Pathogenesis : A History of the World in Eight Plagues

Jonathan Kennedy: Pathogenesis : A History of the World in Eight Plagues

Perinteinen historia on ennen kaikkea edistyksen historiaa, jossa saamme kiittää nokkeluuttamme ja suurmiehiä nauttimistamme edistysaskelista. Tällainen historiankirjoitus on yhä enemmän painumassa taka-alalle, kun huomaamme, että sosiaalisiin ja poliittisiin muutoksiin vaikuttavat monet sellaiset asiat, jotka eivät ole aina niin ilmeisiä. Tämä on ... Lue koko vinkki »

Anni Kytömäki: Margarita

Uhanalainen jokihelmisimpukka on elänyt maapallolla omaa salaperäistä elämäänsä jo kauan ennen ihmistä. Se on Anni Kytömäen kolmannen romaanin keskiössä, välillä suoraan ja välillä symbolisesti. Ihmisen ja luonnon yhteys sekä rinnakkaiselo ovat myös Margaritan vahvoja teemoja. Sotien jälkeen muuttoliike maaseudulta kaupunkiin on voimistunut ja t... Lue koko vinkki »
Rutto

Kari Heliövaara, Larry Huldén ja Lena Huldén: Rutto

Rutto kuuluu ihmiskunnan suurten vitsausten kärkeen. Monille tulee rutosta mieleen keskiajan musta surma, mutta kuten tästä mainiosta kirjasta oppii, rutto on piinannut ihmisiä jo kolmen suuren pandemian muodossa, eikä ole vieläkään poistunut keskuudestamme. Ihminen on kärsinyt rutosta jo pronssikaudella. Justinianuksen rutto oli ensimmäinen pan... Lue koko vinkki »
Nerouden lähteillä

Jari Sinkkonen: Nerouden lähteillä : suurten säveltäjien hauras elämä

Jari Sinkkonen on tunnettu lastenpsykiatri ja pitkän linjan tietokirjailija. Vähemmän tunnettua lienee hänen musiikillinen koulutuksensa ja siitä kumpuava innostus klassiseen musiikkiin. Yhtä kaikki Sinkkonen lähestyy uudessa kirjassaan Nerouden lähteillä : suurten säveltäjien hauras elämä tuttuja säveltäjäneroja – Bach, Mozart, Beethoven, Schubert... Lue koko vinkki »
Hiekkaan kadonneet jäljet

Johanna Viitanen: Hiekkaan kadonneet jäljet

Mitä yhteistä on suomalaisella musiikintutkijalla ja walesilaisella eläinlääkärillä, kun he saavat lopulta luvan työskennellä omien tutkimustensa parissa Mongoliassa, eräässä jurttakylässä? Ei aluksi varmaan mitään muuta kuin se, että he ovat saaneet hyvin harvinaisen mahdollisuuden tutkia omaa erityisalaansa. Seppo Salo morin huuria, hevosenpääviu... Lue koko vinkki »

Kathy Reichs: Luita ja tuhkaa

Antropologi Temperance Brennan on palannut kuukauden jälkeen Kanadaan, Montrealiin ja asettuu jälleen kotikonnuille. Hän joutuu kuitenkin heti töihin, mielellään toki. Joku on löytänyt vanhoja luita, mutta mistä ne ovat lopulta peräisin ja ovatko ne peräisin ihmisestä? Ehkä eivät, mutta sitten Acadiasta löytyvä vanha tytön luuranko j... Lue koko vinkki »

Pekka Railo: Valkoisten vankina

Alaotsikoltaan Päiväkirja Kokkolan ja Tammisaaren punavankileireiltä 1918. Pekka Railo (1888–1975) kirjoitti muistelmansa Kokkolan ja Tammisaaren punavankileireiltä alunperin 1950-luvulla. Tuolloin hän yritti saada kirjaa julkaistuksi, mutta kustantajaksi ehdolla ollut Tammi hylkäsi sen liian epäkaupallisena. Kirjan toimittanut Pekka Tuomikoski ... Lue koko vinkki »

Risto Marjomaa, Jouko Nurmiainen ja Holger Weiss: Ilmestyskirjan ratsastajat : sota, nälkä, taudit ja kuolema historiassa

Ilmestyskirjan neljän ratsastajan mukaan teemoitettu teos on aiheeltaan kieltämättä perin mielenkiintoinen. Näkökulmaksi on valittu historia, suurten vitsausten vaikutus ihmiskunnan kehitykseen ja siten myös nykyihmisten elämään. Sodista käsitellään sodankäynnin oikeutusta ja sodankäynnin muutosta, nälästä ilmiön luonnetta ja eri yhteiskuntien s... Lue koko vinkki »