100 asiaa siitä mitä et vielä tiedä

Ruth Brocklehurst (toim.): 100 asiaa siitä mitä et vielä tiedä

Taas on se aika vuodesta kun pääsen pureutumaan lempilastenkirjasarjaani. 100 asiaa -sarjaan on ilmestynyt tämän uusimman osan myötä jo 11 osaa. Tällä kertaa kirjan teema on hieman epätavallinen, sillä aiheena on mitä voimme tietää siitä, mitä emme tiedä. Mitä oikeastaan on pimeä aine, ja mitä mahtoi tapahtua kadonneelle lentäjälle Amelia Earharti... Lue koko vinkki »
Eläinten keksinnöt

Christiane Dorion ja Gosia Herba: Eläinten keksinnöt : Tutustu luonnon ihmeellisiin oivalluksiin

Olen aina pitänyt lasten tietokirjallisuutta todella tärkeänä genrenä, sillä nuorena tiedonjano on kovimmillaan ja nuorena myös valetaan se pohja ja innostus, jonka varaan myöhempi oppiminen toivon mukaan rakentuu. Tästä syystä yritän erityisesti pitää silmällä mielenkiintoista lasten tietokirjallisuutta. Tämän kevään huippuihin kuuluu ehdottomasti... Lue koko vinkki »
Turhan tiedon kirja

Janne Saarikivi ja Taina Saarikivi (toim.): Turhan tiedon kirja : Tutkimuksista pois jätettyjä sivuja

Yliopistojen rahoitusleikkaukset Sipilän hallituksen aikoina (Helsingin yliopisto -690 milj.) sekä aiemmin Kataisen yksityispääoman nostaminen valtion rahoituksen rinnalle, vaatimukset käytännön läheisyydestä ja työelämän tarpeista yms. nostivat yliopistoväen huolen laaja-alaisen, monenlaisen tieteen ja sivistyksen viljelemisen häviämisestä ja kato... Lue koko vinkki »
Mielen mittarit

Elina Vessonen: Mielen mittarit

Luonnontieteissä pyritään esittämään kuvattava ilmiö tarkassa muodossa numeroiden, kaavojen ynnä muiden avulla. Mutta mitä jos mitattava asia onkin ihmismieli? Kuinka mitataan luotettavasti ja tarkasti jotain niinkin monimutkaista ja monitulkintaista asiaa kuin onnellisuus, masennus, älykkyys tai ihmisen persoonallisuus? Kysymys ei o... Lue koko vinkki »
Tiedonjano : Vuosi seikkailuja tieteen viidakossa

Esko Valtaoja: Tiedonjano : Vuosi seikkailuja tieteen viidakossa

Mikä olisi hyvä tapa verrytellä aivojaan eläkkeellä? Esko Valtaoja näyttää mallia ja alkaa tilata Nature-lehteä, joka on vanhimpia ja arvostetuimpia tiedejulkaisuja. Nykyään kuin tiedejulkaisut keskittyvät yhä kapeampiin erityisaloihin, Nature yleistiedelehtenä päin vastoin kattaa melkein kaiken maan ja taivaan välillä ja siten se antaa erinomaisen... Lue koko vinkki »
Vaihtoehtoiset faktat

Åsa Wikforss: Vaihtoehtoiset faktat

Inhimillistä tietoa leimaa se, että se on sosiaalista. Suurin osa tiedostamme tulee muilta ihmisiltä ja siksi voimme kerryttää tietoa tavalla johon mikään muu eläin ei kykene. Toisaalta tämä myös tekee meistä alttiita keksityille uutisille, valheille ja propagandalle. Åsa Wikforss käsittelee kirjassaan tiedon luonnetta, miten voimme vastustaa valhe... Lue koko vinkki »
Keskiajan hirviöt

Miikka Tamminen: Keskiajan hirviöt

Harva asia on yhtä rikas kuin ihmisen mielikuvitus. Se on ensimmäinen asia, mikä minulle nousee mieleen Miikka Tammisen Keskiajan hirviöistä. Kirja käy lävitse mitä lennokkaampia uskomuksia aina päättömistä Blemmye-ihmisistä, eläinten sekoituksista vaikkapa tuttuun lohikäärmeeseen. Klassisistakin hirviöistä löytyy kerrottavaa, esimerkiksi lohikä... Lue koko vinkki »
Elämää avaruudessa

Avi Loeb: Elämää avaruudessa

Lokakuussa 2017 havaittiin ensimmäinen tähtienvälinen esine, 1I/2017 U1, joka nimettiin 'Oumuamuaksi. Sen tarkemmasta olemuksesta ei ole tietoa, mutta sen käyttäytymisessä oli sen verran omituisia piirteitä, että Harvardin yliopiston astronomian professori Avi Loeb on uskaltautunut esittämään hypoteesina, että 'Oumuamua on rakennettu esine: tällais... Lue koko vinkki »
Kangastuksia varjojen talossa

Kari Enqvist: Kangastuksia varjojen talossa

Olen lukenut useampia Kari Enqvistin kirjoja hyvillä mielin. Enqvist on oivallinen kirjoittaja, joka osaa kirjoittaa yleistajuisesti ja jopa hauskasti vaikeista kosmologian, astrofysiikan ja jopa ihmisyyden aiheista. Onhan Enqvist käsitellyt kirjoissaan suhteellisuusteorian lisäksi kuolemaa ja uskontoja. Tällä kertaa aihe on sen verran kepeä kui... Lue koko vinkki »
Tieteen tukijoukot

Allan Tiitta: Tieteen tukijoukot : Suomalaiset säätiöt tieteen ja korkeimman opetuksen kehittäjinä 1917-2017

Säätiörahoitus on mahdollistanut maassamme mm. tieteellisiä läpimurtoja, tieteen uusia avauksia ja tutkimusta, jota on ollut mahdotonta rahoittaa julkisesti. Itsenäisyyden aikana säätiöiden jakamat avustukset ovat muodostaneet merkittävän osan suomalaisen tieteen, kulttuurin ja korkeakoulutuksen rahoituksesta. Edelleen säätiöt jakavat vuosittain sa... Lue koko vinkki »
Modernin tieteen synty Euroopassa

Paolo Rossi: Modernin tieteen synty Euroopassa

Moderni tiede, se, mitä pidämme nykyisen kaltaisen tieteellisen ajattelun juurina, ponnisti keskiajan ajatusmaailmasta, joka on kovin erilainen kulttuurinen ympäristö kuin omamme. Monet valistuksen ja tieteen vallankumouksen sankareista pitivät pitkään kiinni vähintään osasta aatteita, joita tieteellisesti ajattelevalle nykyihmiselle on mahdotonta ... Lue koko vinkki »

John Farndon ja Tim Hutchinson: Ihmeellinen maapallo

Ihmeellinen maapallo on oivallinen nimi kirjalle, mutta vielä parempi on alkuperäinen Stuff You Should Know About Planet Earth. Kirja nimittäin todellakin onnistuu pakkaamaan kansiensa väliin aika lailla kaiken sen, mitä maapallosta olisi jokaisen hyvä tietää. Kirja aloittaa maapallon kierrosta aurinkomme ympäri ja jatkaa siitä litosfäärilaattoihin... Lue koko vinkki »

Riitta Korhonen, Helen Partti, Riitta Saarinen ja muut: Tiedenaisia : Suomalaisia tutkimuksen ytimessä

”Uran alkuvaiheessa minulla oli ristiriitaisia ajatuksia identiteetistäni. Prosessoinnnissa meni monta vuotta, kun mietin sitä, että tutkija voi olla tällainenkin. En koskaan - varsinkaan omasta mielestäni - tykännyt lapsena lukea paljon tai käydä pitkiä filosofisia keskusteluja. Enkä ollut erityisen välkky, etenkään missään abstraktimmassa asiassa... Lue koko vinkki »

Jonathan Fetter-Vorm: Moonbound : Apollo 11 and the Dream of Spaceflight

Vuonna 2019 ensimmäisestä miehitetystä kuulennosta tuli kuluneeksi 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi on julkaistu monenmoista dokumenttia ja kirjaa, mutta omalle lukulistalle on toistaiseksi päätynyt vain Moonbound, joka on Jonathan Fetter-Vormin kunnianhimoinen sarjakuva kuulennosta ja niistä ihmisistä ja teknisistä edistysaskelista, jotka tekivät ... Lue koko vinkki »
Taisteleva tutkimus

Sanna Ryynänen ja Juha Suoranta: Taisteleva tutkimus

Taisteleva tutkimus on avoimesti vasemmistolainen tutkimussuuntaus, jonka missiona on valjastaa tiede kumoamaan kaikki valtarakenteet ja vapauttaa alistetut ihmiset. Välttelin tätä kirjaa hyvin pitkään, koska idea ideologisesta tutkimuksesta tuntuu vastenmieliseltä. Jos kuitenkin olen onnistunut lukemaan äärioikeistolaisten vihateoksia, niin pitäis... Lue koko vinkki »

Massimiano Bucchi: Kuinka voitetaan Nobelin palkinto

Nobelin palkintoa voi varmaankin hyvällä syyllä kutsua maailman tunnetuimmaksi palkinnoksi. Yli vuosisadan ajan se on muokannut tieteen ja tieteentekijöiden julkisuuskuvaa, mikä ei ole aina ollut aivan ongelmatonta. Massimianon Bucchin kirja avaa mielenkiintoisesti palkinnon historiaa ja esittelee lukuisia tunnettuja, ihailtuja ja myös pahamaineisi... Lue koko vinkki »

Robert Dinwiddie: Tieteestä tinkimättä : lyhyt selitys pienille ja isoille asioille molekyyleistä mustiin aukkoihin

Lapsena mielikirjojani olivat erilaiset runsaasti kuvitetut lasten tietosanakirjat, joista sai tietoa mitä erinäisimmistä asioista. Näiden kirjojen ongelmana oli kuitenkin usein tiedon hajanaisuus; mieleen jäi kaikenlaista hauskaa nippelitietoa, mutta ei välttämättä selkeää kokonaiskuvaa tutkittavasta asiasta. Tieteestä tinkimättä : Lyhyt selity... Lue koko vinkki »