Alzheimerin tauti

Lääketieteen kehityksen siivellä elämme keskimäärin yhä pidempään. Nurjana puolena yhä useampi joutuu kohtaamaan myös pitkän iän mukanaan tuomat sairaudet, joihin ei toistaiseksi ole löydetty parannuskeinoa. Alzheimerin tauti ja siihen liittyvä dementia eivät kosketa vain potilasta itseään, vaan vaikuttavat syvästi myös hänen lähipiiriinsä. Muistisairaus alkaa viattomana unohteluna, johtaa kyvyttömyyteen pärjätä omillaan ja vie lopulta täydelliseen toimintakyvyttömyyteen. Läheisen osa on raskas: seurata vierestä, miten tuttu ihminen katoaa vähitellen tavoittamattomiin.

Kirjavinkeistä löytyy useampikin kirja, joka voi auttaa kohtaamaan tämän taudin, josta ei voi selvitä.

Lisa Genovan Edelleen Alice on neurotieteiden tohtorin kirjoittama romaani menestyvästä tutkijasta, joka sairastuu suhteellisen nuorena tähän hänen uransa rappeuttavaan tautiin. Romaani kuvaa taudin alkuvaihetta, ja miten päähenkilö pohtii elämänsä palasten tärkeysjärjestystä.

Alice LaPlanten Hämärän huoneet kertoo taudista dekkarin muodossa. Päähenkilö on taas menestyvä nainen, joka kamppailee taudin alkuvaiheen oireiden kanssa. Tässä tarinassa muistin temppuilu on erityisen kohtalokasta, sillä päähenkilö ei muista tekemisiään ajalta, jolloin hänen ystävättärensä murhattiin. Hoitajien ja hänen itsensä kirjoittamat päiväkirjamerkinnät dokumentoivat sekä miltä muistisairaus tuntuu sisältä päin, että miltä se näyttää ulos päin.

Hoivakotiin asti ollaan edetty Paco Rocan Ryppyjä-sarjakuvassa ja David Rosan kokoamissa tarinoissa Hoivakodin kissa Oscarista. Hoivakotivaiheessa Alzheimerin taudissa ollaan jo pitkällä, mutta nämä kertomukset antavat potilaille ihmisarvon. Rypyt ovat kaikessa traagisuudessaan jopa hauskoja.

Kaikki kirjavinkit Alzheimerin taudista | Kaikki kuukauden avainsanat

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 087 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...