Red Sea Spies

Raffi Berg: Red Sea Spies : The True Story of Mossad’s Fake Diving Resort

1980-luvun alkupuolella Sudanin rannikolle avattiin sukeltajille suunnattu luksuslomakylä. Tämä viattomalta vaikuttava lomaparatiisi oli kuitenkin kulissi aivan muunlaiselle toiminnalle: lomakylän työntekijät olivat itse asiassa Mossadin agentteja, joiden todellisena tehtävänä oli salakuljettaa Etiopian juutalaisia Israeliin. Etiopian juutalaist... Lue koko vinkki »
Pako Berliinin ali

Helena Merriman: Pako Berliinin ali

Olemme monipolvisen teoksen äärellä: tarkoitus on päästä selville, miten itäsaksalainen voi päästä Berliinin muurin paremmalle puolelle eli länteen, vapauteen. Jos asia vaatii vaivaa pakenijalle, vaatii asian selville saaminen vaivaa myös lukijalle. Monta monta hetkeä olen viettänyt Helena Merrimanin kirjan kimpussa saadakseni asiat konkretisoit... Lue koko vinkki »
Agentti Sonja

Ben Macintyre: Agentti Sonja : äiti, sotilas, rakastajatar, vakooja

Toissa vuonna ilmestyi Ben Macintyren tietokirja kirja Vakooja ja petturi, joka oli oikein erinomainen. Jos mahdollista, Agentti Sonja on kuitenkin vieläkin parempi. Itse asiassa mietin tätä lukiessani, että on ihme jos aiheesta ei jossain vaiheessa ilmesty televisiosarjaa tai elokuvaa sillä Sonjan, oikealta nimeltään Ursula Kuczinskin, elämä sopis... Lue koko vinkki »
Venäjän vakoojaverkosto

Luke Harding: Venäjän vakoojaverkosto

Toimittaja Luke Hardingin politiikkaa, korruptiota ja vakoilua käsitteleviin kirjoihin tarttuu aina mielellään. Uusin, Venäjän vakoojaverkosto, kertoo Venäjän kaikkialle ulottuvista vaikutusoperaatioista. Venäjän synkkä varjo peittää myös Donald Trumpin, jonka edesottamuksia Harding kävi läpi myös edellisessä teoksessaan Salajuoni. Harding kuvai... Lue koko vinkki »
Me olemme Bellingcat

Elliot Higgins: Me olemme Bellingcat : Tiedustelupalvelu verkossa

Elliot Higgins on kansalaisjournalismia harjoittavan Bellingcat-ryhmän perustaja. Higginsin kirjassa Me olemme Bellingcat kerrotaan ryhmän toimintatavoista sekä sen suorittamista tutkimuksista.  Me olemme Bellingcat -kirjassa puhutaan Syyriasta, Venäjästä, Jemenistä, Yhdysvalloista, Ukrainasta ja Iso-Britanniasta. Bellingcat on suorittanut ... Lue koko vinkki »

Ben Macintyre: Vakooja ja petturi : Kylmän sodan tärkein vakoiluoperaatio

Vakooja ja petturi -teoksen ensimmäinen luku alkaa tapahtumista 18. toukokuuta 1985. KGB:n eversti, Lontoon-toimipisteen päällikkö ja briteille salaa työskentelevä Oleg Gordijevski on palaamassa Moskovaan, mukamas ylennystä edeltävälle rutiinikäynnille. Jokin vaikuttaa olevan kuitenkin pielessä. Vastaanotto Moskovassa poikkeaa epäilyttävästi totutu... Lue koko vinkki »

Edward Snowden: Pysyvästi merkitty

Vuonna 2011 CIA:n työntekijä Edward Snowden etsii kodinkoneita uuteen asuntoonsa, kun hän näkee kodinkoneliikkeessä jotain ällistyttävää: älyjääkaapin, joka on yhdistetty verkkoon. ”Tajuntani suoraan sanottuna räjähti”, Snowden kuvailee. Hän on jo aiemmin ymmärtänyt, että Yhdysvalloilla on valtava vakoilukoneisto, jolla se voi vahtia koko maailmaa.... Lue koko vinkki »
Nine lives

Aimen Dean: Nine Lives : My time as the MI6’s top spy inside al-Qaeda

Aimen Deanin Nine Lives: My time as the MI6's top spy inside al-Qaeda on vuonna 2018 julkaistu entisen brittiläisen tiedustelupalvelun vakoilijan elämäkerta. Dean kertoo nuoruudestaan konservatiivisessa bahrainilaisessa perheessä ja miten Persianlahden ja Bosnian sodat radikalisoivat hänet. 1990-luvulla kuitenkin jihadisteja ei pidetty uhkana, v... Lue koko vinkki »
Venäjä vailla tulevaisuutta

Masha Gessen: Venäjä vailla tulevaisuutta : Totalitarismin paluu

Masha Gessenin vuonna 2017 julkaistu Venäjä vailla tulevaisuutta : Totalitarismin paluu on journalistinen tietokirja Venäjän nykykehityksen historiasta. Gessen piirtää Venäjän nykyhistorian muutaman venäläisen maahanmuuttajan elämäkertojen kautta: miten nämä kasvoivat Neuvostoliitossa, todistivat sen romahtamisen ja pärjäsivät kapitalisti-Venäjä... Lue koko vinkki »

Mikko Porvali: Tiedustelun näkymätön historia : Antiikista maailmansotiin

Maailman vanhimmat säilyneet tiedusteluraportit ovat muinaisesta Egyptistä, ja ne ovat 4000 vuotta vanhoja. Jo sitä aiemmin ihminen on tarkkaillut ympäristöään ja lajitoveriaan. Tietoa on tarvittu aina päätöksenteon tueksi. Tiedustelutiedon kerääminen ja käyttäminen ovat olleet usein tie valtaan ja menestykseen. Vakoojan ammattia voikin pitää maail... Lue koko vinkki »

Luke Harding: Salajuoni : Kuinka Venäjä auttoi Trumpin Valkoiseen taloon

”Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan”, ruotsalainen valtiomies, kansleri Axel Oxenstierna lohdutti poikaansa 1600-luvulla. Oxenstiernan sanat ovat tänään ajankohtaisemmat kuin koskaan aikaisemmin. Jos toimittaja Luke Hardingin Salajuoni-kirja olisi dekkari, sen juonta pidettäisiin aivan liian epäuskottavana. ... Lue koko vinkki »
Kotiryssät

Heikki Saari: Kotiryssät : suomalaista suhdetoimintaa neuvostoaikaan

Kotiryssät on toimittaja Heikki Saaren kuvaus Suomen ja Neuvostoliiton suhteista kylmän sodan aikana ja niiden synnyttämästä kotiryssäjärjestelmästä. Kotiryssät olivat henkilöitä, jotka halusivat toiminnallaan varmistaa Urho Kekkosen ulkopoliittisen linjan jatkumisen. Yleensä kotiryssät olivat peiteviraltaan Neuvostoliiton diplomaatteja, mutta tode... Lue koko vinkki »

Petteri Järvinen: Yksityisyys : Turvaa digitaalinen kotirauhasi

Kirja yksityisyyden suojasta tietoyhteiskunnassa saa kaikki synkeät tieteiskirjallisuuden dystopiat tuntumaan tosilta. Kuitenkaan se ei ole niin kuiva lukukokemus, kuin voisi luulla. Kirja avaa mielenkiintoisia termejä, kuten Pentagonin pizzaindeksi ja urkintalaki, ja jakaa suuren määrän enemmän tai vähemmän huvittavia tietoturva-anekdootteja me... Lue koko vinkki »