36 uurnaa

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa : väärässä olemisen historia

Tämä kirja on pieni aarre, jota olen vaalinut yöpöydälläni. Kun katse on kohdistunut siihen, ihaillut sen kantta ja tullut ajatus siitä, miten mukavaa on mennä nukkumaan ja toivoa, ettei uni tulisi, koska haluaisi vaan viettää aikaa tämän kirjan parissa. Olen aina ollut kiinnostunut sukupolvia käsittelevistä romaaneista, sillä miten pieni aika ... Lue koko vinkki »
Tyyni valtameri

Kai Aareleid: Tyyni valtameri

Tyyni valtameri oli merkillisellä, lähes mystisellä tavalla erikoinen lukukokemus. Aareleidin edellinen suomeksi julkaistu teos Korttitalo ei valitettavasti tullut käsiini, mutta siinä on jälleen kerran yksi surullinen puute lukuhistoriassani. Tyynen valtameren keskiössä ovat äiti ja tytär, Emma ja Stella, ja heidän tarinoitaan reunustavat vielä... Lue koko vinkki »
Pidä puolesi, Swiv

Miriam Toews: Pidä puolesi, Swiv

Kanadalainen Miriam Toews (s. 1964) on 1990-luvulla uransa aloittanut kirjailija, jolta on ilmestynyt yhdeksän kirjaa. Suomeksi niistä on saatu kaksi tuoreinta: vuonna 2021 suomeksi julkaistu, hiljattain elokuvaksikin tehty Naiset puhuvat ja Pidä puolesi, Swiv. Molemmat teokset on suomentanut Kaisa Kattelus. Pidä puolesi, Swiv, alkuperäiseltä ni... Lue koko vinkki »
Ikävän jälkeen

Ann-Luise Bertell: Ikävän jälkeen

Joskus käsiin osuu melkein yllättäen pieni helmi, jonka hohtoa voi vain ihmetellä. Sanon kuitenkin että melkein, sillä olisihan minun pitänyt tuntea ainakin Ann-Luise Bertellin nimi, hän kun oli sekä Finlandia- että Runeberg-palkintojen ehdokkaana kirjastaan Oma maa vuonna 2020. Mutta niin vain meni sekin ohi. Nyt kuitenkin löysin läheisen lukijays... Lue koko vinkki »
Bechi

Koko Hubara: Bechi

Toimittajana, esseistinä ja yhteiskunnallisena keskustelijana tunnetuksi tullut Koko Hubara debytoi nyt myös romaanikirjailijana. Bechi kertoo äidistä ja tyttärestä. Äiti Shoshana on taustaltaan jemeninjuutalainen Israelista, mutta on muuttanut Suomeen nuorena tavattuaan suomalaisen miehen kibbutsilla ja on nykyään tunnettu kirjailija. Tytär Bechi ... Lue koko vinkki »

Mervi Pakkanen: Kiskojen kaiku : sukupolvien takaa

Kiskojen kaiku on hämmentävän tarkkanäköinen kuvaus lapsen silmin isovanhempien elämästä, johon lukijan on helppo samastua itsekin. Sinikalla on Tienristin Taava ja Matteus ja sitten on Asemamummo ja Toivopappa. Heidän luonaan Sinikka vuorottelee ja tarkkailee elämää. Elämää, joka ei ole sellaista auvoista, kuin yleensä kuvitellaan lapsen elämän... Lue koko vinkki »
Naisten aika

Jelena Tšižova: Naisten aika

Ensinnä on pakko kehua Jelena Tšižovan kirjailijaesittelyä, joka alkaa näin: "Venäläinen Jelena Tšižova (s. 1957) päätti ryhtyä kirjailijaksi pelastuttuaan palavalta risteilyalukselta." Tämähän olisi itsessään jo todella erinomainen romaanin aloitus. Naisten aika ei kuitenkaan kerro orastavasta kirjailijuudesta merellisen katastrofin jälkeen, va... Lue koko vinkki »
Kauneus on kirous

Eka Kurniawan: Kauneus on kirous

Kun Dewi Ayu eräänä maaliskuisena viikonloppuna nousi haudastaan, hän oli ollut kaksikymmentäyksi vuotta kuolleena. Eka Kurniawan osaa aloituslauseen jalon taidon. Tästähän on pakko jatkaa eteenpäin. Aloitus tempaisee lukijan mukaan 500 sivua kestävälle matkalle Indonesian lähihistorian halki, näyttäen tapahtumia kuvitteellisen Halimundan pikkuk... Lue koko vinkki »

Essi Tammimaa: Paljain käsin

Paljain käsin on vahva, realistinen tarina yhden suvun naisista, äideistä ja tyttäristä. Se kertoo naiseudesta, äitiydestä ja ihmisten välisistä kuiluista, ymmärtämättömyydestä, erilaisista perhesiteistä ja menneisyyden taakasta. Anni-mummon mielestä naisen pitää pärjätä yksin ja Vaaran naiset neljässä sukupolvessa yrittävät ainakin pärjätä — kukin... Lue koko vinkki »