Mielen mittarit

Elina Vessonen: Mielen mittarit

Luonnontieteissä pyritään esittämään kuvattava ilmiö tarkassa muodossa numeroiden, kaavojen ynnä muiden avulla. Mutta mitä jos mitattava asia onkin ihmismieli? Kuinka mitataan luotettavasti ja tarkasti jotain niinkin monimutkaista ja monitulkintaista asiaa kuin onnellisuus, masennus, älykkyys tai ihmisen persoonallisuus? Kysymys ei o... Lue koko vinkki »
Olimme ihan suunniltamme

Karen Joy Fowler: Olimme ihan suunniltamme

Kuinka luotettava on kertoja, joka tuntee psykologian salat mutta kantaa syyllisyyttä lapsuudestaan? Karen Joy Fowlerin Olimme ihan suunniltamme on vetävä romaani, joka avaa näkymiä laajaan tieteen kenttään. Rosemary alkaa kertoa tarinaansa keskeltä, kertaa sitten alun ja saattaa tarinan sitten valmiiksi. Tässä välissä lukijaa hämätään erilaisilla ... Lue koko vinkki »

Kathrin Passig ja Aleks Scholz: Tietämättömyyden sanakirja

Tiedeuskoyhteiskunnassa maallikkona eläessä unohtuu yllättävän helposti, että on aivan valtava määrä asioita, joista ei tiedetä juuri mitään. On jopa asioita, joista edes tiedemiehet eivät tällä hetkellä tiedä olevansa tietämättömiä. Mielenkiintoista, eikö? Tietämättömyyden sanakirja esittelee nelisenkymmentä asiaa, joista tiedämme, ettemme tied... Lue koko vinkki »
Mappa Mundi

Justina Robson: Mappa Mundi

Ihmisen ikuinen halu ymmärtää lajinsa mielen toimintaa ja ehkä jopa hallita sitä saa täyttymyksensä lähitulevaisuudessa, vuonna 2015. Nuori englantilai­nen tieteentekijä Natalie Armstrong on kehittänyt ja testannut vuosikausia omalla kustannuksellaan ohjelmaa, jonka avulla toivoo pystyvänsä kartoitta­maan mielenterveyspotilaiden mieliä ja näin autt... Lue koko vinkki »