Finlandia-palkinnon voittajat 2017

Vuoden 2017 Finlandia-palkinnon voittajat on valittu.

Elisabeth Rehn valitsi Finlandia-palkinnon voittajaksi Juha Hurmeen teoksen Niemi.

Rehn lausui Niemestä juhlapuheessaan näin:

”Sulkiessani kirjan minulla oli hyvä olo, olin oppinut paljon, ihmetellyt, pudistanut päätäni, nauranut usein. Rakkauttani kirjallisuuteen ei urakka sammuttanut – heti päätöksen jälkeen ryntäsin kirjakauppaan etsimään luettavaa!”

Matti Rönkä valitsi Tieto-Finlandian voittajaksi Riitta Kylänpään elämäkertateoksen Pentti Linkola : Ihminen ja legenda.

Rönkä kuvaili teosta puheessaan näin:

Kirjailija häivyttää tässä teoksessa itsensä. Mikään narratiivi, kuvailu ei ole kirjailijan keksimää, vaan muiden sanomaa, kohteen itsensä kertomaa tai muistiinpanemaa. Todellakin kaikkitietävä kertoja, joka ei huuda itse, vaan valikoi ja päästää muut äänet kuuluviin. Samalla – eksaktien faktojen, listojen, piirrosten, lapsen muistojen kautta – kertoja laittaa lukijan tekemään itselleen kuvan kohteesta, erikoisesta ihmisotuksesta. Lukija saa itse kotipsykologina päätellä kuinka lapsuuden kokemukset ja menetykset muovasivat ihmisen. Jyrkän. Ankaran. Kirjoittaja kattaa kaiken tarjolle – ja lukija nauttii ylellisestä puffetista – vaikka suoraan verkosta poimitut kuoreet tai lapion terästä juotu järvivesi eivät maittaisikaan. Mutta on syötäväksi mustikoitakin

Anna Puu valitsi Finlandia Juniorin voittajaksi Sanna Manderin teoksen Avain hukassa.

Ehdokasraati perusteli valintaansa näin:

Riemastuttava löytöretki kerrostaloon ja sen eriskummallisten asukkaiden elämään. Puheenvuoro moniarvoisuuden puolesta ilman normittamista tai valistavaa sävyä. Kuvan ja tekstin yhteispeli on rakennettu taiturillisesti sekä suomeksi että ruotsiksi. Aukeamat herkullisine visuaalisine yksityiskohtineen tuottavat kokonaiselämyksen, jossa kaikki palaset ovat kohdallaan, kirjan ulkomuotoa myöten.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 085 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...