100 asiaa siitä mitä et vielä tiedä

Ruth Brocklehurst (toim.): 100 asiaa siitä mitä et vielä tiedä

Taas on se aika vuodesta kun pääsen pureutumaan lempilastenkirjasarjaani. 100 asiaa -sarjaan on ilmestynyt tämän uusimman osan myötä jo 11 osaa. Tällä kertaa kirjan teema on hieman epätavallinen, sillä aiheena on mitä voimme tietää siitä, mitä emme tiedä. Mitä oikeastaan on pimeä aine, ja mitä mahtoi tapahtua kadonneelle lentäjälle Amelia Earharti... Lue koko vinkki »
Modernin tieteen synty Euroopassa

Paolo Rossi: Modernin tieteen synty Euroopassa

Moderni tiede, se, mitä pidämme nykyisen kaltaisen tieteellisen ajattelun juurina, ponnisti keskiajan ajatusmaailmasta, joka on kovin erilainen kulttuurinen ympäristö kuin omamme. Monet valistuksen ja tieteen vallankumouksen sankareista pitivät pitkään kiinni vähintään osasta aatteita, joita tieteellisesti ajattelevalle nykyihmiselle on mahdotonta ... Lue koko vinkki »

Jonathan Fetter-Vorm: Moonbound : Apollo 11 and the Dream of Spaceflight

Vuonna 2019 ensimmäisestä miehitetystä kuulennosta tuli kuluneeksi 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi on julkaistu monenmoista dokumenttia ja kirjaa, mutta omalle lukulistalle on toistaiseksi päätynyt vain Moonbound, joka on Jonathan Fetter-Vormin kunnianhimoinen sarjakuva kuulennosta ja niistä ihmisistä ja teknisistä edistysaskelista, jotka tekivät ... Lue koko vinkki »

Massimiano Bucchi: Kuinka voitetaan Nobelin palkinto

Nobelin palkintoa voi varmaankin hyvällä syyllä kutsua maailman tunnetuimmaksi palkinnoksi. Yli vuosisadan ajan se on muokannut tieteen ja tieteentekijöiden julkisuuskuvaa, mikä ei ole aina ollut aivan ongelmatonta. Massimianon Bucchin kirja avaa mielenkiintoisesti palkinnon historiaa ja esittelee lukuisia tunnettuja, ihailtuja ja myös pahamaineisi... Lue koko vinkki »
Maailmassa on virhe

Daniel Rydén: Maailmassa on virhe : 101 historiallista kömmähdystä

Mitä yhteistä on kuningas Montezumalla, Maria Stuartilla, Galileo Galileilla, Pääsiäissaaren asukkailla ja Fulgencio Batistalla? Muiden suurtekojensa lisäksi kaikki nämä ovat myös joskus erethyneet ja pahasti. Eivätkä he ole suinkaan lajinsa ainoita: ruotsalaistoimittaja Daniel Rydén on ottanut kirjansa aiheeksi 101 hi... Lue koko vinkki »

Joel Levy: Myrkky

”Onko ainetta, joka ei ole myrkky?” – Paracelsus Myrkky on pelkistetyllä tavallaan huomiota herättävä, moni ystäväni on maininnut kirjan ja vaikka yleisesti en ole kiinnostunut myrkyistä, tämä kirja osasi tehdä myrkyistä mielenkiintoisia. Kirja on ihastuttavalla tavalla vanhanaikaisen näköinen, melkein kuin 1800-luvun sanomalehti. Totta ... Lue koko vinkki »
Kansi: Silkkitie

Peter Hopkirk: Silkkitie

Hopkirkin kirja Silkkitie : tutkimusmatkailijat kadonneiden kaupunkien ja aarteiden jäljillä Kiinan Keski-Aasiassa kertoo erikoisesta ajasta Kiinan Keski-Aasian historiassa. Länsimaisen arkeologian näkökulmasta aika oli jännittävää — alueen asukkaat itse tuskin tajusivat, mitä suuressa mittakaavassa oli tapahtumassa. Jälkikäteen katsoen tutkimus... Lue koko vinkki »

Kathrin Passig ja Aleks Scholz: Tietämättömyyden sanakirja

Tiedeuskoyhteiskunnassa maallikkona eläessä unohtuu yllättävän helposti, että on aivan valtava määrä asioita, joista ei tiedetä juuri mitään. On jopa asioita, joista edes tiedemiehet eivät tällä hetkellä tiedä olevansa tietämättömiä. Mielenkiintoista, eikö? Tietämättömyyden sanakirja esittelee nelisenkymmentä asiaa, joista tiedämme, ettemme tied... Lue koko vinkki »

Simon Singh: Big Bang : maailmankaikkeuden synty – kaikkien aikojen tärkein tieteellinen läpimurto ja miksi se on hyvä tuntea

Alkuräjähdysteoria on yksi ihmiskunnan suurimmista älyllisistä saavutuksista. Simon Singh kertoo tässä kirjassa, miten alkuräjähdysteoria keksittiin ja mitä se tarkoittaa. Samalla Singh tulee opettaneeksi lukijalle runsaasti tieteen historiaa, astronomian ja ydinfysiikan alkuperän ja koko joukon kiinnostavia anekdootteja tieteentekijöistä. Singh... Lue koko vinkki »

Stephen Jay Gould: Hirmulisko heinäsuovassa

Stephen Jay Gould kirjoitti yli 300 esseetä Natural History -lehteen, yhden joka kuukausi 27 vuoden ajan. Esseet on julkaistu kymmenosaisena kirjasarjana; Hirmulisko heinäsuovassa on seitsemäs ja ainoa suomennettu osa. Gould on erinomainen tieteen yleistajuistaja. Hän ei yksinkertaista asioita, vaan kirjoittaa kuin kirjoittaisi kollegoilleen, vä... Lue koko vinkki »