Taustaa

Kirjavinkit on hyvien kirjojen esittelemiseen keskittynyt sivusto. Jokainen täällä esitellyistä yli 10 000 kirjasta on sellainen, jota suosittelemme luettavaksi. Maailmassa on niin paljon hyviä kirjoja, ettei huonoille kannata antaa tilaa ja aikaa. Kirjavinkkien avulla on toivottavasti helpompaa selvitä kirjastojen ja kirjakauppojen laajojen valikoimien äärellä.

Esiteltäviä kirjoja ei ole suotta rajattu: esittelemme uutta ja vanhaa, kauno­kirjallisuutta ja tietokirjallisuutta, kotimaista ja ulkomaista, suomeksi ja muilla kielillä. Vinkkaajien omat mieltymykset määrittelevät valikoimia eniten. Suosikkiaiheitamme ovat dekkarit, historia, jännärit, rakkaustarinat, fantasia, muistelmat ja psykologiset romaanit. Olemme myös lukeneet valtavasti lastenkirjoja, nuortenkirjoja, sarjakuvaa ja tuhansia tietokirjoja.

Luetuimpien kirjavinkkausten listan löydät täältä.

Kirjavinkkejä julkaisee Painava sana oy. Kirjavinkkien päätoimittajana toimii tamperelainen yrittäjä ja tietokirjailija Mikko Saari. Kirjavinkkien muut kirjoittajat ovat sekalaista seurakuntaa, joita yhdistää kiinnostus hyviä kirjoja kohtaan. Vinkkaajien kokoonpano on vaihdellut vuosien varrella. Uusia kirjoittajia otetaan mieluusti mukaan talkoisiin. Kirjavinkkejä kirjoitetaan harrastusmielessä rakkaudesta kirjoihin.

Kirjavinkkien toimitussihteerinä toimii Johanna Mäntynen.

Tilaa Kirjavinkit

Kirjavinkkejä voi seurata sivuille vierailemisen lisäksi nopeammin Telegramissa, jossa Kirjavinkkien Telegram-kanavalle ilmestyy aina välittömästi tieto uusista vinkeistä. Lisäksi meillä on maanantaiaamuisin ilmestyvä uutiskirje, josta löydät kaikki edellisen viikon kirja-arviot.

Arvostelukappaleet ja yhteystiedot

Meille saa tarjota arvostelukappaleita. Avustajamme valitsevat itse mitä lukevat ja ovat usein varsin täystyöllistettyjä, eli varaudu siihen, että tarjoamallesi kirjalle ei löydy ottajaa. Silloin tällöin kuitenkin tärppää, eli aina kannattaa kokeilla. Yhteyttä voi ottaa sähköpostitse osoitteeseen mikko@kirjavinkit.fi.

Älä lähetä meille kirjoja kysymättä. Useimmat pyytämättä lähetyt kirjat jäävät lukematta. Säästä mieluummin vaivaasi, rahojasi ja luonnonvaroja ja kysy ensin. Saat silloin myös suoraan oikean osoitteen, jonne kirja halutaan.

Lukijamäärä

Vuonna 2020 Kirjavinkeillä oli noin 710 000 lukijaa ja noin 2 miljoonaa sivulatausta.

Haluatko Kirjavinkkien toimitukseen?

Kirjavinkkien toimitukseen mahtuu mukaan. Erityisesti kaipaisimme joukkoon nuorempia, alle 30-vuotiaita kirjoittajia. Muutenkin olemme kiinnostuneita, mikäli arvioisit sellaisia kirjoja, jotka ovat jollain tapaa aliedustettuja Kirjavinkeissä tällä hetkellä. Esimerkiksi romanttisen viihdekirjallisuuden ja sotakirjojen lukijoita joukostamme ei löydy, ja uusia tietokirjoja, dekkareita, lastenkirjoja ja nuortenkirjoja jää joka vuosi paljon lukematta.

Kirjavinkkien kirjoittajilta edellytetään seuraavia ominaisuuksia:

  • Pitkäjänteisyys. Et katoa muutaman arvostelun kirjoitettuasi.
  • Hyvä kirjoitustaito. Kirjoittamasi teksti antaa fiksun vaikutelman: siinä on asiaa, mutta ei kirjoitusvirheitä.

Jos Kirjavinkkien avustaminen kiinnostaa, lue uuden avustajan ohjeet.

Yhteistyökumppaniksi?

Kirjakauppoihin johtavat linkkimme ovat pääasiassa affiliate-linkkejä, mutta teemme mielellämme kiinnostavien tahojen kanssa yhteistyötä myös ilman affiliate-ohjelmia.

Kaupallisen yhteistyön suhteen yhteyttä voi ottaa osoitteeseen mikko@kirjavinkit.fi, mutta linkkejä emme myy emmekä mainosartikkeleita julkaise.

Tekijänoikeudet

Muistathan, että Kirjavinkkien tekijänoikeudet kuuluvat kirjoittajille. Sivuilla julkaistua materiaalia saa siteerata ja arvosteluihin linkittäminen on suorastaan toivottavaa, mutta erityisesti aineiston käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin on kiellettyä ilman lupaa.

Kustantajilla ja kirjailijoilla on kuitenkin lupa lainata Kirjavinkkien arvosteluja kirjoistaan, jos lähde mainitaan. Internet-sivuille lainattaessa toivomme linkkiä alkuperäiseen arvosteluun.

Kirjavinkkien historiaa

Kirjavinkit perustettiin huhtikuussa 2002, eli kirjoja on esitelty yli 20 vuoden ajan. Alunperin Kirjavinkit toimi itse ohjelmoidun tietokannan avulla Melankolia.net:ssä. Muutaman vuoden jälkeen kotitekoinen tietokanta kävi ominaisuuksiltaan rajoittuneeksi ja Kirjavinkit siirrettiin käyttämään Movable Type -blogiohjelmistoa.

Toukokuussa 2008 Kirjavinkit sai pitkään kaipaamansa oman domainin. Kirjavinkit.net avattiin yleisölle kesäkuussa 2008. Neljännen ulkoasuversion (Movable Typen aikana Kirjavinkkien ulkoasu päivitettiin kertaalleen) taustalla sykkii uusi WordPress-blogiohjelmisto. Maaliskuussa 2009 osoitteeksi vaihtui Kirjavinkit.fi. Elokuussa 2009 Kirjavinkit sai uuden, uljaan ulkoasun.

Viimeisin ulkoasuremontti tehtiin tammikuussa 2017.

Tutustu myös muihin sivuihimme

Kirjavinkkien taustavoimilla on näppinsä pelissä myös muilla sivuilla. Samaan konserniin kuuluvat peliaiheiset Lautapeliopas, Mahjong-opas ja Korttipeliopas.

Kiitokset

Sivuston teema on Sanse, jonka on kehittänyt Sami Keijonen.

Sivuston ikoneita ovat tehneet Freepik ja Mavadee / Flaticon (CC 3.0 BY).