Tähtifantasia 2016: Shaun Tanin Etäisten esikaupunkien asioita

Vuoden 2016 Tähtifantasia-palkinto jaettiin Finncon-tapahtumassa Shaun Tanin teokselle Etäisten esikaupunkien asioita. Kirjan on julkaissut suomeksi Lasten keskus ja suomentanut Jaana Kapari-Jatta.

Raati kommentoi teosta muun muassa näin:

Tanin tiivis ilmaisu yhdistää novellistiikkaa, runoutta, kuvataidetta ja sarjakuvaa. Kuvat antavat uuden näkökulman tarinaan ja toisinaan kerronta etenee pelkästään kuviensa kautta. Tarinoiden loput jäävät avoimiksi, lukija jää täydentämään aukkoja mielessään ja pohtimaan esitettyjä kysymyksiä.

Tan kiinnittää huomion havaitsemis- ja käsityskykymme rajallisuuteen. Toisesta kulttuurista tuleva vieras voi ihastua asioihin, joita pidämme omassa ympäristössämme itsestäänselvyyksinä. Kokoelma on lohdullista luettavaa: se kertoo että lapsellinen kyky nähdä todellisuus ihmeellisenä voidaan löytää uudelleen. Kun kaduilla alkaa vaeltaa risuista muodostuneita olentoja, ihmiset keskittyvät pitämään niitä pois nurmikoilta sadettimilla. Vailla osoittelevuutta tarinat kertovat, että ihminen ei ole maailmankaikkeuden keskipiste. Luonto on ollut olemassa ennen meitä ja kulkee omaa tietään.

Lisää raadin perusteluja voi lukea lehdistötiedotteesta.

Lyhytlistalle pääsivät: Haruki Murakami: Maailmanloppu ja ihmemaa, Siri Petterson: Odininlapsi, Patrick Rothfuss:Viisaan miehen pelko, Markku Sadelehto: Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.