Valtioaamun aika

Kristiina Kalleinen: Valtioaamun aika : Suomen suuriruhtinaskunta 1809-1863

Suomen historian ajanjakso 1800-luvun alusta 1860-luvulle jää yleensä sitä seuranneen 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun muutoksen ja murrosten jalkoihin. Laajempi kiinnostus johtaa myös kattavampaan kirjalliseen tuotantoon ja siksi 1800-luvun alkupuoliskoa käsittelevää tietokirjallisuutta on myös huomattavasti vähemmän saatavilla kuin isoja mulli... Lue koko vinkki »
Minä & Marilyn

Henna Karppinen-Kummunmäki: Minä ja Marilyn : Pin-upin historia

Henna Karppinen-Kummunmäki tunnetaan naisten ja tyttöjen kulttuurihistorian tutkijana. Hänen uusin kirjansa syventyy pin-up-kuvien ja -kulttuurin maailmaan, mistä ei ole aikaisemmin ilmestynyt suomenkielistä kirjaa lainkaan. Kirjassa erityishuomiota saa Marilyn Monroe, jolle pin-up-kuvat olivat alusta alkaen olennainen osa uraa. Hänen kuvansa edus... Lue koko vinkki »
Flawless

Elise Hu: Flawless : Lessons in Looks and Culture from the K-Beauty Capital

Nykykulttuurissa ulkonäön merkitys korostuu enemmän kuin ehkä koskaan, mutta millä hinnalla? Etelä-Koreassa työskennellyt toimittaja Elise Hu tarkastelee tätä kysymystä maan kulttuurin kautta, joka on varoittava esimerkki jota kohti saatamme olla marssimassa muuallakin maailmassa. Kirjan aihe herättää tietysti heti kysymyksen: miksi juuri Etelä... Lue koko vinkki »
Venäjä : Aatteet ja ideat Pietari Suuresta Putiniin

Bengt Jangfeldt: Venäjä : Aatteet ja ideat Pietari Suuresta Putiniin

Kautta länsimaisen modernin historian, Venäjän ymmärtäminen ollut suomalaisille ja eurooppalaisille tärkeää, mutta se on osoittautunut vaikeaksi eikä venäläisen mielen ennakointi ole ollut helppoa. Ymmärrys on tänä päivänä erityisen tärkeää, kun Venäjä parhaillaan hyökkää Ukrainaan. Siksi onkin hienoa, että Siltala on julkaissut Tukholman yliopisto... Lue koko vinkki »
Paskakirja

Taro Korhonen ja Miika Nousiainen: Paskakirja

Tämä kirja on sellainen paketti, että siinä on ihan kaikki. Ihan kaikista herkimmille mielensäpahoittajille tätä ei uskalla suoralta kädeltä suositella, koska paska mainitaan joka sivulla ja usein. Lähes kateellisena luin tämän, että miten voikin paskaa käsitellä niin monelta kantilta. Miten olikin mielenkiintoinen kirja meille kaikille jokapäiväis... Lue koko vinkki »
Rooma: Opas pyhiinvaeltajalle

Emil Anton ja Antti Kruus: Rooma : Opas pyhiinvaeltajalle

Ikuinen kaupunki on yksi suosituimmista suomalaisten kaupunkilomakohteista ja erityisen suosittu se on niille, jotka haluavat tutustua kaupungin kristilliseen historiaan ja uskonnollisiin kohteisiin. Emil Antonin ja Antti Kruusin Rooma : Opas pyhiinvaeltajalle on kaivattu opas, sillä aiemmat aihetta käsittelevät teokset ovat useamman vuosikymmenen ... Lue koko vinkki »
Lautasmatka

Mari Koistinen: Lautasmatka : Poimintoja ruuan historiasta

Kaikki varmaankin muistavat usein toistetun tarinan miten mausteilla pyrittiin keski-ajalla ja uuden ajan alussa peittämään pilantuneen lihan maku ja parantamaan ruoan säilyvyyttä. Tarina ei kuitenkaan ole erityisen uskottava. Nimittäin, jos oli varaa mausteisiin, oli kyllä varaa laadukkaaseen lihaankin, mausteet kun olivat tuolloin huomattavasti l... Lue koko vinkki »
Lautapelien historia

Ari Saastamoinen: Lautapelien historia

Harvalla ihmisten vapaa-ajan harrasteella on niin pitkä historia kuin lautapeleillä. Todisteet maailman vanhimmasta lautapelistä on löydetty sumerilaisen Urin kaupungin raunoista, ja ikää näillä kuninkaiden haudoista löydetyillä pelilaudoilla on jopa 4500 vuotta. Sumerilaiset eivät kuitenkaan olleet leikkimielisyydessään mikään poikkeus: lautapelej... Lue koko vinkki »
Suuri suomalainen kuriositeettikirja

Heikki Nevala ja Mika Rautanen: Suuri suomalainen kuriositeettikirja : Fantastisia ihmisiä ja ilmiöitä arkielämän yläpuolella

Kyllähän tämä hyvinkin vastaa laajalevikkistä Guinnessin Ennätysten kirjaa kiinnostavuudessaan - suomalaisin silmin. Kaikki temppuilu on tapahtunut Suomessa ja suurin osin suomalaisin voimin sirkuksessa, tivoliteltassa, seurojentalolla. Jäljellä on enää muisto vain noista 1900-luvun ja ennen kaikkea sen alkuvuosikymmenten monenlaisista taikureista,... Lue koko vinkki »
Tunnetko nimesi?

Marianne Kiskola: Tunnetko nimesi : kiehtova matka nimien maailmaan

Tunnetko nimesi -kirjan kirjoittaja Marianne Kiskola ja kuvittaja Katja Kouvalainen tekivät yhteistyötä jo vuonna 2021 ilmestyneessä teoksessaan 24 pyhimystä pahan päivän varalle. En ole itse sitä lukenut, mutta ymmärtääkseni se kuvasi vähän humoristisellakin tavalla sitä, kenen pyhimyksen puoleen on hyvä kääntyä, jos hukassa ovat esimerkiksi avaim... Lue koko vinkki »
Sininen lanka

Karin Erlandsson: Sininen lanka : mitä tiedän neulomisesta

”Tykkään neuloa siksi että se tekee rentoutumisesta tehokkaampaa. Kyllä, juuri sitä ristiriitaa neulominen tarkoittaa. Päässä humisee rankan päivän jälkeen, mutta tunnin neulomisen jälkeen tuntuu siltä kuin olisin levännyt kaksi tuntia.” Tämän tunteen voi varmasti jokainen innostunut neulomisen ja muidenkin käsitöiden harrastaja jakaa. Eikä tar... Lue koko vinkki »
Sydänsurujen historia

Henna Karppinen-Kummunmäki: Sydänsurujen historia

FT, tietokirjailija Henna Karppinen-Kummunmäki vetäisee kuin haitarista esille ihmisrakkauksien surukirjon. Niin oikeasti eläneet nimihenkilöt kuin romaanihenkilöt pääsevät tekijän tutkivan silmän alle ruodittaviksi kehnosti onnistuneiden rakkauksiensa tähden. Ja etteivät pelkiksi huvittaviksi pintapuolisiksi juoruiksi jäisi, vaan vakavasti otettav... Lue koko vinkki »
Rukiin viljava historia

Annika Luther: Rukiin viljava historia

Ruisleipä on äänestetty Suomen kansallisruoaksi, ja miksipäs ei – onhan tämä sitkeä kasvi otollinen juuri meidän pohjoisiin olosuhteisiimme. Mutta miten keskiaasialaisesta rikkakasvista tuli Suomen kansallisvilja? Annika Luther perkaa kirjassaan rukiin viljavaa historiaa. Tarinassa on yksi jos toinenkin yllättävä käänne. Luther aloittaa vuosimil... Lue koko vinkki »
Me halusimme kaiken

Minna Sarantola-Weiss: Me halusimme kaiken : 1980-luvun historiaa

Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss (s. 1963) on aikaisemmin kirjoittanut teoksen 1970-luvun arjesta. Nyt on siis luontevaa hypätä vuosikymmen eteenpäin ja tarkastella 1980-lukua koko komeudessaan. Me halusimme kaiken kuvaa värikästä ja ristiriitaista vuosikymmentä. Me halusimme kaiken on tuhdin kokoinen, tyylikäs k... Lue koko vinkki »
Valvojat

Pälvi Rantala: Valvojat : tutkimusmatka unettomuuden historiaan

Käsittelen unettomuutta ristiriitaisena ja moninaisena ilmiönä. Se voi olla kauheaa tai kaunista, vapaaehtoista tai pakotettua, ajoittaista tai jatkuvaa. Valvomisen syyt ja seuraukset voivat olla erilaisia: joillekin unettomuus on sairaus, joka johtaa mielenterveyden ongelmiin tai jopa kuolemaan, toiselle valvominen on luova tila, jossa voi kirjoit... Lue koko vinkki »
Tyttöjen vuosisadat

Henna Karppinen-Kummunmäki: Tyttöjen vuosisadat : Lasten ja nuorten historiaa keskiajalta 1800-luvulle

Minkälaista oli menneisyydessä kasvaa tytöstä naiseksi? Tähän kysymykseen vastaa Tyttöjen vuosisadat, joka johdattaa tyttöjen elämään keskiajalta aina 1800-luvulle niin Suomessa, Pohjolassa kuin Britanniassa ja Ranskassakin. Henna Karppinen-Kummunmäki syventyy kirjassaan tyttöjen kasvatukseen ja koulutukseen, mutta myös huvituksiin ja ystävyyssuhte... Lue koko vinkki »
Helmi Krohnin ihmeellinen elämä

Marjut Hjelt, Maarit Leskelä-Kärki ja Hilkka Oksama-Valtonen: Helmi Krohnin ihmeellinen elämä kulttuurivaikuttajana ja spiritualismin edelläkävijänä

Helmi Krohnin (1871–1967) elämää voi pitää ihmeellisenä monellakin tavalla. Ehkä eniten olin kuitenkin vaikuttunut hänet tavattomasta aikaansaavuudestaan ja aktiivisuudestaan. Hän ehti pitkän elämänsä aikana olla nuori nainen – jos kohta sitä aivan liian vähän aikaa – , suomen kieliopin kirjoittajan E. N. Setälän puoliso, neljän lapsen äiti, ja sit... Lue koko vinkki »