Kosmoskynä 2014: Pasi Karppanen

Kosmoskynä-palkinto on Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n jakama kunnianosoitus, joka myönnetään henkilölle tai yhteisölle, jonka on katsottu ansiokkaasti edistäneen kotimaista tieteiskirjallisuutta. Palkinto on luonteeltaan elämäntyöpalkinto, ja se annetaan merkittävästä, suomalaisen scifin aseman parantamiseksi tehdystä työstä.

Yhdistys myönsi palkinnon 12.7.2014 Finncon-tapahtuman yhteydessä turkulaiselle Pasi Karppaselle, joka on tehnyt pitkäjänteistä työtä ruohonjuuritasolla ja vienyt eteenpäin suomalaisen tieteis- ja fantasiakirjoittamisen ilosanomaa erityisesti uusien, alalle tulleiden kirjoittajien parissa.

Pasi Karppanen oli yksi niistä aktiiveista, jotka puhalsivat uuden hengen uupuneeseen Suomen Tieteiskirjoittajien toimintaan 2000-luvun alussa. Hän alkoi aktiivisesti ajaa Kosmoskynän uudistamista ja yhdistyksen toiminnan monipuolista elvyttämistä – jäsentapaamisia, arvostelupalvelua ja kirjoittajarinkejä. Hänen kädenjälkensä näkyy aloitteleville kirjoittajille suunnatun Nova-kirjoituskilpailun perustamisessa sekä sen sisaruskilpailun, 13-17-vuotiaille tarkoitetun Noviisin syntymisessä. Vuonna 1999 Karppanen perusti Kosmoskynä-lehteen Kosminen Colosseum -palstan, joka otti tehtäväkseen arvioida kaikki lehdessä julkistut kotimaiset tieteis- ja fantasianovellit. Karppanen toimitti edelleen Kosmoskynässä pyörivää palstaa päätoimittajakautensa loppuun asti.

Pasi Karppanen ehti tieteiskirjoittajien aktiivina ollessaan toimittaa yli kaksikymmentä Kosmoskynää, osallistua useamman Nova-kirjoituskilpailun ja teemallisen kirjoituskilpailun tuomarointiin ja organisoida monta julkaisujen myyntipöytää eri tapahtumiin. Tärkeänä osana Karppasen työtä ovat olleet kirjallisuutta ja kirjoittamista käsittelevät haastattelut ja artikkelit, sekä yhteistyö muiden eurooppalaisten sf/f -kirjoittajien kanssa. Karppanen on toimittanut mm. teokset Hekuman huipulla (2008), eroottisen sf/f:n antologian ja kotimaisten vaihtoehtohistorioiden antologian Ajan poluilla (2013, yhdessä Laura Ahlstedtin kanssa).

Aktiivisuus ei ole rajoittunut yhteen yhdistykseen, vaan hän on toiminut ja toimii edelleen useissa seuroissa. Hän on ollut yhteyshenkilönä Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajien, Turun Science Fiction Seuran ja Turun Yliopiston tieteiskulttuurikabinetti Tutka ry:n yhteisissä hankkeissa, kuten kirjoituskilpailuissa ja antologioissa. Vuonna 2005 Karppanen perusti Turkuun Varjomafian, jokaviikkoisen scifin ja fantasian harrastajien tapaamisen, joka on onnistunut houkuttelemaan fandomiin ja seuratoimintaan ennen kaikkea nuoria harrastajia ja monia uusia aktiiveja, jotka sitä eivät olisi muuten löytäneet.

Kosmoskynä-palkinnon saajat:

1985: Kari Mäentaka
1987: Tom Ölander
1987: Veikko Rekunen
1988: Jyrki Ijäs
1991: Leena Peltonen
1992: Toni Jerrman
1995: Raimo Nikkonen
1996: Turun Science Fiction -seura
2000: Juhani Hinkkanen
2001: Johanna Sinisalo
2006: Liisa Rantalaiho
2014: Pasi Karppanen

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 086 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...