Finlandia Junior 2014: Maresi

MaresiVuoden 2014 Finlandia Junior -palkinnon voitti Maria Turtschaninoff kirjallaan Maresi : Punaisen luostarin kronikoita. Ruotsiksi kirjoitetun teoksen on suomentanut Marja Kyrö.

Voittajan valitsi kuuden ehdokkaan joukosta ohjaaja Johanna Vuoksenmaa. Hän luonnehti palkintopuheessaan teosta näin:

Tämä poikkeuksellisen väkevä fantasiakirja – paitsi kertoo hienoa, viisasta ja jännittävää tarinaansa – myös oikaisee ilahduttavasti fantasiakirjahenkilöiden sukupuolijakaumaa, joka Tolkienin jäljiltä jäi pikkuisen vinoon. Maresi saa minut muistamaan, että tänäkin päivänä maailmassa on paikkoja, joissa kirjoille ei etsitä lukijoita, eikä tietoa jaeta nuorille janoisille mielille. Edelleen ihmisten mahdollisuuksia tietää ja oppia rajoitetaan ja ihmisoikeuksia poljetaan.

Valintalautakunta kuvaili Maresia näin:

Taidokkaasti tarinoitu moniin aisteihin vetoava ja dramaattinen kertomus matriarkaalisesta yhteisöstä, tyttöjen turvapaikasta, jonne on paettu vanhoillisten uskomusten jäykkää ja uhkaavaa maailmankuvaa. Tästä mieleenpainuvasta ja hurjasta jännitysfantasiasta voi löytää yhtymäkohtia nykykulttuurienkin tyttöjen ja naisten todellisuuteen.

Kahden tytön kasvutarinassa on paljon kiehtovia myyttisiä ja rituaalisia aineksia. Tieto ja opiskelu antavat päähenkilölle voimaa ryhtyä muuttamaan maailmaa. Sama tahto tarttuu lukijaankin.

Maresin lisäksi ehdolla olivat Saku Heinäsen Zaida ja lumienkeliIiro Küttnerin ja Ville Tietäväisen Puiden tarinoita: puuseppäJyri Paretskoin Shell’s Angles ja Kalajoen hiekatUlf Starkin ja Linda Bondestamin Min egen lilla liten ja Mila Teräksen ja Karoliina Pertamon Olga Orava ja metsän salaisuus.

Lähteet: YLE, Suomen kirjasäätiö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.