkoituksena on ollut kertoa lähemmin Nokian menestystarinasta sekä ihmisistä kaiken takana ja lopulta tarinan odottamattomasta katkeamisesta. Silti kirja ei voi olla sivuamatta myös Ollilan varhaisvaiheita ja taustaa. Ollila kertoo lyhyesti synnyinseudu... Lue koko vinkki »
Taskunovellit

Vilja-Tuulia Huotarinen (toim.): Taskunovellit

Taskunovellit tarjoilee novellin teemavuoden kunniaksi ja kirjailija Vilja-Tuulia Huotarisen aloitteesta 12 näkemystä suomalaisesta novellista. Mukana on niin tunnettuja prosaisteja kuin uudempiakin tuttavuuksia. Tekstien ainoa rajoite on ollut 6500 merkin maksimimitta, mutta mukana on myös yksi sarjakuvanovelli. Taskunovelleihin tiivistyy tämän... Lue koko vinkki »

Roope Lipasti: Virtasen historia

Suomen historia on äärimmäisen kiehtova aihe. Onneksi Roope Lipasti on kirjoittanut maamme historiasta kattavan selvityksen yhden Virtasen näkökulmasta. Virtanen on onneksi ollut oikea jokapaikan höylä ja kaikessa olennaisessa mukana. Alkueläimiin ja esihistoriaan poiketaan lyhyesti, mutta varsinaisesti Virtasen historia alkaa 1100-luvulla, kun ... Lue koko vinkki »

Vesa Sirén: Aina poltti sikaria

Jean Sibeliuksesta (1865–1957) on kirjoitettu aikojen saatossa hyllymetreittäin kirjallisuutta monilla kielillä elämäkerroista teosanalyyseihin, toimitetusta kirjeenvaihdosta lehtiartikkeleihin, henkilökulttia lähentelevistä intomielisistä palvonnanosoituksista mitä kriittisimpiin pilkkakirjoituksiin. Vesa Sirén tuo oman panoksensa tutkimukseen pyr... Lue koko vinkki »
Tatun ja Patun Suomi

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatun ja Patun Suomi

Mauri Kunnas, kohtaa voittajasi. Uusin Tatu ja Patu -kirja on yksinkertaisesti fantastinen. Opettavainen ja kattava Suomi-katsaus on yhtä aikaa moderni ja perinteikäs. Selkeä, hauska kuvitus pursuaa pieniä humoristisia yksityiskohtia, tarkoille pikkusilmille riittää katseltavaa. Meillä muksu on vielä liian pieni Tatulle ja Patulle, mutta isä ja ... Lue koko vinkki »