Nimesi on Marjatta

Sirpa Kyyrönen: Nimesi on Marjatta

Sirpa Kyyrönen on tähän asti lukemani perusteella ollut luotettava, hyvä runoilija, eikä Nimesi on Marjatta tätä käsitystä horjuta. Einari Vuorela -palkinnolla vuonna 2023 palkittu kokoelma käsittelee halua ja lisääntymistä, biologiaa ja mytologiaa. Sekoitus on kiehtova ja kokonaisuus houkutteleva. Nimesi on Marjatta on tietysti heti viittaus Ka... Lue koko vinkki »
Enkelin nyrkki

Jukka Behm: Enkelin nyrkki

Jos ja kun luki viime vuonna kirjan Ihmepoika Leon, niin nyt sille on jatkoa. Jos ei lukenut, niin ei haittaa, sillä Enkelin nyrkki on itsenäinen jatko. Ihmepoika Leon oli lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana (2023) ja voitti sitten Topeliuspalkinnon. Leon Brown jatkaa toista kautta Hammersmith Unitedin akatemiassa. Lajinahan on... Lue koko vinkki »
Kävelymusiikkia

Eeva-Liisa Manner: Kävelymusiikkia : Proosateokset

Eeva-Liisa Manner oli tärkeimpiä suomalaisia runoilijoita, todellinen mestari. Hän kirjoitti myös proosaa. Manneriin erikoistunut Tuula Hökkä on toimittanut Mannerin proosateoksista Kävelymusiikkia-kirjan, johon on koottu Mannerin kolme romaania, novellikokoelmat ja lisäksi nipun lehdissä julkaistuja novelleja. Prosaistina Manner ei ollut järin pit... Lue koko vinkki »
Päivä

Laura Tressel: Päivä

Päivä on jo nimeltään viittaus Leevi Lehdon samannimiseen teokseen ja perusideakin on sama. Lehdon teoksessa otettiin STT:n yhden päivän uutisvirta ja laitettiin lauseet aakkosjärjestykseen (Lehdon taustalla häilyy Kenneth Goldsmithin Day, jossa kirjoitettiin kirjaksi yhden päivän The New York Times alusta loppuun). Laura Tressel tekee saman muisti... Lue koko vinkki »
Yhdellä meistä on kokemus epäasiallisesta kohtelusta

Irene Kajo: Yhdellä meistä on kokemus epäasiallisesta kohtelusta

Iso säätiö antaa monivuotisen rahoituksen teatteria, kuvataidetta ja kirjallisuutta yhdistelevälle hankkeelle, jossa kirjan kertoja on mukana. Ruumiillisuutta käsittelevään työryhmään otetaan mukaan H, taiteilija, joka vaikuttaa aiheen asiantuntijalta. Kertoja alkaa ystävänsä ja H:n kanssa työstää taidetta, mutta pian taiteellinen työ saa seksuaali... Lue koko vinkki »
Lupaus

Friedrich Dürrenmatt: Lupaus

Kun lapsi murhataan raa'asti partaveitsellä, haluaa poliisi saada tekijän nopeasti vastuuseen. Epäilty löydetään ja ennen kuin väkijoukko ehtii lynkata hänet, hän tunnustaa tekonsa ja hirttää itsensä. Se siitä? Kantoninpoliisin yliluutnantin Matthäin piti olla jo siirtymässä urallaan eteenpäon, mutta tämä juttu ja surmatun tytön vanhemmille annettu... Lue koko vinkki »
Valonhetki

Olli Sinivaara: Valonhetki

Olli Sinivaara on näitä runoilijoita, joihin tutustuin Tanssiva karhu -projektini myötä – Puut oli ensimmäinen voittaja sen jälkeen, kun luin kaikki siihen mennessä palkitut. Erinomainen kokoelma jätti halun tutustua Sinivaaran tuotantoon tarkemmin ja nyt kirjastotarjonnan satunnaistekijä toi lopulta luettavakseni Valonhetki-kokoelman vuodelta 2009... Lue koko vinkki »
Suomaat

Tuomas Myllylä ja Sari Sariola: Suomaat

Suomaat alkaa jämäkästi. Edessä seisoo synkkä englantilainen kartano ja sinne on tulossa palvelupestiin Aisling, jolla alkaa olla vaihtoehdot lopussa. Mitä nuorelle naiselle on aikaisemmin tarkalleen ottaen tapahtunut jää paljastamatta, mutta tunnetusti 1800-luvun Irlannin historia ei ollut hilpeää aikaa, eikä irlantilaisten siirtotyöläisten osa ol... Lue koko vinkki »
Se pikkuinen Lotta

Astrid Lindgren: Se pikkuinen Lotta

Se pikkuinen Lotta on toinen Astrid Lindgrenin Lotta-tytöstä kertova kirja ja alun perin vuodelta 1961. Lotta on Nykäsen perheen kuopus, vallaton ja suunnattoman itsepäinen, lapsi jota ei ihan heti uskoisi vasta viisivuotiaaksi. Ainakaan tällä kertaa, kun Lotta päättää muuttaa omilleen. Yhtenä aamuna Lotta herää kiukkuisena. Vaikka kiukku oikeas... Lue koko vinkki »
Unohdettujen muistojen valokuvaamo

Sanaka Hiiragi: Unohdettujen muistojen valokuvaamo

Mitä on elämän jälkeen? Yhden vastauksen siihen antaa Unohdettujen muistojen valokuvaamo, jossa ihmiset päätyvät kuoltuaan pieneen valokuvaamoon. Siellä heitä odottaa yksi valokuva jokaisesta eletystä päivästä. Niistä on tarkoitus valita yksi jokaista elettyä vuotta kohden ja näistä kuvista valokuvaamon pitäjä herra Hirasaka kokoaa sitten kuvalyhdy... Lue koko vinkki »
Ai niin, minä olen muuten Lee

Jani Ikonen ja Eveliina Talvitie: Ai niin, minä olen muuten Lee

Onpa hyvä, että on Lastenkirjainstituutin Punni-palkinto! Olisi mennyt tämäkin kirja aivan ohi silmien, jollei se olisi voittanut Punnia. Paljon aikuisille kirjoittaneen Eveliina Talvitien esikoislastenkirja on Jani Ikosen kuvittama kertomus Leestä, joka asuu yhdessä isänsä kanssa.  Leellä on monenlaisia erityisvoimia ja hän pärjää aivan hyvin y... Lue koko vinkki »
Tessa, eli kuinka veret seisautetaan

Terhi Tarkiainen: Tessa, eli kuinka veret seisautetaan

Olen tutustunut useampaan Terhi Tarkiaisen kirjaan ja joka kerran olen aina yhtä hämmästynyt siitä, kuka kirjoittaja on ja miten niin se voi sijoittaa tapahtumat vaikka minne ja mihin aikaan? Kuten 1700-luvulle ja ihan muualle kuin Suomeen. Meni tosi kauan, että sain yhdistettyä Lappeenrannasta kotoisin olevan kirjailijan kertomaan 1750-luvun Skotl... Lue koko vinkki »
Ohimarssi

Olli Sarpo: Ohimarssi : mikään ei ole koskaan ollut ennallaan

Luin tätä kirjaa hitaasti ja hartaudella, sillä vaikka kirjan sivujen määrä on suhteellisen pieni, niin sisältö on monin tavoin vaativaa ja koskettavaa. Taustalla on Beethovenin Pastoraalisinfonia ja kirjassa onkin ne viisi osaa, joista yksi osa on myrsky, johon sisältyy paljon, muun muassa Estonian uppoaminen. Ohimarssin tarinassa on keski-i... Lue koko vinkki »
Espanjalainen alkusoitto

Terhi Kontio: Espanjalainen alkusoitto

Melkein täysikuu tuijotteli yläviistosta, ja kirkas tähtitaivas loi satumaisen kaaren heidän ylleen. He eivät sanoneet sanaakaan, tuijottivat vain toisiaan ja hymyilivät. Javier otti Ninniä käsistä kiinni. - Olet tavattoman kaunis nainen. Onhan se semmoista äitelää läyryämistä, kieltämättä, tuo puhe ja meininki, kun kaksi ihmistä kohtaa, ihastu... Lue koko vinkki »
Lysis

Lysis

Poesiavihkot-sarjassa julkaistu Lysis on anonyymi teos, ehkä filosofinen essee.. Se kysyy takakannessaan, miksi kukaan haluaisi oikeutta. Kysymys tuntuu ensialkuun omituiselta: eikö oikeus ole perusasia? Eivätkö kaikki lopulta halua oikeudenmukaisuutta? Teos jakautuu kolmeen osaan. ”Nuori Alkibiades” aloittaa lapsuudesta ja Freudin kyvyttömyydes... Lue koko vinkki »
Minä olen monta

John Irving: Minä olen monta

Kuinka kuvailla muutamalla sanalla pääkäänteet John Irvingin romaanista Minä olen monta, siinäpä kysymys! Kokonaisia elämiä nousuineen ja laskuineen sisältävä tiiliskivi on vaikea selittää kattavasti. Kyse on kuitenkin Billystä, eli kirjailija William Marshall Abbotista, joka ponnistaa vermontilaisesta pikkukaupungista maailmalle – vain palata... Lue koko vinkki »
Korvaushoito

Hanna-Riikka Kuisma: Korvaushoito

Jos hän uskoisi Jumalaan, hän kiittäisi tästä lääkkestä, joka on antanut vapauden ensin kielen alle laitettavien resoriblettien, sitten filmeiksi sanottujen kalvojen sulattelusta. Kiitos irtoaa lääkkeen keksijöille myös siitä, ettei missään tarvitse enää hengata joka helvetin päivä, pahimmillaan viikonloppuisinkin. Kirjailija, taidekriitikko ja... Lue koko vinkki »
Los Angeles -esseet

Aino Frilander: Los Angeles -esseet

Los Angeles on kaupunkina monin tavoin mielenkiintoinen. Se on Kalifornian ytimessä oleva laajalle levittäytyvä enimmäkseen matala kaupunki monine erilaisine kaupunginosineen, Hollywoodin elokuvateollisuus, hullua liikennettä, maanjäristyksiä ja vaikka mitä. Jokaisella lienee Los Angelesista joku käsitys, vaikka siellä ei olisi koskaan käynyt. K... Lue koko vinkki »