Neal Stephenson

Neal Town Stephenson (s. 31.10.1959) on vaikeasti kategorisoitava kirjailija. Hänen teoksensa edustavat kuitenkin spekulatiivista fiktiota ja niitä voi luokitella scifiksi, historialliseksi kirjallisuudeksi, kyberpunkiksi ja postkyberpunkiksi. Enimmäkseen ne ovat kuitenkin pitkiä ja polveilevia.

Stephensonin kirjat käsittelevät usein teknologiaa, matematiikkaa, kryptografiaa, rahataloutta ja tieteenhistoriaa, usein trillerin puitteissa.

Snow Crashin kansiStephensonin kirjailijanura alkoi 1984, mutta varsinaisen läpimurtonsa Stephenson teki vuonna 1992 kirjalla Snow Crash. Tämä kyberpunk- tai postkyberpunk-kirja yhdisteli memetiikkaa ja tietokoneviruksia sumerialaisiin myytteihin, laissez-faire-kapitalismiin ja kollektivismiin. Kirja pääsi vuonna 2003 ilmestyneelle Time-lehden 100 parhaan englanninkielisen romaanin listalle.

Seuraava merkkiteos oli Cryptonomicon, yli tuhatsivuinen paketti kryptografian historiaa, salakirjoituksen vaikutuksia toisen maailmansodan tapahtumiin ja näiden tapahtumien heijastumia nykypäivään. Samalla tyylillä jatkoi sitten Baroque Cycle, kolmiosainen ja 2500-sivuinen paketti historiallista jännäriä, jossa keksitään nykyaikaisen rahatalouden perusideat ja jonka päähenkilönä häärää Isaac Newton Lontoon rahapajan johtajana.

REAMDEn kansiTuorein Stephensonin kirjoista on REAMDE, teknotrilleri joka tapahtuu puoliksi T’Rain-nettiroolipelien virtuaalimaailmassa, puoliksi kiitää Kiinasta Kanadaan terroristien perässä. Erittäin nykyaikainen ja ajankohtainen romaani on vauhdikas ja tuo mieleen Stephensonin setänsä kanssa kirjoittaman Interface-teknotrillerin.

Stephenson on myös mukana Mongoliad-projektissa, jossa kirjoitetaan nettiin polveilevaa jatkokertomusta, joka on tarkoitettu luettavaksi pääasiassa puhelinten ja iPadien tapaisilla mobiililaitteilla. Mongoliadia on tekemässä hyvin sekalainen joukko väkeä ja hankkeeseen kuuluu paljon muutakin sisältöä kuin pelkkää tekstiä. Tavoitteena on myös ollut, että fanit osallistuvat Mongoliadin maailman laajentamiseen yhteisöllisesti. Ensimmäinen tarina on saatu päätökseen ja ensimmäinen osa Mongoliadia ilmestyy kirjamuodossa keväällä 2012.

Kaikki Kirjavinkeissä arvostellut Neal Stephensonin kirjat.

Kaikki kuukauden kirjailijat.

(Neal Stephensonin kuva: Bob Lee / Wikimedia Commons.)

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 966 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...