Kapitalismin suuri illuusio

Samu Kuoppa ja Riina Tanskanen: Kapitalismin suuri illuusio

Elämässä on käytännössä pitkälti kyse taloudesta. Kapitalismin suuri illuusio -kirjan esipuheen mukaan talous on järjestelmä, jolla elämän edellyttämät resurssit – ruoka, vesi, lämpö, turva, suoja – jaetaan tai ollaan jakamatta. Taloudesta puhutaan kuitenkin käyttäen hienoa talouskieltä, joka saa talousasiat vaikuttamaan tylsiltä ja tavoittamattomi... Lue koko vinkki »
Työn historia

James Suzman: Työn historia : Mihin käytämme aikamme?

Teemme työtä elääksemme ja elämme jotta voisimme tehdä töitä. Nykyihmisen maailmaa ja identiteettiä määrittää hyvin voimakkaasti työnteko. Se sanelee missä ja kenen kanssa vietämme aikaamme ja jopa arvomaailmamme ja poliittisia asenteitamme. Varsinkin ekonomisteille työn tekeminen on jotakin mihin lajillamme on peräti perinnöllinen tarve ja heidän ... Lue koko vinkki »
Oma valinta

Päivi Ahtiala (toim.): Oma valinta : Minä myyn seksiä

Asiakas tuntui olevan aluksi täysin kuuro koiransa villiintymiselle. Lopulta hän kuitenkin keskeytti antaumuksellisen pyllyreiän lipomisen, huudahti "Tyst nu, Rolle, pappa nuolee nyt peppua" ja jatkoi hommaansa. En tiedä, mitä Rolle asiasta ymmärsi, mutta ainakin se rauhoittui kiltisti odottamaan isäntänsä puuhailujen loppumista. Seksin myymises... Lue koko vinkki »
Nomadland

Jessica Bruder: Nomadland : Surviving America in the Twenty-first Century

Nomadland on viime aikoina viihtynyt otsikoissa, voittihan kirjaan perustuva elokuva kolme Oscaria, mukaan lukien parhaan elokuvan Oscarin. Vaikka elokuva onkin päähenkilönsä osalta fiktiivinen, lukeutuu itse kirja tukevasti tietokirjallisuuden puolelle. Jessica Bruderin reportaasikirja kertoo amerikkalaisen keskiluokan murtumisesta ja uuden alakul... Lue koko vinkki »
Vähemmällä enemmän

Juha T. Hakala: Vähemmällä enemmän

Olen viihtynyt Juha T. Hakalan kirjojen parissa. Hakalalla on lukioaikaisen oponi mieleen tuova lempeän isällinen äänensävy, taito kirjoittaa sujuvasti ja paljon hyviä ajatuksia siitä, miten kiireen ja paineiden keskellä ihminen parhaiten selviytyy. Ajatusten taustalla on konkreettista käytännön kokemusta, muun muassa kymmenen vuoden pesti Maisteri... Lue koko vinkki »
Kupliva kirjoittaminen

Urpu Strellman ja Kimmo Svinhufvud: Kupliva kirjoittaminen

Ajatellaan kuitenkin nyt vain työntekijää, siis itseämme. Jos sinä käytät paljon aikaa kirjoittamiseen, eikö olisikin mielekästä, että tekstisi täyttäisivät mahdollisimman hyvin tehtävänsä ja kenties jopa erottautuisivat muiden tekstien joukosta, että niitä todella luettaisiin ja niillä olisi vaikutusta?Ja eikö olisi vielä mielekkäämpää, että oppis... Lue koko vinkki »
Brotopia

Emily Chang: Brotopia : Breaking up the Boys’ club of Silicon Valley

Kun Macintosh julkaistiin 1984, Yhdysvalloissa tietokonealalle valmistuvista peräti 40 prosenttia oli naisia. Näistä luvuista on kuitenkin sittemmin tultu jyrkästi alas, ja nykyään alan opiskelijoista vain 22 prosenttia on naisia. Piilaaksossa, innovaatioiden eturintamassa, tilanne on vielä tätäkin huonompi. Erityisesti Piilaakson suuryrityksissä, ... Lue koko vinkki »

Iida Kukkonen, Tero Pajunen, Outi Sarpila ja muut: Ulkonäköyhteiskunta : Ulkoinen olemus pääomana 2000-luvun Suomessa

”Hyvästä ulkonäöstä on hyötyä. Kauniit ihmiset tienaavat enemmän, hemaisevat saavat helpommin töitä, esteettisillä on etulyöntiasema parisuhdemarkkinoilla, ja silmää miellyttäviin suhtaudutaan suosiolla jokapäiväisessä elämässä. Viehättävyys on valtaa, mutta miksi?” Onko ulkonäkö pääomana dystopiaa vai selfiemaailman arkitodellisuutta? Pitäisik... Lue koko vinkki »

Tomas Chamorro-Premuzic: Miksi niin monesta epäpätevästä miehestä tulee johtaja? Ja miten korjata tämä?

Thomas Chamorro-Premuzic kasvoi Argentiinassa, jossa huonoilla johtajilla on pitkä historia. Eikä vain Argentiinassa, tutkimusten mukaan hyvä johtajuus ylipäätään on pikemminkin poikkeus kuin sääntö. Mistä siis johtuu, että johtajuus on niin usein toksista, ja miksi hyvän johtajan valinta on välillä niin toivottaman vaikeaa? Kuten kirjan nimestä... Lue koko vinkki »

Aurora Airaskorpi: Riittävän hyvä

Riittämättömyys on ilmiö, joka on kietoutunut voimakkaasti niin nykyihmisen arkeen kuin työelämäänkin ja riittämättömyydestä on runsaasti kirjallisuutta erilaisista näkökulmista. Riittävän hyvä tuo yhden näkymyksen self help -kirjallisuuteen riittämättömyydestä. Aurora Airaskorven kirja kumpuaa kirjoittajan omista henkilökohtaisista riittämättömyyd... Lue koko vinkki »

Lamppu Laamanen: Roudarit : Vastuun ja kamojen kantoa jo vuodesta 1965

”Roudari on ihmiskunnan suomenhevonen”, tiivistää kirjan kirjoittaja Lamppu Laamanen roudareiden luonteenlaadun kauniisti. Roudarit ovat ahkeria, ammattitaitoisia eivätkä valita pienestä, sillä he suhtautuvat työhönsä vakavasti. Ihailen heitä syvästi. He olisivat milloin tahansa tervetulleita minun työtovereikseni. Roudarit-kirjassa ääni on kerran... Lue koko vinkki »

Anna Jokela ja Laura Wagner: Business Conversations in English : Työelämän englannin suullisia harjoituksia

Työelämä on jatkuvaa muutosta. Kehittyvä teknologia myllää työtapoja ja -tehtäviä. Myös käytetty kieli muuttuu eikä useinkaan riitä, että uudet termit hallitsee äidinkielellään. Ilahduin näistä uuden Oppian kustantamon harjoituskirjoista, joista ensimmäiseksi otin työn alle englannin kielen preppauksen. Kirja sisältää yli 30 erilaista pariharjoitus... Lue koko vinkki »
Hiljaisissa on voimaa!

Sylvia Löhken: Hiljaisissa on voimaa! : Miten introvertti pärjää ekstroverttien maailmassa?

Löhkenin kirjan takaliepeessä kerrotaan, että ”maailmassa menestyvät tyypillisesti ne, jotka pitävät eniten melua itsestään. Kuitenkin 30-50 prosenttia ihmisistä on introvertteja. Hekin voivat menestyä – muuttumatta toisenlaisiksi.” Tämä lainaus sekä kirjan nimi kertovat tietysti, mistä teoksessa on kysymys: vähän kärjistäen voisi todeta, että i... Lue koko vinkki »
Kaikki tasan!

Inari Juntumaa, Jenni Korkeaoja, Rosa Meriläinen ja muut (toim.): Kaikki tasan! : pamfletti epätasa-arvosta

Onko tasa-arvo Suomessa jo valmis? Tai jos tasa-arvokysymykset ovat muualla maailmassa paljon huonommalla tolalla, pitäisikö meidän täällä Pohjolassa olla vain tyytyväisiä? Ei pitäisi, todetaan Kaikki tasan! -kirjassa. Siinä suomalaiset eturivin feministit kirjoittavat poleemisesti tasa-arvosta perheessä ja työelämässä. Lasikatot ovat todelli... Lue koko vinkki »
Kohtuuden kirja

Juha T. Hakala: Kohtuuden kirja : Näkökulmia ääriyhteiskuntaan

Olen ollut fani siitä lähtien kuin luin ensimmäisen Hakalani, Isän kasvatusopin. Ei tarvitse pettyä nytkään: Kohtuuden kirja on purevaa asiaa miellyttävällä tavalla esitettynä. Hakala havainnoi nyky-yhteiskunnan monenlaisia ääri-ilmiöitä hämmästellen, mikä meitä ihmisiä oikein niihin ajaa. Mikä saa ihmiset liikkumaan itsensä uuvuksiin niin, ette... Lue koko vinkki »

Mikko Malmivuo: Vetkuttelusta vapauteen : opas mitattavaan ajanhallintaan

Vaatimusten, haasteiden ja mielenkiintoisten tekemisten lista on loputon, mutta aikaa vain rajallisesti. Tämä ristiriita johtaa herkästi riittämättömyydentunteisiin ja oman elämän hallinnan vaikeuteen. Mikko Malmivuo on kirjoittanut kompaktin oppaan siitä, kuinka voit tehostaa ajankäyttöäsi. Hän haluaa kirjallaan osoittaa myös sen suoran hyödyn, mi... Lue koko vinkki »