1800-luku

1800-luku oli historiassa suurten imperiumien vallanvaihdon aika. Vuosisadan aikana romahtivat espanjalaisten, portugalilaisten, ranskalaisten, kiinalaisten, suurmogulien ja pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan imperiumit. Nämä romahdukset antoivat tilaa uusille: itselleen paikan raivasivat brittiläinen imperiumi, Venäjän valtakunta, Saksan keisarikunta, Yhdysvallat ja Japanin keisarikunta.

1800-luvulla tiede kehittyi kohisten, lääketieteessä ja luonnontieteissä nähtiin huimia edistysaskelia. Euroopassa alkoi teollinen vallankumous ja koitti rautateiden aika. Maapallon viimeisetkin pimeät alueet kartoitettiin vuosisadan aikana. Briteillä oli imperiumi ja viktoriaaninen aikansa, Yhdysvalloilla Manifest Destiny, Euroopassa Belle Époque, Japanissa Meiji-kausi…

Myös kirjallisuus kukoisti 1800-luvulla. Monia 1800-luvun kirjailijoita luetaan yhä ahkerasti. Kaikille kirjallisuuden ystäville tuttuja nimiä ovat ainakin Fedor Dostojevski, Leo Tolstoi, Charles Dickens, Jane Austen, Mark Twain, Oscar Wilde, Victor Hugo, Jules Verne, Edgar Allan Poe, Ralph Waldo Emerson, Brontën siskokset, Arthur Conan Doyle, Grimmin veljekset, Henrik Ibsen, Henry James, Herman Melville, Friedrich Nietzsche, Marcel Proust, Robert Louis Stevenson, Bram Stoker ja HG Wells.

Ei siis ihme, että Kirjavinkeissä on vinkattu paljon 1800-lukua. Joukossa on sekä aikakauden omaa kirjallisuutta, että myöhempää, muuten vain 1800-luvulle sijoittuvaa kirjallisuutta. Aikakausi on hedelmällinen lähtökohta monenlaisille seikkailuille ja tapahtumille.

Tässä vielä muutamia suosituksia 1800-luvun kirjoista:

  • Boris Akuninin Erast Fandorin -sarjan suomennos on jäänyt harmillisesti kesken, mutta jo suomennetut kirjat ovat mainio valikoima dekkarin eri tyylilajeja edustavia rikostarinoita, jotka sijoittuvat 1800-luvun Venäjälle.
  • E.L. Doctorow’n Marssi marssittaa William Shermania joukkoineen Yhdysvaltojen sisällissodassa. Kiehtova ajankuva.
  • Susanna Clarken Jonathan Strange & Mr Norrell on hienosti maaginen, moneen kertaan palkittu tarina 1800-luvun Britanniasta, jossa perin eriluontoiset maagikot Strange ja Norrell ovat nokikkain.

Kaikki kuukauden avainsanat.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 083 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...