Cory Doctorow

Cory Doctorow (s. 17.7.1971) on syntyjään kanadalainen science fiction -kirjailija. Doctorow on aktivistivanhempien lapsi, joka on myynyt kirjallisuutta 17-vuotiaasta lähtien ja työskennellyt päätoimisena kirjailijana vuodesta 2006. Doctorow on lisäksi ahkera bloggaaja ja kirjoittaa suosittuun Boing Boing -blogiin.

Doctorow on äänekäs tekijänoikeuskysymyksissä ja on toiminut muun muassa elektronisia kansalaisoikeuksia puolustavassa Electronic Frontier Foundationissa. Doctorow on ankara kopiosuojauksien vastustaja ja toimii sanojensa mukaisesti: Doctorow’n kaikki romaanit ja valtaosa novelleista on vapaasti saatavilla e-kirjamuodossa Creative Commons -lisenssien alaisina. Teoksia löytää muun muassa Doctorow’n kotisivuilta.

Little BrotherDoctorow voitti vuonna 2000 parhaalle uudelle scifi-kirjailijalle myönnettävän John W. Campbell -palkinnon. Doctorow’n teoksista tärkein ja palkituin on nuortenkirja Little Brother, joka on eräänlainen modernisoitu versio Vuonna 1984 -klassikosta.

Doctorow kirjoittaa suurten ideoiden scifiä, joka ei aina täysin kanna kokonaista romaania. Virtuaalisena whuffie-valuuttana mitattavaa arvostusta ja toisten ihmisten suosiota käsittelevä ja tulevaisuuden Disney Worldiin sijoittuva Down and Out in the Magic Kingdom, esimerkiksi, on vallan ovela, mutta ei ehkä ihan täysiverinen romaani. Novellikokoelmat Overclocked ja A Place So Foreign and Eight More ovatkin parempia alustoja Doctorow’n ideoille.

Romaania Someone Comes to Town, Someone Leaves Town on silti pakko suositella, sillä siinä on kenties kummallisin perhe koskaan: isä on vuori, äiti pesukone, veljeksistä yksi on saari, toinen on selvänäkijä, kolmas kuollut (mutta silti riesa) ja loput kolme sisäkkäisiä. Nuortenkirja For the Win on myös hieno moderni AY-liikkeen puolustus.

Cory Doctorow Twitterissä.

Kaikki Cory Doctorow’lta arvostellut kirjat | Kaikki kuukauden kirjailijat.

Cory Doctorow’n kuva: Jonathan Worth

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 973 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...