Finlandia-voittajat 2016

Vuoden 2016 Finlandia-palkintojen voittajat on julkistettu.

Baba Lybeck valitsi Finlandian voittajaksi Jukka Viikilän teoksen Akvarelleja Engelin kaupungista. Lybeck kuvaili voittajaa palkintopuheessaan näin: ”Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista on henkeäsalpaavan kaunis timantti. Sen jokainen virke on tarkkaan harkittu ja täynnä latausta. Viikilän kieli soljuu eteenpäin kuin puro. Taidehistoria, Engelin elämänfilosofia ja arkiset huolet punoutuvat vaivatta hallituksi kokonaisuudeksi. Teoksessa yhdistyy kaikki eri taidemuodot: runous, kuvataide, arkkitehtuuri ja musiikki. Yhdessä ne muodostavat Helsingin oman äänen, oman hengen. Teoksellaan Viikilä osoittaa mestarillisella tavalla, että vähemmän on enemmän. Akvarelleja Engelin kaupungista ei ole kertakäyttötavaraa. Siihen on palattava aina uudelleen. Sen viipyilevä tunnelma rauhoittaa lukijaa. Siinä ei ole mitään turhaa, siinä on kaikki.”

Vuokko Hovatta valitsi Finlandia Juniorin voittajaksi Juuli Niemen teoksen Et kävele yksin. Hovatta kuvaili voittajaa näin: ”Juuli Niemen kieli on kaunista ja ajattelu lentää välillä korkealle tarkastelemaan henkilöiden elämää kertojan näkökulmasta. Kirjan elokuvallisuus, tuoksut ja maut hurmaavat lukijan.”

Jörn Donner valitsi Tieto-Finlandian voittajaksi Mari Mannisen teoksen Yhden lapsen kansa. Donner totesi voittajasta lyhyesti näin: ”Sanon sen suoraan, tämä on riipaiseva ja liikuttava kirja.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.