Leif GW Persson: Toinen aika, toinen elämä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vuonna 1975 joukko nuoria saksalaisterroristeja valtasi Tukholmassa Länsi-Saksan suurlähetystön. Välikohtaus päättyi parin panttivangin surmaamiseen sekä räjähdykseen. Vuonna 1989 ilmeisen epämiellyttävä tilastokeskuksen työntekijä puukotetaan kotonaan hengiltä. Poliisitutkinnan johtoon asetetaan ääliömäinen Evert Bäckström, joka urautuu murhatutkimuksissaan kaikkien muiden mielestä ilmeisille sivuraiteille heti alkuunsa. Vuonna 1999 Lars Martin Johansson nimitetään turvallisuuspoliisin päälliköksi. Hän huomaa yhteyden suurlähetystön ja selvittämättömän murhan välillä.

Leif GW Perssonin poliisiromaanit ovat aina aiheiltaan laajoja, ja myös Toinen aika, toinen elämä pyrkii haukkaamaan melkoisen kappaleen ruotsalaista lähimenneisyyttä. Persson kertoo ensisijaisesti tutkinnasta — ei niinkään tutkivista tai tutkittavana olevista henkilöistä. Tälläkin kerralla tutkimukset etenevät vaivalloisesti, kun niiden tekijät ovat joko liian kiireisiä keskittymään tutkimukseen tai yksinkertaisesti täysin hakoteillä ja arvausten varassa. Henkilöhahmoja on paljon, eikä varsinaista yhtä päähenkilöä kertomukselle ole. Persson kuvaa kuitenkin oivallisesti itse poliisiorganisaatiota, sen asenneilmapiiriä, valtasuhteita ja niin sisäisiä kuin ulkoisiakin vaikuttimia ja jännitteitä.

Toinen aika, toinen elämä on selvästi eheämpi kokonaisuus kuin aiemmin vinkkaamani Kesän kaipuusta hyiseen viimaan. Persson kirjoittaa paitsi poliiseista myös koko ruotsalaisesta yhteiskunnasta suorasukaisesti ja kantaaottavasti.

Toinen aika, toinen elämä voitti Ruotsin dekkariakatemian palkinnon vuoden 2003 parhaana rikosromaanina, joten sitä kelpaa kyllä vinkata.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 868 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...