Eloonjääneet

Alex Schulman: Eloonjääneet

Olen ollut koukussa alusta asti Alex Schulmanin kirjoihin, koska vaikka ne ovat romaaneja, niin niissä on aina todellisuuspohja. Ei minulle tarvitse kertoa silkkaa faktaa, koska se ei aina ole niin kiinnostavaa. Kun kerrotaan romaanina, se kiehtoo, koska siinä on sellainen ihana ripaus sitä taiteellista näkökulmaa, jolloin tarinasta tulee paljon mi... Lue koko vinkki »

Jussi Nikkilä: Näyttelijä

Tämän kirjan aloitin oikein lukemalla fyysistä kirjaa. Luin ja luin ja olin aika lailla sitä mieltä, että missä se näyttelijä on... Jatkoin sitten lomallani kuuntelemalla äänikirjaa, jonka itse kirjailija, näyttelijä Jussi Nikkilä luki. No niin, miten sitten kävikään. En ihan heti ymmärtänyt, että tarinassa ei olekaan sitä näyttelijän näkökulmaa... Lue koko vinkki »

Mervi Pakkanen: Kanootti

Kanootti kertoo Mutkan perheestä tehdaspaikkakunnalla ja vaikuttaisi siltä, että aika olisi jotain 1960-luvun alkua. Kirja on Mervi Pakkasen esikoisteos. Perheen äiti Liisi on sähäkkä ja aikaansaava, hoitaa kotia, tekee töitä tehtaan kerholla, on kahden lapsen äiti ja Paavon vaimo. Kaikki voisi olla niin hyvin, kuin miltä se ulkopuolisista näytt... Lue koko vinkki »

Martti Paloheimo: Suomalaisen lapsuuden haavat : miten sinua kohdeltiin

Käsiini osui vanha kirja, mutta asia ei vanhene. Lapsuuden traumoja on käsitelty niin monin eri tavoin monissa paikoissa, joskus jopa vitsiksi asti. Tämä ei kuitenkaan ole mikään hauska kirja. Hyvin selkeästi suomalainen psykiatri Martti Paloheimo (1913–2002) kertoo meille aiheesta kotivammaisuus. Suomalaisen lapsuuden haavoja, josta on surullis... Lue koko vinkki »
Lasilinna

Jeannette Walls: Lasilinna

Tästä kirjasta voisi sanoa paljonkin, mutta ainakaan se ei jätä kylmäksi. Jeannette Wallsin tarina ihastuttaa ja vihastuttaa yhtaikaa, se on yksi riipaisevimpia muistelmateoksia, joihin olen koskaan tutustunut. Lasilinna kertoo Rex ja Rose Mary Wallsin perheestä ja heidän odysseiastaan läpi Yhdysvaltojen 1960-­ ja 1970-luvuilla. Perhe on lieväst... Lue koko vinkki »
Sankta Psykon kasvatit

Johan Theorin: Sankta Psykon kasvatit

Palkitun ruotsalaiskirjailijan uutuusteos on vahvasti teemautunut lapsiin, lapsuuden kokemuksiin sekä suljettujen ovien takaiseen elämään. Lasten ja aikuisten suhde on myös erityisesti tapetilla. Sankta Psykon psykiatrisessa sairaalassa asioita tapahtuu eniten katseiden ulkopuolella pimeydessä ja hiljaisuudessa. Päähenkilö Jan Hauger aloittaa uu... Lue koko vinkki »
Pitkä taistelu

Irja Wendisch: Pitkä taistelu : sotilaiden lasten selviytymistarinoita

Pitkä taistelu, sitä se oli. Vaikka sota loppui, taistelu jatkui arjessa. Sota oli jättänyt jälkensä niihin, jotka sen joutuivat kokemaan. Jälki oli niin painava, että se siirtyi vielä seuraavallekin sukupolvelle. Tässä kirjassa muistelevat omaa lapsuuttaan ne, joiden isät olivat olleet sotatantereella. Millaisia olivat ne isät, jotka joutuivat ... Lue koko vinkki »

Tiina Laitila Kälvemark: Kadonnut ranta : novelleja

Kertomuksia lähdöistä ja paluusta. Olemisesta ja jäämisestä. Paikallaan pysymisestä ja pienistä tapahtumista. Uuden suunnan etsimisestä ja ehkä ongelman ratkaisustakin. Kaikkia yhdistää kuitenkin tarinoiden lyhyys sekä yleensä tapahtuminen jossain muualla. Poissa ainakin tyypillisestä suomalaisyhteisöstä. Kaikki tuntuvat kertovansa tarinansa het... Lue koko vinkki »

Karin Ehrnrooth: Vinoon varttunut tyttö

Karin Ehrnrooth on kertonut oman kasvukertomuksensa. Liikuttavan ja koskettavan matkan herkän nuoren tytön matkan lapsuudesta aikuisuuteen. Jokaisella on omat kasvutarinansa, mutta tämä oli jotenkin vaan niin syvälle menevä. Koko ajan se piti otteessaan ja ainakin minun oli siihen jollain lailla paikoittain helppo samaistua. Mielenkiintoiseksi t... Lue koko vinkki »

Ralf Rothmann: Nuorta valoa

Kirja kertoo 1960-luvun Saksassa Ruhrin alueella asuvan 12-vuotiaan Julianin kesästä. Poika joutuu jäämään isän kanssa kotiin, kun perheellä on varaa vain äidin ja pikkusiskon rantalomaan. Isä käy kaivoksessa töissä. Yksinäinen Julian viettää aikaa eläinkerholla ja kohtaa kuljeksiessaan ihmisiä ja uusia, outoja asioita. 15-vuotias Marusha hämmentää... Lue koko vinkki »

Karin Ehrnrooth: Isäni oli nuori sotilas: Adolf Ehrnrooth

Tämä iso ja painava kirja otti ja vei minut mennessään menneeseen. Huolimatta siitä, että se on olevinaan iso, niin se on aika nopeasti luettu. Siis, mikäli haluaa vaan lukea suomeksi tai ruotsiksi. Kirja on kaksikielinen, molemmat kielet kulkevat rinnakkain. Kun lukee vain toisella kielellä ja katselee kuvat, kirja on pian lopussa. Kuvat ovat erin... Lue koko vinkki »
Matkalla ystävän luo

Niels Fredrik Dahl: Matkalla ystävän luo

11-vuotias Vigold on todellakin matkalla ystävän luo. Ystävän, jota ei ehkä ole. Samaan aikaan Vigold vanhempana itsenään tarkastelee vanhaa kasvuympäristöään ja tapahtumia tavallaan ulkopuolisena havannoijana. Entinen Norjan ylpeys, upea kerrostalo, on rähjäinen ja likainen. Itse hän asuu Hullun Kreivin talossa, vastapäätä entistä kotiaan. Seurana... Lue koko vinkki »
Kesän varjot

Bo Carpelan: Kesän varjot

Kesän varjot tuntuu välillä enemmän soljuvalta runoelmalta kuin romaanilta. Se ei ole ollenkaan paha asia, sillä Carpelanin kirjoitustyyli on miellyttävää ja raskaatkin asiat tuntuvat hieman kevenevän. Itse huomasin monessa kohdassa tulkitsevani tekstiä kuin runoa, enkä miettiväni romaanityylisesti, että mitä seuraavaksi tapahtuu. Kirjassa on pa... Lue koko vinkki »

Taina Latvala: Arvostelukappale

Hauska nimi kirjalla. Arvostelukappale, joka aluksi hieman sekoitti minua, siis silloin kun näin kirjan nimen jollain listalla :) Kiinnostuin kuitenkin siksi, että kyseessä oli novellikokoelma, naisen kirjoittamana ja aiheena mies. Novellit ovat raikkaita tarinoita, joissa miehenä on isä tai joku poikaystävä, miesystävä, terapeutti... Novellien ... Lue koko vinkki »