Tähtifantasia 2014: Bruno Schulzin Kanelipuodit

Vuoden 2014 Tähtifantasia-palkinto jaettiin Finncon-tapahtumassa Bruno Schulzin teokselle Kanelipuodit ja muita kertomuksia. Kirjan on julkaissut suomeksi Basam Books ja suomentanut Tapani Kärkkäinen.

Raati kommentoi teosta muun muassa näin:

Schulzin proosa on sukua 1900-luvun alkupuolella syntyneelle weird fictionille. Tämä fantasian muoto sivuaa myös kauhua ja tieteiskirjallisuutta. Samaan aikaan erilaiset modernistiset liikkeet kuten symbolismi ja surrealismi alkoivat tutkia ihmisen kokemusta hämmentävästi muuttuneessa maailmassa. Schulzin vaikutus onkin nähtävissä monen uuskummaa (new weird) edustavan nykykirjailijan tuotannossa.

Hahmottamalla maailmaa uudella tavalla Bruno Schulz on fantasian ytimessä. Kirjan monikerroksinen sisältö avautuu psykologisille, yhteiskunnallisille ja mystisille tulkinnoille ja kutsuu useisiin lukukertoihin. Tapani Kärkkäisen monta vuotta työstämä suomennos on mestarillinen – teksti soljuu lukijan mielen läpi kuin lähteen vesi.

Lisää perusteluja voit lukea raadin lehdistötiedotteesta.

Lyhytlistalle pääsivät Aloysius Bertrandin Yön KasparEowyn Iveyn LumilapsiC. S. Lewisin Kasvoista kasvoihin ja Catherynne M. Valenten Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.