Syntiset saarnat

Torsti Lehtinen: Syntiset saarnat : kirjoituksia maan ja taivaan väliltä

Torsti Lehtisen kirjailijakuva on minusta ollut aina hyvin kiehtova: onhan hän pitkän kirjallisen uransa aikana julkaissut romaaneja, runoja, aforismeja, käännöksiä ja runsaasti esseitä ja muuta tietokirjallisuutta, johon lajiin Syntiset saarnat myös kuuluu. En tosin tiedä, onko essee kaikessa juhlallisuudessaan oikea nimitys näille varsin lukijaa ... Lue koko vinkki »
Vaikka en niin kuin kirkko opettaa

Antti Eskola: Vaikka en niin kuin kirkko opettaa

Sosiaalipsykologian emeritusprofessori Antti Eskola (s. 1934) on eläkkeelle jäätyään julkaissut niin sanotun uskontotrilogian – Uskon tunnustelua (2000), Tiedän ja uskon (2003) ja Yksinkertainen usko (2006). Näiden täydennykseksi häneltä ilmestyi tänä vuonna esseeteos Vaikka en niin kuin kirkko opettaa, jossa Eskola pohtii oman uskonsa suhdetta eva... Lue koko vinkki »
Tunnustuskirja

Antti Nylén: Tunnustuskirja

Antti Nylén on vuonna 1973 syntynyt esseisti ja kääntäjä, joka on erikoistunut 1800-luvun ranskalaiseen kirjallisuuteen. Tunnustuskirjassa hän pohtii suhdettaan uskoon, uskontoon ja roomalaiskatoliseen kirkkoon. Tuloksena on varsin monimuotoinen ja mielenkiintoinen, joskin melko raskaslukuinen kokonaisuus. Tunnustuskirja kertoo Nylénin tiestä ve... Lue koko vinkki »
Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat

Kari Enqvist: Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat

Uskonto tulee monille mieleen viimeistään siinä vaiheessa, kun kuolema alkaa lähestyä. Vaan miten kuoleman lähestymisen kokee uskonnoton, jolle tuleva taivaspaikka ei suo lohtua? Alkaako uskonto lupauksineen houkuttaa? Tässä kirjassa kosmologian professori Kari Enqvist kartoittaa uskonnottoman suhdetta kuolemaan ja ihmisyyden ja uskonnon ydinkysymy... Lue koko vinkki »

Jonas Gardell: Viattomuus ja muita kirjoituksia

Viattomuus on kokoelma kirjoituksia. Kirjan pääosan muodostaa kahdentoista kaupunkeja pohdiskelevan kirjoituksen sarja. Jonas Gardell on nokkela kirjoittaja, joka löytää kaupunkien ominaisluonteen ja laajentaa siitä. Tyypillinen teema on toiseus – vähemmistön ja heikkojen näkökulma on Gardellille mieluinen. Bangkokissa Gardell kirjoittaa esimerkiks... Lue koko vinkki »

Jeff VanderMeer: Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki

Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki on Ambergris, makeanveden kalmarin kaupunki, jonka jakavat ihmiset ja sienimäiset harmaalakit. Postmoderni ja monikerroksinen kirja on kokoelma tarinoita Ambergrisistä: pidempiä kertomuksia, lyhyitä novelleja, historiallisia katsauksia, esitteitä, tietosanakirjamaisia otteita, sivukaupalla kommentoituja kirjallis... Lue koko vinkki »