Finlandia Junior 2012: Perin erikoinen muna

Vuoden 2012 Finlandia Juniorin on voittanut Christel Rönns kirjallaan Perin erikoinen muna (Det vidunderliga ägget). Voittajan valitsi Mari Rantasila. Rantasila perusteli valintaansa näin:

Kirjassa on taitava, omaleimainen ja selkeä kuvitus, joka tukee tarinaa hienosti. Piirroksissa on hauskoja yksityiskohtia, jotka sisältävät huumoria ja tuovat hymyn huulille sekä aikuiselle että lapselle. Tarina on sopivan pituinen ja tarpeeksi yksinkertainen ikäryhmää ajatellen. Siinä on kiinnostavat päähenkilöt, joihin on helppo samastua. On virkistävää lukea tarinaa, josta löytyy yhteen hiileen puhaltava perhe. Se toimii yksikkönä sekä tunnetasolla että arjen tapahtumissa. Sadussa liikutaan tutuissa paikoissa ja kerrotaan tavallisista toimista. Vaikka se tapahtuu arkisissa miljöissä, se on silti täynnä mielikuvitusta. Tarinassa käsitellään pienelle lapselle sopivalla tavalla tärkeitä asioita; erilaisuuden hyväksymistä ja luopumisen vaikeutta. Teos viestii, ettei erilaisuus ole pelottavaa tai negatiivista. Kirjan isän sanoin: ”Viktigast är inte VAD det är för ett djur utan HUR det är”. Meidän kaikkien on opittava luopumaan milloin asioista, esineistä, eläimistä tai läheisistä ihmisistä, joskus hyvinkin varhain. Tarina käsittelee tätä vaikeaa aihetta taitavasti välittäen lämpöä ja empatiaa lukijalleen. Vanhempien tehtävä on tarjota lapsille keinoja ymmärtää elämää. Kirjallisuus voi olla tässä hyvänä apuna. Palkinnon saa Christel Rönns kirjastaan Det vidunderliga ägget.

Koko Rantasilan palkintopuhe.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 988 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...