Chris Claremont: X-Men : Ryhmä-X vuosikerta 1985 osa 2

Osta kirja itsellesi

Egmont jatkaa vuosikertojen julkaisuja. Tuoreimpana on toinen osa Ryhmä-X:n vuoden 1985 vuosikerrasta. Itselle näiden sarjakuvien lehtijulkaisut olivat ensimmäisiä sarjakuvia joita tuli kerättyä. X-Menin päähahmot ovat mutantteja, erikoisilla voimilla varustettuja ihmisiä, jotka pyrkivät luomaan kaltaisilleen paikan yhteiskunnassa. Sarjakuva käsittelee välistä varsin vakavia aiheita – kuten rasismia – kevyen supersankariviihteen välityksellä.

Kaiken kaikkiaan kokoelman sisältö oli Ryhmä-X:n historiassa varmaankin kaikkein vauhdikkain kausi. Kokoelman sarjan pääsisältö on Pimeä-Feeniksiä käsittelevän juoniarkin loppu, joka monessa mielessä yksi sarjan ikimuistoisimpia tarinoita. Lisäksi kokoelmaan mahtuu myös toinenkin ikoninen sarjakuva: Menneisyys tulevaisuudessa.

Näistä ensimmäisessä yksi ryhmän mutanteista, Jean Grey, saa valtavat kosmiset voimat, jotka ottavat hänet hallintaansa. Voimat vahingoittavat sivullisia, mutta onko Grey tapahtumiin syytön, koska ei hallitse itseään?

Menneisyys tulevaisuudessa on lyhyt aikamatkustustarina, jossa yksi mutanteista päätyy totalitääriseen tulevaisuuteen, jossa kaikki hänen kaltaisensa ovat joko vangittu tai tapettu. Tarina toimi todella hyvin ennusteena, mitä sarjassa voisi joskus olla tulossa (vaikka varsinaisesti siihen suuntaan sarjakuva ei oikeastaan koskaan edennytkään).

Klassiseen Marvel-tapaan kokoelman tapahtumat syöksyvät suunnasta toiseen ja erilaisiin kohtaamisiin eri supersankarien/pahisten kanssa. Kokoelmassa kohdataan muiden muassa Helvetintulen Klubi, Kostajat ja Alfalentue.

Kokoelman lehtien kirjoitusvastuun kantaa pääasiassa Chris Claremont. Hän kirjoittaa enemmän hahmovetoisesti kuin mihin aikakauden lukijat olivat tottuneet. Se teki hänen sarjakuvistaan helpommin lähestyttäviä ja mieleenpainuvia. Kuvitus on yhtenäistä. John Byrne on kuvittajista huomattavin ja muut kokoelmaan osallistuneet kuvittajat ovat onnistuneet piirtämään hyvin samalla tyylillä.

Tämä kokoelma on klassista Marvel-viihdettä. Se toimii yhä niin sarjan parissa kasvaneille kuin tuoreillekin lukijoille. Seuraavaa osaa odotellessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.