Kirjaviikko 24.2.2017

Kiirastuli

Kirjaviikko on Kirjavinkkien uutiskatsaus viikon kirjallisiin uutisiin. Perjantaisin julkaistava Kirjaviikko kerää viikon tärkeimmät kirjallisuusuutiset yhteen.

Vuoden 2016 bestsellerit

KiirastuliSuomen kustannusyhdistys on julkaissut tiedot vuoden 2016 myydyimmistä kirjoista. Bestseller-listan kärkinimet eivät suuremmin yllätä: ykkösenä oli Ilkka Remeksen Kiirastuli 55 600 kappaleen myynnillä, kakkosena Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan hiihtokirja 47 300 kappaleen myynnillä ja kolmantena Miika Nousiaisen Juurihoito 44 700 kappaleen myynnillä.

Finlandia-voittaja Akvarelleja Engelin kaupungista oli vuoden viidenneksi myydyin kotimainen kirja, edelle kiilasi vielä Jari Tervo Matriarkallaan.

Kotimainen kirjallisuus on suomalaisten kirjanostajien mieleen. Myydyin aikuisten käännöskirja oli Lars Keplerin Playground, joka oli 23 800 kappaleen myynnillään vasta vuoden 11. myydyin aikuisten kirja.

Harry Potter ja kirottu lapsiSe aikuisten kirjoista. Vuoden kirjallinen menestys löytyy kuitenkin lasten- ja nuortenkirjojen puolelta ja on tietysti J. K. Rowlingin, John Tiffanyn ja Jack Thornen Harry Potter ja kirottu lapsi, jota myytiin huikeat 97 600 kappaletta. Myös uusi Tatu ja Patu -kirja Tatu ja Patu etsivinä kävi tavalliseen tapaan mainiosti kaupaksi.

Tietokirjoista kaupaksi kävivät Marie Kondon Konmari – siivouksen elämänmullistava taika ja Mikko Aaltosen Cheek-elämäkerta JHT.

Kaikista tylsin lista löytyy myydyimmistä käännössarjakuvista. Suomi on sitkeästi Disney-maa, sillä 20 parhaan listalla on pelkästään Aku Ankan taskukirjoja. Vuoden kovin oli taskukirja 436 ½, jota edullinen tarjoushinta siivitti yli 50 000 kappaleen myyntiin kun tavanomainen taskari käy kaupaksi noin 25 000 kappaletta.

Ääni- ja sähkökirjojen myynti on yhä varsin pientä. Äänikirjoista parhaiten myi Leena Lehtolaisen Tiikerinsilmä, vain 3 400 kappaletta. Sähkökirjojen ykkönen oli S. J. Watsonin Kun suljen silmäni yli 9 000 kappaleen myynnillä.

Kattavat listat löytyvät Suomen kustannusyhdistyksen nettisivuilta.

Tiiliskivi-palkinto Kirsi Alanivalle

Villa Vietin linnutTiiliskivi-palkinto jaettiin Kirsi Alanivan teokselle Villa Vietin linnut. Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry:n myöntämä palkinto jaetaan vuosittain erinomaiselle teokselle, joka on raadin mielestä jäänyt mediassa liian vähälle huomiolle.

“Raadin mielestä Alanivan kesytön ja lyyrinen romaani on niin kielensä kuin kerrontansa tasolla poikkeuksellisen kypsä ja valmis esikoisteos, joka uudistaa suomalaisen sukupolviromaanin traditiota. Maagisen realismin, gotiikan ja makaaberin genreistä ammentava teos käsittelee tuoreella tavalla äideiltä tyttärille siirtyvää häpeää ja salaisuuksia, jotka vaiettuina uhkaavat tuhota kokonaisen naisten sukupolven. Muistin ja todellisuuden rajapinnoilla liikkuva teos etualaistaa kertomuksen keinona rakentaa eheää identiteettiä.”

Lisätietoja raadin näkemyksistä. Palkinto jaettiin 18.2.2017 pidettyjen Elävän kirjallisuuden festarien yhteydessä.

Tulenkantaja-ehdokkaat julkistettu

Tulenkantaja-palkinnon ehdokkaat on julkistettu. Ehdolla ovat Hanna Weseliuksen Alma!, Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet, Laura Gustafssonin Korpisoturi, Juhani Karilan Omenakrokotillin kuolema, Mikko-Pekka Heikkisen Poromafia ja Leena Parkkisen Säädyllinen ainesosa.

Tulenkantajalla ei palkita vuoden parasta kirjaa, vaan palkintovoittajaksi haetaan mahdollisimman myyvää vientituotetta. Kirjan ja kirjailijan on oltava kokonaispaketti, joka käy kaupaksi maailmalla: sisällön on oltava myyvää ja kirjailijan persoonan myös.

Palkintona on 10 000 euroa, jotka on tarkoitus käyttää kirjan viennin edistämiseen. Voittajan valitsee esiraadin valitsemien ehdokkaiden joukosta pääraati, johon kuuluvat Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen, Kirjallisuuden vientikeskuksen Filin entinen johtaja Leena Majander-Reenpää, Aamulehden kulttuuritoimituksen esimies Markus Määttänen ja päätuomarina kirjailija Antti Tuomainen.

Palkinnon ovat aiemmin voittaneet Seita Vuorelan Karikko (2013), Ville ja Aino Tietäväisen Vain pahaa unta (2014), Anni Kytömäen Kultarinta (2015) ja Iida Rauman Seksistä ja matematiikasta (2016).

Vuoden aforismikirja valittu

Ontto harmaaVuoden aforismikirjaksi 2016 on valittu Olli-Pekka Tennilän Ontto harmaa (Poesia). Palkinnon myöntää Suomen aforismiyhdistys. Voittaja palkittiin kunniakirjalla.

Raati perusteli palkintoa näin: “Ontto harmaa on mietitty ja tiivis kokonaisuus, jonka sisältämät syvyydet haastavat lukijaa ajattelemaan. Viimeistelty ja harkittu tekstien sijoittelu ja runsas visuaalinen puoli tukevat esitettyjen ajatusten äärelle pysähtymistä. Ehjä teos hengittää, ja valkoisiin kohtiin on osattu jättää pohdiskelulle tilaa. Kirja ei tyhjenny yhteen lukukertaan, vaan sen tarjoamiin sanallisiin kuviin ja mantereisiin haluaa palata uudelleen.”

Voittajakirjan lisäksi raati nosti esille viime vuodelta suomalaisen aforistiikan kannalta kaksi merkittävää kulttuuritekoa: Jan Blomstedtin suomentaman Paul Valéryn teoksen Hampaissa (Tampereen aforismiyhdistys) ja Jaakko Anhavan toimittaman Paavo Haavikon aforismikokoelman On hyvä elää ja palella (Teos).

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat nimetty

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat vuodelle 2017 on valittu. Ehdokkaat julkistettiin 23. helmikuuta.

Ehdokkaina ovat:

Tanska

 • Christina Hesselholdt: Vivian. Romaani, Rosinante & Co, 2016.
 • Kirsten Thorup: Erindring om kærligheden. Romaani, Gyldendal, 2016.

Suomi

 • Laura Lindstedt: Oneiron. Romaani, Teos, 2015.
 • Tomas Mikael Bäck: De tysta gatorna. Runokokoelma, Schildts & Söderströms, 2016.

Färsaaret

 • Sissal Kampmann: Sunnudagsland. Runokokoelma, Mentunargrunnur Studentafelagsins, 2016.

Islanti

 • Linda Vilhjálmsdóttir: Frelsi. Runokokoelma, Mál og menning, 2015.
 • Guðmundur Andri Thorsson: Og svo tjöllum við okkur í rallið: bókin um Thor. Muotokuva, JPV, 2015.

Norja

 • Vigdis Hjorth: Arv og miljø. Romaani, Cappelen Damm, 2016.
 • Henrik Nor-Hansen: Termin. En fremstilling av vold i Norge. Romaani, Tiden Norsk Forlag, 2016.

Ruotsi

 • Ann Jäderlund: Djupa, kärlek, ingen. Dikter 1992–2015. Runokokoelma, Albert Bonniers förlag, 2016.
 • Birgitta Lillpers: Anteckningar om hö. Runokokoelma, Wahlström & Widstrand, 2016.

Ahvenanmaa

 • Johanna Boholm: Jag är Ellen. Proosarunokertomus, Schildts & Söderströms, 2016.

Palkinnon voittajaa saadaankin odotella tovi, sillä voittaja julkistetaan palkinnonjakotilaisuudessa Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä 1.11.2017. Lisätietoja Pohjoismaiden neuvoston sivuilta.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 965 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...