Tähtivaeltajan novellikilpailun voitto Heli Määtälle

Tähtivaeltajan novellikirjoituskilpailun teemana oli sukupolvialus. Kilpailun ja 400 euroa voitti oululainen Heli Määttä novellillaan Lukantyttäret.

Tuomaristo nimesi myös neljä muuta palkintosijaa: toiseksi tuli Jussi Katajalan (Espoo) Valkoisen kanin tapaus, kolmanneksi Petri Laineen (Helsinki) Lihan sukua, neljänneksi Katri Alatalon (Jyväskylä) Unettomat ja viidenneksi Markus Harjun (Kerava) Karaistu, valaistu.

Voittajanovellien kuvaus:

1. Heli Määttä: Lukantyttäret

Kauniilla kielellä kerrottu tarina, jossa päähenkilö joutuu jättämään rakastettunsa maahan noustessaan itse sukupolvialuksen kyytiin. Lähes pateettisen romanttisena alkava tarina yllättää tyylillisellä täyskäännöksellä ja juonen koukulla. Novelli erottui joukosta ennen kaikkea laadukkaalla kerronnalla ja eheydellä. Kirjoittaja osaa käyttää suomen kieltä kauniisti, mutta tarina on myös rakenteellisesti oivallinen. Kokonaisuudessaan kiitettävän onnistunut novelli kilpailun aiheesta. Selvä voittaja.

2. Jussi Katajala: Valkoisen kanin tapaus

Sherlock Holmesin elintapoja selittävä tarina erottui muista finalisteista sekä tyyliltään että juoneltaan. Notkeasti etenevä juoni
ja Holmesiin liittyvät anekdootit pitivät jännitteen tehokkaasti yllä. Hupaisa tarina etenee vaivattomasti kohti salaperäistä loppuaan.

3. Petri Laine: Lihan sukua

Tämä teksti oli finalistien joukossa oikeastaan ainoa, jossa ihmiset olivat jotain aivan muuta, mihin me olemme tottuneet. Kiehtovan erilainen yhteiskunta on aidosti scifiä. Lihan sukua hyödynsi hienosti matkustajien ja aluksen tiivistä, koko ajan tiivistyvää suhdetta sekä ajan mukanaan tuomaa muutosta. Mielenkiintoinen tarina, joka omaperäisyydessään oli kilpailun ehdotonta kärkeä. Vie sukupolvialus-idean aivan omalle kiertoradalleen.

4. Katri Alatalo: Unettomat

Novellissa on hieno, klaustrofobinen tunnelma, jota halkovat muistot ja takaumat. Mitään turhaa ei selitetä, tunnelma saa ratkaista. Kertomus liikkuu ajassa ja paikassa kiitettävän omintakeisesti. Tarinassa tuodaan myös hienosti esille ajatus avaruuden suuruudesta ja arvoituksellisuudesta.

5. Markus Harju: Karaistu, valaistu

Monielementtinen tarina olisi oikeastaan kaivannut lisää rauhaa ja pituutta. Kertoja hyödyntää tekstissään niin ihmisryhmien, aluksen tilojen, persoonallisuuksien, uskomusten ja selviytymismekanismien eroavaisuuksia. Loppu yllättää, mutta jättää paljon avoimeksi. Kerronta on tiivistä ja vie tarinaa eteenpäin liukkaasti. Klassista sukupolvialus-tematiikkaa sulkeutuneista yhteisöistä ja voimakkaasta uskonnollisuudesta käytetään hyvin. Loppu on kuin suoraan jumalkoneesta, yllättävä ja lopullinen.

Kilpailuun osallistui 49 novellia. Esiraati valitsi finaaliin 9 novellia. Palkinnot jaettiin 16.7.2011 Finncon-Animecon 2011 -tapahtumassa Turussa.

Esiraati kiinnitti huomiota siihen, että kisan teema oli otettu vakavissaan, ja kokonaan ohikirjoitetut tarinat puuttuivat annista
kokonaan. Teemojen tasolla uuden yhteiskunnan perustaminen, uuden uskonnon muodostuminen ja lisääntymisen merkitys korostuivat. Hämmästyttävän harva kirjoittaja oli ottanut kantaa siihen, mitä ihmisille voisi jopa tuhansien matkustusvuosien jälkeen sukupolvialuksessa tapahtua, ja kovaa scifiä oli tarjolla muutenkin harmillisen vähän. Tuomaristo toivoi kisaan yllättäviä näkökulmia ja käsittelytapoja, mm. teksteissä olisi voitu käsitellä muitakin elämänmuotoja kuin ihmisiä.

Tähtivaeltaja-novellikilpailun järjestivät Tähtivaeltaja ja Helsingin Science Fiction Seura. Esiraadissa olivat tutkija Irma Hirsjärvi ja kirjailija Anne Leinonen. Tuomaristossa olivat Tähtivaeltajan päätoimittaja Toni Jerrman, toimittaja Jukka Halme ja kirjailija Tiina Raevaara.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 083 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...