Markku Saiha: Mustavalkokuvaus ja työnkulku

Mustavalkoinen valokuvaus on oma taiteenlajinsa. Siihen on tarjolla paljon välineitä: erilaisia tekniikoita on ollut käytössä jo parinsadan vuoden ajan. Filmi ja sen kehittäminen on oma lajinsa ja digipuolellakin on tarjota uusia mahdollisuuksia. Kokenut valokuvausopastaja Markku Saiha tarjoilee laajan näkemyksen mustavalkokuvauksen erityispiirt... Lue koko vinkki »

Jukka Lehtonen ja Jorma Peiponen: Makrokuvauksen käsikirja

Makrokuvauksesta eli pienten yksityiskohtien valokuvaamisesta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti perehtyä tähän kirjaan. Aiheesta on kirjoitettu ennenkin ja useimmissa valokuvausoppaissa on ainakin sivuttu asiaa, mutta vielä en ole suomeksi törmännyt tällaiseen yksityiskohtaisuuteen. Makrokuvauksen käsikirja käsittelee makrokuvausta ja sen e... Lue koko vinkki »
Pose

Tiina Puputti: Pose : Mallin asento ja ohjaaminen henkilökuvauksessa

Jos olet kiinnostunut muotokuvauksesta, tähän kirjaan kannattaa tutustua. Pose opettaa rakentamaan näyttäviä ja toimivia muotokuvia, joiden viesti välittyy katsojalle selvänä. Kirja käsittelee muotokuvan toteutuksen suunnitelmasta kuvaamiseen: kuvan viestin suunnittelemisen, kuvauspaikan ja rekvisiitan, valaistuksen ja mallin ohjaamisen. Kirjass... Lue koko vinkki »
Kuvaa kännykällä ja tabletilla

Mikko Pylkkö: Kuvaa kännykällä ja tabletilla

Älypuhelimissa on nykyään niin hyvät kamerat, että moni pokkarikamera kalpenee vertailussa. Ennen kaikkea puhelimen kamera on aina mukana, joten sillä tulee jo siitä syystä kuvattua paljon. Järjestelmäkameran parempi kuva pitää kaivaa muistikortilta ja kehittää ennen kuin se on käyttökelpoinen; puhelimen kuva on jaettu maailmalle sekunneissa ottami... Lue koko vinkki »

Matti Sulanto: Käsisalamakuvaus

Monet valokuvaajat suhtautuvat karsaasti salamavalon käyttöön, eikä ihme, sillä varsinkin kameran oma salama tekee kuvista helposti kamalan näköisiä. Salamavalojen käyttämisen ensimmäinen askel onkin hankkia erillinen salamavalo, jonka saa suunnattua kohteeseen epäsuorasti. Toinen askel on irrottaa salama kamerasta ja siinä vaiheessa kuvioihin sopi... Lue koko vinkki »
Luontokuvaajan Suomi

Jussi Murtosaari: Luontokuvaajan Suomi : Capturing Nature in Finland

Luontokuvaajan Suomi on johdatus luonnon kuvaamiseen Suomessa, etenkin eläinten. Kirja esittelee Suomelle tunnusomaisen eläimistön – suurnisäkkäät ja linnut – ja neuvoo, miten näitä eläimiä saa Suomessa kuvattua. Matkailuyrittäjät ovat löytäneet valokuvaturismin hyvin ja Suomessa on paljon valokuvaajille tehtyjä kojuja, joilta pääsee kuvaamaan karh... Lue koko vinkki »

Markku Saiha: RAW : Lightroom, Photoshop & Elements

Yksi aloittelevan järjestelmäkameran käyttäjän peruskysymyksistä on, kuvatako JPG-muodossa vai RAW-muodossa. Valinta on jossain määrin analoginen filmiaikojen valintaan siitä, kehittääkö filminsä itse vai viekö ne liikkeeseen kehitettäväksi: itse kehittäminen (eli RAW:n käyttäminen) on vaivalloisempaa, mutta antaa enemmän vaikutusvaltaa lopulliseen... Lue koko vinkki »
Luontokuvaajan kenttäopas

Markku Saiha: Luontokuvaajan kenttäopas

Luontokuvaus on yksi suosituimpia valokuvauksen muotoja. Aihetta käsitteleviä kirjoja ilmestyy säännöllisesti. Nyt asialla on monin tavoin tehtävään pätevä Markku Saiha, jolla on paljon kokemusta niin luontokuvaamisesta kuin tietokirjojen laatimisesta. Luontokuvaajan kenttäopas on pieni taskuun mahtuva pokkari. Formaatti on toimiva, kirja kulkee... Lue koko vinkki »

Kenneth Lehtinen: Digikuvaamisen taito

Kenneth Lehtinen on kirjoittanut valokuvauskirjoja ahkerasti viime vuosina. Tähän asti kirjat ovat käsitelleet rajatumpia aiheita, mutta nyt aika oli kypsä laajan valokuvausoppaan kirjoittamiseen. Digikuvaamisen taito on kattava valokuvausopas, joka kertoo, miten onnistuneita kuvia otetaan. Kirja sopii aivan aloittelijoille ja lähtee tekniikasta... Lue koko vinkki »
Photoshop Lightroom 5 valokuvaajille

Pekka Potka: Photoshop Lightroom 5 valokuvaajille

Adobe päivitti valokuvaajien perustyökalun Photoshop Lightroomin viitosversioon. Uudessa versiossa on jonkin verran uusia ominaisuuksia, joten tämä tarkoittaa päivitystarvetta myös opaskirjoille. Pekka Potka ehtikin nopsaan päivittää pätevän Photoshop Lightroom 4 valokuvaajille -kirjansa viitosversioon. Suuria muutoksia kirjassa ei ole, joten ka... Lue koko vinkki »
Tahdon!

Juha Laitalainen: Tahdon! : Suomalaisia hääkuvatarinoita

Suomalaisille merkittävin tilaisuus turvautua ammattikuvaajaan ovat häät. Viime vuosina suosiotaan on kasvattanut dokumentaarinen hääkuvaus, jossa koko hääpäivä kuvataan kuvajournalistiseen tapaan aina valmisteluista hääjuhlan loppuun asti. Tahdon! on ensimmäinen suomenkielinen kirja aiheesta. Sen on kirjoittanut pitkän linjan ammattilainen Juha... Lue koko vinkki »
Valokuvaajan tekniikkaopas

Mika Karhulahti: Valokuvaajan tekniikkaopas

Valokuvaajan tekniikkaopas käsittelee nimensä mukaisesti tekniikkaa. Valokuvaamista käsitellään perusteista lähtien: miten se kuva kennolle oikein muodostuu? Valokuvaamisen perusteita käsitellään yhden luvun verran, sitten sukelletaan laitteistoihin: kamerat, objektiivit, laukut, jalustat, valaisu... Kameroiden huoltoa ja puhdistamista käsitellä... Lue koko vinkki »
Urheilukuvaus

Vesa Koivunen: Urheilukuvaus

Urheilun valokuvaamisesta kiinnostuneiden kannattaa tarttua tähän kirjaan. Urheilukuvaus-kirjaa on siksikin helppo suositella, että aiheesta ei ole aikaisemmin kirjoitettu suomeksi, ainakaan kokonaista kirjaa. Tämä kirja kestäisi kuitenkin vertailuakin, eikä sitä tarvitse kehua ainoastaan siksi, että se on lajissaan ainoa. Urheilukuvaus ei ole y... Lue koko vinkki »

Pekka Punkari: Digikamerakoulu : ota vaikuttavia valokuvia

Pekka Punkari on aikaisemmin kirjoittanut Digifotokoulun ja Digijärkkärikoulun. Nyt on vuorossa Digikamerakoulu, joka lupaa olla selkeä ja havainnollinen kuvausopas. No, onhan näitä kirjoja syytä päivittää, kun tekniikka kehittyy, ja Digijärkkärikoulustakin on pari vuotta. Digikamerakoulu on pakattu yksiin kansiin toisin kuin kaksiosainen Digijä... Lue koko vinkki »

Jeff Schewe: RAW-kuvankäsittely : Lightroom, Camera Raw & Photoshop

Digikameralla räpsiminen vastaa sitä, että ottaa filmikameralla kuvia ja teettää niistä kuvat liikkeessä. Kaikille se ei riittänyt, osa kehitti kuvansa mieluummin itse. Vaikka filmi onkin jo enimmäkseen historiaa, kuvien kehittämisestä ei tarvitse luopua. Nykyään kehitystyö vain tehdään tietokoneella digipimiössä sen sijaan, että läträttäisiin kemi... Lue koko vinkki »

Kenneth Lehtinen ja Mikko Pylkkö: Kuvaa elämäsi tärkeät hetket : Valokuvausopas arkeen ja juhlaan

Kas, taas uusi kameraopas. Kun tekijänä on aiemminkin hyvää jälkeä tehnyt Kenneth Lehtinen, parinaan tällä kertaa Mikko Pylkkö, on lupa odottaa hyvää lopputulosta. Kuvaa elämäsi tärkeät hetket onkin varsin mainio kuvausopas. Ensimmäinen luku käsittelee valokuvaamisen perusteet: tarpeellisen kaluston, kuvankäsittelyohjelmat, salamavalaisun alkeet... Lue koko vinkki »

Petteri Paananen: Photoshop CS6 kuvankäsittely

Tätä kirjoittaessani uusin Photoshopin versio löytyy Adoben CS6-ohjelmistopaketista. Tietenkin uutta ohjelmaa varten tarvitaan myös opas. Docendo on julkaissut taas kerran pätevän kuvankäsittelyoppaan, joka sopii luettavaksi niin harrastelijoille kuin vanhoillekin photariketuille, jotka haluavat ytimekkään katsauksen päivitettyyn ohjelmaversioon. ... Lue koko vinkki »

Sakari Mäkelä: Seniorin valokuvausopas

Seniorin valokuvausopas on perusteista lähtevä opas valokuvauksen maailmaan, joka kertoo, millainen kamera kannattaa hankkia, miten sillä kuvataan ja mitä kuvilla tehdään. Kirjan kirjoittaja on itse eläkeläinen ja kirjoittanut kirjan seniorit kohderyhmänään, mutta kirja sopii aivan hyvin nuoremmillekin kuvaajille. Tietysti joku Kuvaa asenteella!... Lue koko vinkki »
Valo ja valaisu

Tiina Puputti: Valo ja valaisu : Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä

Valo ja valaisu on opas henkilökuvaukseen. Nimensä mukaisesti sen pääpaino on valossa, mutta pelkän valaisuohjeistuksen lisäksi käsitellään sommittelua ja valokuvailmaisua ylipäätään. Kirja on varsin perinpohjainen selitys aiheesta, eikä sovellu aivan aloittelijoille. Kirjan parasta kohderyhmää ovatkin kokeneet kuvaajat, jotka haluavat syventää ... Lue koko vinkki »

Olli Rinne: Järkkärikuvaajan käsikirja

Jälleen yksi kameraopas. Järkkärikuvaajan käsikirja perustuu aikaisempaan Digijärkkäri – Käyttäjän käsikirja -teokseen vuodelta 2008. Uusittu kirja on mukavan kompakti opas järjestelmäkameroiden maailmaan. Kirjan kohderyhmää ovat uudet järjestelmäkameran omistajat, jotka haluavat oppia paremmiksi kuvaajiksi. Se sopii myös niille, jotka vasta pohtiv... Lue koko vinkki »