Finlandia Junior 2014: Maresi

MaresiVuoden 2014 Finlandia Junior -palkinnon voitti Maria Turtschaninoff kirjallaan Maresi : Punaisen luostarin kronikoita. Ruotsiksi kirjoitetun teoksen on suomentanut Marja Kyrö.

Voittajan valitsi kuuden ehdokkaan joukosta ohjaaja Johanna Vuoksenmaa. Hän luonnehti palkintopuheessaan teosta näin:

Tämä poikkeuksellisen väkevä fantasiakirja – paitsi kertoo hienoa, viisasta ja jännittävää tarinaansa – myös oikaisee ilahduttavasti fantasiakirjahenkilöiden sukupuolijakaumaa, joka Tolkienin jäljiltä jäi pikkuisen vinoon. Maresi saa minut muistamaan, että tänäkin päivänä maailmassa on paikkoja, joissa kirjoille ei etsitä lukijoita, eikä tietoa jaeta nuorille janoisille mielille. Edelleen ihmisten mahdollisuuksia tietää ja oppia rajoitetaan ja ihmisoikeuksia poljetaan.

Valintalautakunta kuvaili Maresia näin:

Taidokkaasti tarinoitu moniin aisteihin vetoava ja dramaattinen kertomus matriarkaalisesta yhteisöstä, tyttöjen turvapaikasta, jonne on paettu vanhoillisten uskomusten jäykkää ja uhkaavaa maailmankuvaa. Tästä mieleenpainuvasta ja hurjasta jännitysfantasiasta voi löytää yhtymäkohtia nykykulttuurienkin tyttöjen ja naisten todellisuuteen.

Kahden tytön kasvutarinassa on paljon kiehtovia myyttisiä ja rituaalisia aineksia. Tieto ja opiskelu antavat päähenkilölle voimaa ryhtyä muuttamaan maailmaa. Sama tahto tarttuu lukijaankin.

Maresin lisäksi ehdolla olivat Saku Heinäsen Zaida ja lumienkeli, Iiro Küttnerin ja Ville Tietäväisen Puiden tarinoita: puuseppä, Jyri Paretskoin Shell’s Angles ja Kalajoen hiekat, Ulf Starkin ja Linda Bondestamin Min egen lilla liten ja Mila Teräksen ja Karoliina Pertamon Olga Orava ja metsän salaisuus.

Lähteet: YLE, Suomen kirjasäätiö

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 083 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...