Finnconin ohjelma julkaistu

Tieteis- ja fantasiakulttuuritapahtuma Finncon 2010 järjestetään 16.-18. heinäkuuta Jyväskylän yliopiston päärakennuksella. Ohjelma on nyt julkaistu ja nähtävissä Finnconin kotisivuilla.

Kirjallisuus

Finnconeissa on kirjallisuus ollut aina keskiössä, eikä tänäkään vuonna tehdä perinteestä poikkeusta. Lauantai-iltapäivän aloittaa kunniavieras Pat Cadiganin tähdittämä paneeli ”Cyberpunk roots”, jossa mietitään muun muassa cyberpunkin suhdetta kehittyneeseen nykytekniikkaan. ”Nuortenkirjallisuuden porttiteoria” -paneelissa muun muassa kotimaiset kirjailijat Eija Lappalainen, Ulla Viertola ja kunniavieras Sari Peltoniemi pohtivat nuorten lukijoiden reittejä genren pariin. Ohjelmaa on lisäksi niin reaalifantasiasta, paleofiktiosta kuin vampyyrikirjoistakin.

Kotimainen science fiction 150 vuotta Finncon juhlistaa ohjelmassaan kotimaisen science fictionin merkkivuotta. Tutkija Jari Koponen esitelmöi aiheesta heti sunnuntaina puoliltapäivin. Lisäksi kotimaisen poikien scifikirjallisuuden historiaan päästään tutustumaan sarjakuvataiteilija Petri Hiltusen johdolla. Sunnuntain päättää paneeli ”Kotimaisen genrekirjallisuuden tulevaisuus”, jossa mm. kunniavieraat kirjailija Sari Peltoniemi ja professori emerita Liisa Rantalaiho hahmottelevat suomalaisen scifin yllättävänkin feministisiä tulevaisuudennäkyjä.

Musiikki

Finnconin musiikkiohjelma käsittelee niin oopperaa, rockia kuin filkkejäkin. Lauantain paneelissa ”Ooppera ja fantastinen” pohditaan scifin ja oopperan fanittamisen yhtymäkohtia, ja ”Definitiivinen rock-paneeli” paljastaa rockin salatut genrevivahteet. Filkit eli tuttuihin lauluihin uudelleen sanoitetut fantastiset versiot ovat perinteistä Finnconin toimintaa, ja lauantai-iltana kuullaankin harrastaja Marianna Leikomaan luento aiheesta.

Kuva

Scifiä ja fantasiaa on niin tv-sarjoissa, elokuvissa kuin sarjakuvissakin. Lauantaiaamuna tutkija Katja Kontturi luennoi Don Rosan fantasiasta Aku Ankka -sarjakuvissa. Mukana tapahtumassa ovat toki myös Iron Sky ja Wreckamovie, sekä paljon muuta.

Myytit & Veri

Kotimaisesta kansaperinteestä löytyy uskomusolentoja tutkijoiden huomoitavaksi ja kirjoittajien hyödynnettäväksi. Aiheesta luennoivat folkloristi Merja Leppälahti ja fennougristi Iivari Koutonen. Eikä zombietakaan ole unohdettu, sillä sunnuntaiaamuna kuullaan paneeli ”Zombiet Suomessa”.

Finnconin oheisohjelmassa on lisäksi alan tutkija- ja kirjoittajatapaamisia, palkintojenjakoja, erilaisia työpajoja, mahdollisuus tutustua Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratorioon, elokuvaharrastajien Wreckamovie, miekkailuesityksiä ja vaikka mitä. Lauantai-iltana on luvassa naamiaiset ja vuoden taatusti scifistisimmät bileet.

Finncon 2010 on osallistujille ilmainen tapahtuma, ja se järjestetään apurahojen, mainostulojen ja runsaan vapaaehtoistyön voimin. Päävastuun järjestelyistä kantavat Jyväskylän Science Fiction seura 42 ja Finncon-yhdistys ry. yhteistyössä Jyväskylän Kesän kanssa.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 086 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...