Fingerpori 18 -kirjan kannessa on tummanvioletilla taustalla Kosti-enon pää, eli mies, jolla on iso harmaa parta, pitkä nenä ja lakki päässä.

Pertti Jarla: Fingerpori 18

Fingerpori on varmaankin Suomen tunnetuin sarjakuva, joten se ei hirveästi esittelyjä kaipaa. 2007 vuodesta lähtien ilmestynyt sarjakuvastrippimuotoista sarjakuvaa on julkaistu lukuisissa eri muodossa ja erilaisina teemakirjoina. Fingerpori 18 kuuluu vuosi-albumeihin, johon on koostettu vuoden parhaat stripit yksiin kansiin. Fingerpori on vaihto... Lue koko vinkki »
The Fade Out -sarjakuvan kannessa on valkoisella taustalla ihmishahmoja. Taustalla on Hollywoodland-kyltti ja isoimpana vaaleatukkaisen naisen kasvot. Etualalla on hattupäinen mies osoittamassa pistoolilla kohti lukijaa.

Ed Brubaker ja Sean Phillips: The Fade Out

Näyttelijätär Valeria Sommers on nouseva nimi Hollywoodissa, kunnes hänet löydetään kuristettuna. Studiolle tilanne on kiusallinen, elokuvan tähti on kuollut yhtäkkiä kesken kuvausten. Tilanne on kiusallinen myös käsikirjoittaja Charlie Parishille, joka herää muistinsa menettäneenä Sommersin ruumiin läheltä. Tilanne siivotaan lavastamalla Sommersin... Lue koko vinkki »
Revenge of the Librarians -kirjan kannessa on kuusi tikku-ukkohahmoa marssimassa jonossa: ensimmäinen kantaa lippua, jossa lukee kirjan nimi, kahdella on kädessään soihtu, kahdella kirjapino ja yksi työntää kirjastonhoitajan kirjakärryä.

Tom Gauld: Revenge of the Librarians

Tom Gauld on tiede- ja kirjallisuusaiheisiin erikoistunut sarjakuvataiteilija, jonka sarjakuvia ja kuvituksia on julkaistu muun muassa The Guardianissa, The New Yorkerissa ja New Scientistissa. Kirjastonhoitajien kosto on Gauldin tuorein kokoelma ja sisältää The Guardianissa ilmestyneitä kirjallisuusaiheisia sarjakuvastrippejä. Taiteilijana Gaul... Lue koko vinkki »
The Road -sarjakuvan kannessa on mustavalkoisia kallioita ja vesiputous. Ympärillä on romua ja raunioita ja keskellä kulkee isä ja poika.

Manu Larcenet ja Cormac McCarthy: The Road

Cormac McCarthyn The Road, suomeksi Tie, on päässyt asemaan, jossa sitä voi pitää jopa modernina klassikkona. Kirja julkaistiin vuonna 2006, ja se voitti seuraavana vuonna kaunokirjallisuuden Pulitzer-palkinnon Vuonna 2009 siitä tehtiin myös erittäin onnistunut elokuvasovitus, jossa pääroolia näytteli Viggo Mortensen. Nyt on sarjakuvasovituksen vuo... Lue koko vinkki »
Kivinen faarao -kirjan kannessa on Russ Manningin piirtämiä Tarzan-sarjakuvaruutuja. Isoimmassa kuvassa Tarzan ja Korak etenevät viidakossa valmiina toimintaan.

Edgar Rice Burroughs ja Russ Manning: Tarzan : Kivinen faarao

Uusia käännössarjakuvia julkaistaan Suomessa vähän. Sen sijaan vanhoja uudelleenjulkaistuja klassikkosarjakuvia julkaistaan varsin kiitettävästi. Yksi tällainen on Edgar Rice Burroughsin Tarzaniin perustuva sarjakuvasarja. Kivinen faarao on toinen suomalainen kokoelma sarjassa ja sen on kirjoittanut ja kuvittanut Russ Manning. Kivinen faarao sis... Lue koko vinkki »
Djuna-kirjan kannessa on pelkistetty kaupunkinäkymä, jossa talojen väliin piirtyy Djuna Barnesin siluetti, josta erottuu vain punaiset hiukset.

Jon Macy: Djuna : The Extraordinary Life of Djuna Barnes

Amerikkalainen kirjailija ja runoilija Djuna Barnes (1892–1982) tunnetaan yhtenä tärkeimmistä 1900-luvun alun kokeellisista kirjailijoista. Hänen tunnetuin teoksensa Nightwood on yksi ensimmäisistä merkittävistä romaaneista, joissa kuvataan avoimesti samaa sukupuolta olevien suhteita. Seksuaalisuus, identiteetti ja sukupuoli olivat ylipäätään Barne... Lue koko vinkki »
Kamala luonto : Pää jäässä -kirjan kannessa on sarjakuvan Ilves, Kärppä ja Kettu kulkemassa metsässä kovan lumimyräkän keskellä. Ilves ja Kärppä ovat kauhistuneita, Kettu näyttää riemastuneelta.

Marja Lappalainen ja Jarkko Vehniäinen: Kamala luonto : Pää jäässä

Kamala luonto on yksi Suomen tiheimmin ilmestyvistä sarjakuvista. Sitä ilmestyy useammassa formaatissa ja sarja on tehnyt uusia aluevaltauksia muun muassa lastenkirjoissa. Kamala luonto on strippimuotoinen sarjakuva joukosta hyvin persoonallisia metsäneläimiä. Sarjan keskushahmoina toimivat Ilves ja Kärppä, jotka pohtivat vähemmän syvällisiä jän... Lue koko vinkki »
Tyttö ja korppi -sarjakuvan synkässä kannessa on tyttö pimeässä kasvillisuuden keskellä, takanaan iso valkoinen kuu tai muu iso valopallo. Kansi on muuten mustavalkoinen, mutta tytöllä on yllään turkoosi siipipuku. Taivaalla lentää korppi.

Anne Muhonen: Tyttö ja korppi

Anne Muhonen on suomalaisen lastensarjakuvan mestareita. Tummasävyinen fantasia Tyttö ja korppi edustaa Muhosen tuotannossa kuitenkin jotain uutta ja hieman erilaista. Nuori Ellen näyttää elävän päällisin puolin herttaisen tavanomaista arkea, mutta pian lukijan huomio kiinnittyy kummallisiin yksityiskohtiin. Ensinnäkin Ellenillä on sieluneläin,... Lue koko vinkki »
Adieu Birkenau -sarjakuvan kannessa on piirretty sumuun katoavaan keskitysleirin porttiin johtavat junaraiteet. Raiteita pitkin kävelee vanha nainen pois keskitysleiriltä. Hänen vierellään on haamumainen hahmo, oletettavasti sama nainen nuorena keskitysleirivankina, hiukset kynittyinä ja rähjäisissä vaatteissa.

Cesc, Efa, Ginette Kolinka ja muut: Adieu Birkenau

Viha on ensimmäinen askel kohti Auschwitzia.Sen sanon oppilaille ympäri Ranskaa joka päivä, kun kerron mitä olen todistanut. - Ginette Kolinka Huhtikuussa 1944 19-vuotias Ginette Kolinka saapui Auschwitz II-Birkenau keskitysleirille. Kokemuksistaan hän ei kertonut vuosikymmeniin ennen kuin Steven Spielbergin perustama Shoah-säätiö haastatte... Lue koko vinkki »
Ruusun nimi : osa 1 -sarjakuvan kansikuva. Piirroskuvassa vanha munkki on kirjoituspöydän ääressä muistelemassa ja taustalla näkyy luostari, munkkeja ja keskiaikaisen käsikirjoituksen koristekuvia.

Umberto Eco ja Milo Manara: Ruusun nimi : osa 1

Italialainen sarjakuvantekijä Milo Manara tunnetaan parhaiten eroottisista sarjakuvistaan. Hän on kuitenkin tehnyt myös muutakin, esimerkiksi sarjakuvaversion Caravaggion elämästä. Tämän sarjakuvan taustalla on Ruusun nimi, Umberto Econ historiallinen rikosromaani. Manaran sarjakuvaversio julkaistaan kahdessa osassa, joista jälkimmäinen puolikas il... Lue koko vinkki »
Elise and the New Partisans

Dominique Grange ja Jacques Tardi: Elise and the New Partisans

Jacques Tardin Elise and the New Partisans alkaa pysäyttävästi. 17. lokakuuta 1961 poliisi surmasi Pariisissa useita kymmeniä rauhanomaiseen mielenosoitukseen osallistuneita algerialaisia. Pariisin verilöylynä tunnettu tapahtuma oli osa Algerian itsenäistymissotaa ja Ranskan kipuilua siirtomaansa lipsumista otteestaan. Tapahtuma läväytti ranskalais... Lue koko vinkki »
Susitaival

Janne Parviainen ja Pekka Parviainen: Susitaival

Janne Parviainen on sarjakuvantekijä, joka on julkaissut laajan kirjon pienkustannesarjakuvia. Susitaipaleen hän on tehnyt yhdessä veljensä, kuvataiteilija Pekka Parviaisen kanssa. Susitaival on tarina Parviaisten ja kahden muun ystävän vaellusmatkasta kirjan nimeä kantavalle vaellusreitille. Susitaival on noin sadan kilometrin vaellusreitti itä... Lue koko vinkki »
Atoms & Owls

Miissa Rantanen: Atoms & Owls

Mikä yhdistää atomeja ja pöllöjä? Äkkiseltään tuntuisi, ettei erityisemmin mikään, mutta niin vain Miissa Rantasen taidesarjakuva ottaa ne aiheekseen. Jo kansista näkee, että nyt ollaan taiteen parissa: mikään kaupallisesti toimiva kustantamo ei voisi julkaista kirjaa, jonka kannet on peitetty kansipapereilla, joissa ei lue yhtään mitään. Ainoa tun... Lue koko vinkki »
Aristotle : A Graphic Biography

Tassos Apostolidis ja Alecos Papadatos: Aristotle : A Graphic Biography

Aristoteles on yksi länsimaisen ajattelun suurimmista nimistä, mutta lihaa ja verta olevan miehen tavoittaminen suurmiesimagon takaa on haastavaa. Tassos Apostolidis ja kuvittaja Alecos Papadatos tarttuvat tähän haasteeseen sarjakuvassaan Aristotle : A Graphic Biography, ja onnistuvat siinä yllättävän hyvin. Sarjakuvan kertojana toimii Theofrast... Lue koko vinkki »
Phases

Heikki Rönkkö: Phases

Heikki Rönkön esikoisalbumi Phases on sanaton sarjakuva ihmiselon vaiheista ja hölmöyksistä. Yksinkertainen mustavalkoinen piirrosjälki jakautuu ruutuihin, joissa seikkailee pitkänenäinen perusukkeli monenlaisten vaiheiden kautta. Alussa puu kasvaa pienestä taimesta isoksi, ihminen laskeutuu puusta alas – ja saa saman tien nuolesta silmäänsä. Me... Lue koko vinkki »
Mexikid

Pedro Martin: Mexikid : A Graphic Memoir

Pedro Martin on niin sanottuja "meksikolapsia", eli lapsia, joiden vanhemmat muuttivat Meksikosta Yhdysvaltoihin, mutta jotka ovat itse syntyneet ja kasvaneet Yhdysvalloissa. Meksikolapset tyypillisesti navigoivat meksikolaisen kulttuuriperinnön ja yhdysvaltalaisen kulttuurin välillä, mikä voi olla rikkaus, mutta toisaalta myös haaste. Martinill... Lue koko vinkki »
The Hunger and the Dusk

Chris Wildgoose ja G.Willow Wilson: The Hunger and the Dusk

Nimettömässä maailmassa haltiat ja kääpiöt ovat jo kuolleet sukupuuttoon mutta ihmiset ja örkit sinnittelevät vielä olemassaolon rajoilla. Tarinassa vihjataan ekologiseen kriisin, mutta mikä on tarkalleen ottaen mennyt pieleen tässä G. Willow Wilsonin kynäilemässä maailmassa jää tässä ensimmäisessä osassa paljastamatta. Nyt on joka tapauksessa edes... Lue koko vinkki »
Fingerporin koko kuva 12

Pertti Jarla: Fingerporin koko kuva 12 : Ikänsä terävä

Varmaankin tunnetuin suomalainen sarjakuva Fingerpori jaksaa porskuttaa. Albumeita ilmestyy kolmessa eri formaatissa, joista tämä Koko kuva -sarja koostaa vuoden sarjakuvastripit yksiin kansiin sen kummemmin niitä valikoimatta. Kokoelma sisältää Fingerpori-stripit vuosilta 2020–2021. Fingerpori on vaihtoehtoversio Suomesta. Sen päähenkilöt ovat ... Lue koko vinkki »