Tieto-Finlandia 2014: Pohjolan leijona, Kustaa II Adolf ja Suomi 1611-1632

Vuoden 2014 Tieto-Finlandia-palkinto myönnettiin Mirkka Lappalaisen teokselle Pohjolan leijona, Kustaa II Adolf ja Suomi 1611-1632. Palkinnon valitsi ehdokaslistalta dosentti Heikki Hellman.

Hellman kuvasi voittajateosta näin:

Filosofian tohtori, dosentti Mirkka Lappalainen on onnistunut kirjoittamaan 1600-luvun alkuvuosista tenhoavan lukuelämyksen, joka vastaa täydellisesti Tieto-Finlandian sääntöjen vaatimuksiin: Pohjolan leijona on kerronnaltaan poikkeuksellisen taidokas tietokirja. Tekijä käyttää erinomaisen taitavasti sekä aiempaa kirjallisuutta että lukuisia niin alkuperäis- kuin painettuja lähteitä. Elämän makua tuovat esimerkiksi valituskäräjien monet herkulliset tapaukset. Samalla kyse on enemmästä kuin hyvästä tarinasta. Lappalainen onnistuu näyttämään, kuinka Kustaa II Adolfin aikana paitsi Ruotsiin myös sen itäiseen takamaahan alkoi muodostua järjestäytynyt yhteiskunta virkakoneistoineen, byrokratia, kuinka lainsäädäntö korvasi aateliston ja kirkon mielivallan ja kuinka Suomi vasta silloin sai roolinsa Ruotsin osana. Pohjolan leijona on tietokirja, joka imaisee mukaansa ja auttaa ymmärtämään, mistä olemme tulleet ja keitä olemme.

Valintalautakunta perusteli Pohjolan leijonan valintaa näin:

Kustaa II Adolf tunnetaan uskonsoturina, mutta Mirkka Lappalainen pureutuu hänen valtakautensa vaikutuksiin Suomeen. Pohjolan legendaarisimman kuninkaan ja hänen oikean kätensä Oxenstiernan hallinnon takaa löytyy luterilaisen fanatismin sijasta raadollinen reaalipolitiikka. Vallananastajan poikana ja pojanpoikana katolisuudessa häntä ei niinkään karsastanut usko kuin oman vallan menetyksen pelko. Se johti tehokasta hallintoa rakennettaessa Suomen entistä tiukempaan kytkemiseen emämaahan. Lappalainen houkuttelee lukijansa tuon ajan vallankäyttöön dekkarimaisella otteella.

Ehdolla olivat lisäksi Minna Maijalan Herkkä, hellä, hehkuvainen Minna Canth, Hanna Nikkasen ja Antti Järven Karanteeni. Kuinka aids saapui Suomeen, Pekka Nykäsen ja Merina Salmisen Operaatio Elop, Aila Ruohon ja Vuokko Ilolan Usko, toivo ja raskaus. Vanhoillislestadiolaista perhe-elämää ja Samuli Tiikkajan Tulisaarna. Einojuhani Rautavaaran elämä ja teokset.

Lähteet: Kirjasäätiö.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 083 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...